Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Nyertünk ezerrel

"Egy emlékezetes nap..."

Az Informatika épület története

"Valamit be kellett rakni a gödörbe..."

A hallgatók nem hallgatnak

"...a Minisztérium szeptemberig új hallgatói normatíva rendszert vezet be a HÖOK-kal egyetértésben."

Vízimiki

20 éves a PC

Az alapmodell 16 Kbyte memóriát és MDA-t (Monochrom Display Adapter, egyszínű karakteres kijelzés), de a csúcsmodell is csak 64 (később 256) Kbyte memóriát és CGA-t (Color Graphics Adapter, 16 színű karakteres és max. 4 színű, fix palettás grafikus képernyő) tartalmazott.

Kedves Gólya barátom!

Közösségi igényre adott közösségi válasz

Interjú Soós Istvánnal, az InfoSite egyik szerkesztőjével. "Szerintem az InfoSite egyik nagy problémája ugyanaz, mint a felsőoktatásé általánosságban manapság: a tömegképzés vagy elitképzés dilemmája."

Az Energetikai Szakkollégium 2003-as programja

A Szakkollégiumban lehetőséget adunk cégek bemutatására, szakmai előadás tartására.

Vedd fel a versenyt, Pöcsös!

Király Dénes (Dezső)

MAFC vitorlásszakosztály

Szorgalmi időszak utolsó hete, csütörtök. Most tudom meg, hogy jövő héten mehetek Balatonfüredre a MAFC (Műegyetemi Atlétikai és Futball Club) vitorlásszakosztályának kikötőjébe, hogy vitorlázzak néhány napot. A cél szent, ezért gyorsan rohanok Neptun istenünkhöz, hogy áttegyem a jövő heti vizsgámat későbbre. Itthagyva csapot-papot és mindenféle szerelvényt, egyszerűen ellógok a vizsgaidőszak első hetéről.

De hová is megyek? A MAFC vitorlásszakosztálya nagy múltra tekint vissza, számos bajnokot adott a hazai vitorlás életnek, és sok fiatal köszönheti a szakosztálynak az első métereit, amiből később szenvedély vált. Füreden a korábbi KISZ tábor helyére épült a Hotel Uni, amelynek területén megtalálható a MAFC-ház, és amihez vitorláskikötő is tartozik. Erről az üdülőről mondott le anno a MAFC a BME javára, így a kötődése az egyetemhez természetesen ma még szorosabb, hiszen az egyetem oktatói kedvezményesen nyaralhatnak itt beutalóval, illetve számos egyetemhez kapcsolódó rendezvénynek (pl. konferenciáknak, előadásoknak) ad helyet.

A vitorlásszakosztály korábban két részlegből állt: a verseny- és a túraszakosztályból, de ma már elvileg egy egység. A versenyzők persze más oldalról közelítik meg ugyanazt a dolgot. A versenyeken kívül náluk vannak téli szárazedzések Pesten, és persze nyári gyakorlások is Füreden. A túrázók a csendesebb, nyugodtabb részét élvezik ennek a sportnak, a túravitorlázást. A szakosztály tagjai nyáron kedvezményesen bérelhetik ki a túrahajókat, és így, a hajónaplókat olvasgatva, igen kellemes napokat tölthetnek a Balaton szép, de olykor veszélyes vizén. Ha a hajós kellően felkészült, és nem túlzottan felelőtlen, a nagy bajt el tudja kerülni, de a túlzott nagyképűséget, felelőtlenséget a tó néha kegyetlenül meg tudja torolni. Azt hiszem, a vitorlázás is olyan, mint az élet, mindig tudni kell, honnan fúj a szél. A tudás és tapasztalat megszerzésére jó alkalmat nyújt a MAFC; akinek már van vitorlásjogosítványa, az tud gyakorolni, akinek még nincs, itt fel tud készülni a vizsgára. Sajnos a korábbi gyakorlat, miszerint a MAFC-ban is lehetett vizsgára felkészülni és vizsgázni, már megszűnt, de azt hiszem (a hirdetéseket nézve), ma már nem probléma tanfolyamot találni a városban, ahol egy gépkocsijogsi áráért le lehet tudni az elméleti felkészülést és vizsgát, illetve a gyakorlati oktatást és vizsgát is.

Füreden jelenleg öt nagyhajó (korábban A kategóriás - tőkesúlyos) áll a Szakosztály rendelkezésére, ebből három Rebell, kettő Balaton18-as hajó, ha ez valakinek mond valamit. Ezenkívül vannak kisebb hajók is (pl. kalóz). Engem most egy 18-ason szállásoltak el, ami nekem pont jó volt, persze aki nem bírja, ha nincs szilárd talaj a lába alatt...!? Az időjárás is a kegyeibe fogadott, így volt néhány "szeles" napunk, amikor tényleg húzták a kezünket a kötelek, de a sebesség és a Balaton-felvidék szépsége kárpótolt az esetleges kockázatokért és mellékhatásokért. Ismét megállapíthattam magamban, hogy a vitorlázás az egyik legközvetlenebb kapcsolat a természettel, hiszen csak némi fa meg műanyag választ el az elemektől, és olykor-olykor meg lehet tapasztalni, milyen kicsik is vagyunk a természet erőivel szemben.

Mivel a szakosztály szeretne a tagjai között több hallgatót is tudni, aki kedvet érez ezen sport kipróbálásához vagy gyakorlásához, jelentkezzen tagnak a MAFC vitorlásszakosztályához.

Higgins
(MűSajt)