Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Rongyláb Party & Táncklub

MAVE

Kedves Olvasó!

Világkép

A nyomogatós gyalogátkelőhöz közeledve látja, hogy a madzagnál fogva lóg a levegőben a nyomogatós doboz.

TVSZ-feeling

A német nyelvű képzés

Neptun

InfoBörze Y2K

"... e kimagasló kereslet a fiatal informatikus szakemberek iránt még évekig jelentkezni fog."

Ha, ha, ha...

Tűz lesz babám?

A HA5KFU kollégiumi rádióklub

Arra, hogy a házban működik egy rádióklub, egy "öreg" rádióamatőr gyorsan rájön, látván a kollégium tetejét borító antennaerdőt, amelynek elég jelentős részét a kollégiumi rádióklub telepítette. Azonban egy tollait bontogató gólya nem biztos, hogy rájön, hogy valaki lakozik ott is, ahol a lift sem jár, azaz a 19. emeleten. Neki, és másoknak is szól ez a rövid bemutatkozás.

A rádióamatőr kifejezéssel valószínűleg már mindenki találkozott, de hogy pontosan mit is takar ez a fogalom, azt már kevesebben tudják.

A rádióamatőrök olyan megszállott emberek, akik pusztán szakmai érdeklődésből illetve kíváncsiságból létesítenek rádió adóvevő segítségével összeköttetéseket akár a Föld másik oldalával is. Mindenféle kütyüket terveznek és forrasztanak a műhelyeikben, számítógépet programoznak, Internetre fejlesztenek rádiós adattovábbító rendszereket. Mindezt hobbiból, anyagi érdek nélkül, csak a tiszta tudásért. Pontosan erre utal az amatőr jelző, és nem a rádióamatőrök munkájának színvonalára.

A kollégiumban működő HA5KFU hívójelű klub a Műegyetemi Rádióklub kollégiumi szakosztálya. 1954-ben alapítoták, így a kollégium legnagyobb múlttal rendelkező körének mondhatja magát. A HA5KFU rádióklub a MRASZ (Magyar Rádióamatőr Szövetség) tagja, országszerte és nemzetközileg egyaránt ismert az amatőrök körében.

A klub hatalmas lehetőséget nyújt a kibontakozásra mindazoknak, akik szeretnének távoli országokban élő emberekkel beszélgetni és megismerkedni szokásaikkal akár élőszóban, akár digitális hálózatunkon keresztül. Ugyanis a radióamatőröknek van egy saját számítógéphálózatuk is az Interneten kívül, amelyre akár egy tanyáról, akár egy óceán közepén ringó hajóról is fel lehet csatlakozni kézirádióval. Ezen kívül a rádióamatőröknek van egy saját műholdas rendszerünk is, amelyen keresztüli kommunikációval az egyetemi klubhelyiségben szoktunk foglalkozni.

Itt, a kollégium 19. emeletén a legtávolabbi közvetlen összeköttetés fónián (beszéd) eddig Új-Zélanddal volt, ami - mint köztudott - pont a Föld túloldalán van. Az egyetemi klubból a MIR ürállomással is sikerült többször összeköttetést létesítenünk.

A fónián kívül a klasszikus távíró (morse), RTTY , SSTV, PSK31 és AX25 digitális protokollal is folytatunk összeköttetéseket.

A klubban a Mikrohullámú Hiradástechnika Tanszékkel karöltve áramkörfejlesztés és -építés, illetve komoly számítástechnikai fejlesztés folyik. Erre a HA5KFU-nak van a kollégiumban egy külön barkácsműhelye, illetve a Mikrohullámú tanszék műszerparkjához is hozzáférünk.

A HA5KFU rádióklubban talalható az AX25 protokollal működő rádiós számítógéphálózat magyarországi legfontosabb gerincroutere, amely jelenleg a világ minden országába, 700 külföldi központ felé továbbítja a magyarországi adatforgalmat, illetve ezen keresztül kapják az adatok legnagyobb részét a magyar rádióamatőrök. Az egyetemi klubban készülnek az igazi fejlesztéseink, már több berendezés készült, ami jelenleg is a világűrben repül.

Így, ha a HA5KFU kollégiumi rádióklubban ténykedő hallgatók nagyon megkedvelik ezen témaköröket, akkor az egyetemen önálló labor, illetve diplomatervezés témaköreként szokták folytatni a kollégiumi klubban elkezdett fejlesztéseiket, elmélyíteni az itt megszerzett tudásukat.

És végül: Hogyan lehetsz rádióamatőr?

Minden őszi félév elején, valamikor a Qpa után indul az amatőr vizsgára felkészítő tanfolyam, amelyet a klub "öreg és tapasztalt" tagjai tartanak. A tanfolyamon megismerkedhetsz a rádióamatőrizmus lényegével, a forgalmazás szabályaival illetve a műszaki hátterével, majd a tanfolyam végén leteheted a rádióamatőr vizsgát a Hírközlési Főfelügyeletnél.

Sikeres vizsga feljogosít, hogy az engedélyében szereplő frekvenciákon a rádiós szabályok betartása mellett tetszőleges rádiófrekvenciás kommunikációs kisérletet végezz Magyarország területén, illetve B vagy C vizsga esetén külföldön is.

Sikeres vizsga letétele után a klub jó hangulatú csapatát erősítheted, amely szakmai továbbfejlődésedben nagy segítséget tud adni akár rádiófrekvenciás, akár elektronikai, akár számítógép hardware-, software-beli kérdésekben, akár programozásáról, akár számítógéphálózat építése terén.

Ha mindezek után úgy érzed, hogy köztünk van a helyed, látogass fel bátran a 19. emeletre, és járulj hozzá ezen nagymúltú klub hírnevének öregbítéséhez!

73 de HG2ECZ, Zsolt