Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

AC Stúdió & Live

Számtalan hétközi és hagyományos rendezvényünk igényel hangosítást, legyen az akár egy koncert, akár színháztalálkozó, vagy előadói est. Hogy ezeket a feladatokat el tudjuk látni, annak idején a BSS keretén belül kezdett kialakulni az a mag, aki a rendezvények hangosítására szakosodott. Ahogy a hangosításhoz használt technika egyre fejlettebbé vált, az is elkerülhetetlen lett, hogy a hangosítók önálló kört alapítsanak. Ennek most már jópár éve, azóta a hangosítóinkat nemcsak a kollégiumi rendezvények lebonyolításához hívják segítségül, hanem felkérik őket más egyetemi rendezvények hangosítására is.

A hangstúdiót 1991-ben kezdte építeni néhány lelkes, fiatal hangosító. Az alapítás eredeti célja az volt, hogy lehetőséget tudjunk teremteni a stúdiótechnika megismerésére is.

Az eredeti tervek azonban bővültek, amikor a stúdió terveinek elkészítéséhez sikerült megnyerni Kishonti István hangmérnököt, aki felvetette egy Hangmérnöki Szakkollégium létrehozásának alapötletét. Ez azt jelentette, hogy az autodidakta ismeretszerzést kiegészíthetjük tanfolyamokkal. Tanfolyamaink egyébként az első ilyen jellegű képzést jelentették az országban. Mivel a képzés beindítása még sokáig húzódott, és a szakkollégium iránti érdeklődés tovább nőtt, kénytelenek voltunk a képzést keresztféléves rendszerben is beindítani. A tanfolyamok előadóinak sikerült a szakma jeles képviselőit (hangmérnököket, akadémikusokat) megnyernünk. A hangmérnöki tanfolyam jelenleg a Schönherz Szakkolégium keretein belül zajlik.

Az AC-ben sikerült olyan technikát kialakítani, hogy nagyrészt megvalósítható legyen a szakkollégium gyakorlati oktatása is. Az itt folyó munkákról több szaklap is beszámolt.