Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

A Villamoskari Hallgatói Képviselet

Hivatalosan megfogalmazva mi vagyunk a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) vezető testülete. Ha beiratkozásig nem gondolod meg magad, Te is tagja leszel a villanykari HÖK-nek, mint minden villanykaros.

Az egyetemen a képviseleti rendszer kétszintű: létezik egy Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) és minden karnak van egy saját kari HK-ja (KHK). Az egyetemi önkormányzat minden döntéshozó fórumán jelen vannak a hallgatói képviseletek delegáltjai, így igazán fontos döntés nem születhet nélkülünk.

A kari HÖK legfelsőbb döntéshozó szerve a kari Hallgatói Gyűlés (HGy). Ez egy olyan gyűlés, ahova a Kar minden hallgatója hivatalos. Ezen a fórumon kell megszületnie a Hallgatói Önkormányzatot érintő legfontosabb döntéseknek (pl. HÖK Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása). HGy évente egyszer, az új KHK megválasztása előtt, ősszel szokott lenni, amikor is a leköszönő HK beszámol az éves munkájáról. A két HGy között a kari HK "testesíti meg" a hallgatóságot: ő végzi a munkát, hoz döntéseket és alkot véleményt a különböző hallgatókat érintő ügyekben. A kari HK a villamoskaron egy 14 fős szervezet, melyet a Kar hallgatói választanak titkos szava-zással az egyéni jelöltek közül.

A HK a tagjai közül megválasztja a koordinátort - ő irányítja a testület munkáját -, aki egyben a kari HÖK elnöke is lesz. Ezután a képviselők két főt választanak maguk közül, akik ezután az EHK-ban fogják képviselni a Kart.

A mi karunkon országos viszonylatban is erős HK működik, sok mindennel foglalkozunk a közvetlen érdekképviseleten kívül is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hivatalos HK-sokon kívül sokan segítsenek nekünk. Ők ugyanúgy hozzátartoznak a társasághoz, ugyanúgy számít a véleményük.

A HK a munka hatékonysága érdekében munkacsoportokat hozott létre:

A Tanulmányi Csoport korábban pusztán a hallgatók tanulmányi problémáira kereste a megoldást, viszont ma már a munkája a napi teendőkön túlmutat. Meghatározó szerepet játszott a TVSz kari kiegészítésének elkészítésében, részt vesz az informatika szak tantervreformjának kidolgozásában, a szakirányválasztás lebonyolításában.

A PR csoporton múlik az, hogy a hallgatók mennyit látnak a HK munkájából, illetve a legfontosabb hallgatókat érintő információk eljutnak-e hozzájuk, valamint kialakítja a HK arculatát. Ők tartják karban a HK web-oldalait, az Impulzuson és plakátokon keresztül értesítik a hallgatókat az aktuális dolgokról. A régebbi vizsga és ZH-sorok, jegyzetek, tételsorok összegyűjtését és weben való közzétételét is igyekeznek megvalósítani az InfoCentrum keretein belül.

A Kari Diákjóléti Bizottság (KDJB) gondoskodik a hallgatói normatíva szétosztásáról. Félév elején kiszámolja az ösztöndíjakat, kiírja, majd elbírálja a szociális támogatás pályázatokat, illetve a kari BME ösztöndíjakat. A KDJB-hez kell fordulni abban az esetben is, ha egyszeri - rendkívüli - szociális támogatásra van szükséged valamilyen családi okból kifolyólag.

A Külügyes Csoport feladata tartani a kapcsolatot az országos (pl. a HÖOK - Hallgatói Önkormányzatok Országos Konfe-renciája) és nemzetközi hallgatói szervezetekkel, más felsőoktatási intézmények hallgatóival, felsőoktatási pályázati irodákkal stb. Az elmúlt évben Szlovákiában tettek látogatást a CSN (Central European Student Network) apropóján. Az itt szerzett kapcsolatok, ismeretségek alapján most egy csereprogramot szerveznek.

A Technikai és Gazdasági Csoport a Hallgatói Irodát működteti. Ők teremtik meg a megfelelő munkakörnyezetet a HK munkájához: karbantartják a számítógépeket, a fénymásolót, gondoskodnak az irodai eszközök utánpótlásáról.

A HK folyamatos működésének alapfeltétele, hogy legyen megfelelő utánpótlás a képviseletben. Ezért ha kedved van és érdekel a HK munkája, akkor gyere le szerdánként 19 órától a Hallgatói Irodába, a HK ülésekre. Természetesen nem várjuk el - és nem is várhatjuk el Tőled, elsőévestől -, hogy azonnal bekapcsolódj a munkánkba, de a jövő szempontjából már az is hasznos, ha ott vagy és figyelsz. Rengeteget lehet tanulni ezeken az üléseken. Ha megtetszik, még közelebb kerülhetsz a "tűzhöz" a tavaly alakult Gólyatanácson keresztül - erről külön cikkben olvashatsz bővebben.

Egyetemi éveid alatt bármi problémád lesz, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk. Legegyszerűbben a levelezési listánkon tudsz elérni minket: hk@hk.sch.bme.hu, de nyúzhatsz minket személyesen is.

Figyelgesd gyakran a HK webet is, itt találod meg az aktuális információkat, szabályzatokat.

A homepage címe: http://www.sch.bme.hu/hk/

Csilla, Tom

A Hallgatói Iroda címe:
1117 Budapest, Irinyi József u. 42.
Schönherz Zoltán Kollégium I. emelet
Telefon/fax: 372-51-39