Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

MAVE

A MAVE (MAgyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesülete, http://www.eestec.bme.hu) az EESTEC (Electrical Engineering STudents European assoCiation, http://www.eestec.org/) magyar tagszervezete. Az EESTEC egy 1989-ben alapított nemzetközi diákszervezet, melynek jelenlegi székhelye Svájcban található. Tagszervezetei különböző európai országok diákegyesületei, képviselteti itt magát Anglia, Ausztria, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovénia, Törökország és Ukrajna is. Az EESTEC célja nemzetközi kapcsolatok létesítése és erősítése, ötletek átadása és a villamosmérnök-hallgatók technikai tudásának kiterjesztése. Az egyesület segíti a hallgatók kapcsolatfelvételét cégekkel, valamint más országok oktatási rendszereivel is.

E célok megvalósítása érdekében EESTEC és tagszervezetei, így MAVE is, három fő rendezvénycsoportot szerveznek rendszeresen:

  • EESTEC kongresszus: a kongresszus évente egyszer kerül megrendezésre (legutóbb Ljubljanában). Ez az EESTEC belső fóruma, az egyesület éves közgyűlése, ahol a szervezet következő évi nemzetközi programját vitatják meg a résztvevők.
  • Szakmai diákcsere: a MAVE egyik fő tevékenysége. Egy ilyen program keretében 10-15 fős csoport utazik 7-8 napra külföldre, majd egy hasonló létszámú csoport keresi fel Budapestet. A szállás és ellátás költségét minden esetben a vendéglátó fél állja, a vendégeknek csak a kiutazást és a költőpénzt kell biztosítaniuk. A csere kulturális és szakmai programokat egyaránt tartalmaz, melynek során a vendégek megismerik a fogadó ország kultúráját és iparát is. Legutóbb május végén egy 11 fős magyar csoport Zürichben volt.
  • Workshop: egy tagszervezet által szervezett nagyjából egy hetes szakmai konferencia, melyen különböző országok több tagszervezetének hallgatói vesznek részt. A szállás és ellátás költségét minden esetben a rendező fél állja, a vendégeknek csak a kiutazást és a költőpénzt kell biztosítaniuk. Az utolsó workshop 1998. decemberében volt Aachenben és témája "Microsystem Technology" volt.

A MAVE következő két legfontosabb programja:

  • Madridi workshop: témája "Computer Networks", ideje 1999. október 25-31. Ha érdekel, szívesen elmennél rá, jelentkezz!
  • Londoni wokshop: témája "Mobile Communications", ideje 1999. karácsony előtti hete. Ha érdekel, szívesen elmennél rá, jelentkezz!

Ha bármelyik iránt érdeklődsz, szeretnél résztvenni valamelyik rendezvényen, keress fel bennünket az eestec@sc.bme.hu címen és nézd meg a honlapunkat (http://www.eestec.bme.hu), ahol mindezekről bővebb információt kaphatsz!