Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Új helyen az Impulzus szerkesztősége

Szabaddá vált a menekülési útvonal

Tatán jártunk, okosodni

"Április első hétvégéjén került megrendezésre a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) 2001 tavaszi vezetőképzője."

EHK-tükör

"...információs rovat..."

Előtérben a komolyzene

Farkas Károly

Sugárzás, még ma is

Majoros Péter

Lard

Impresszum

Innováció – ahogy Ők látják

A húzóágazatok mellett vajon mi várhat a többiekre, miként kellene hatékonnyá tenni az innovációt, át kell-e alakítani a kutatás-fejlesztés mai intézményrendszerét?

XXIX. Schönherz Kupa

Ez már történelem

A BME Schönherz kollégiuma 1972 októberében ünnepelte tízéves fennállását. Erre az alkalomra a kollégium vezetése és évfolyamai egyhetes ünnepség-sorozatot rendeztek. Az utolsó nap délutánjára és estéjére zárórendezvényként az akkori évfolyam egy vidám vetélkedőt álmodott meg a kollégiumi évfolyamok számára. Így született meg a Schönherz (vándor) Kupa gondolata, amelyről akkor még senki sem gondolta, hogy a vidám kis vetélkedőnek indult rendezvény ilyen nagyszabású, nagy hagyományokkal rendelkező lesz.

Egy hetes őrület Budapesten

Azóta sok minden történt, a Schönherz kollégium intézménye leköltözött a Várból az Irinyi útra, és kupánk az eltelt majd’ három évtized alatt az ország egyik legnagyobb kollégiumi vetélkedőjévé nőtte ki magát. A csapatoknak egy bő hét áll rendelkezésükre, hogy minél több pontot szerezzenek a qparendezők által kiagyalt feladatok minél ötletesebb megoldásával. Aki nyer, megrendezheti a következő évi Qpát. A vetélkedőkben nem csak kollégisták vesznek részt, többször külön csapatként indultak már más karok hallgatói is, az ismeretségek révén pedig a BME-n kívülről is érkeznek qpázók.

Qpa alatt mindennapos dolog, hogy a csapatok más felsőoktatási intézmények előadásait látogatják meg, és furfangos kérdésekkel adnak tanúbizonyságot hozzáértésünkről, esetleg a Földművelésügyi Minisztérium előtt a hazánkat manapság oly gyakran sújtó "természeti katasztrófák azonnali felszámolását" követelik. Szerenádot adnak a leánykollégiumok előtt, trolibuszt térítenek el és zöldre festik a hajukat. Ilyenkor mindent lehet – legalábbis szerintük, de erről másokat is meg tudnak győzni. :-)

A legfontosabb persze az, hogy az Egyetem meg-próbáltatásai közé egy kis felszabadult, vidám őrültséget csempésszenek.

Menetrend

A nevezett csapatoknak előfeladatokat kell megolda-ni. Ezek témája nagyon változatos, az akadálytúrától a sportversenyeken és szakmai feladatokon keresztül egészen a közbotrány okozásig terjed a skála. A Qpa hivatalosan a hétvégén zajlik, ilyenkor a legnagyobb a hajtás: a fanatikus qpázó nem alszik, csak éjjel-nappal rohangál, villamost tol, szerepel és sört iszik 4 másodperc alatt.

A csapatok létszáma nincs korlátozva, volt már példa két főből álló csapatra is. Persze azért nem árt, ha nagy a társaság, úgy több feladatra jut idő. A qpacsapatok fantáziadús neveit csak a kollégium köré, az aszfaltra festett csapatemblémák múlják felül, amelyek elkészítése szintén feladat szokott lenni.

A rendezvény fénypontjának számítanak a nem csak villanykarosoknak szervezett bulik: a nyitó SKEBU (Schönherz Kupa Előtti Buli) és a Casanova-bál, melyre a csapatoknak minél több hölgyet kell meghívniuk.

A hétvége egyik fénypontja a nagyszíndarabok bemutatása, ahol eddig minden évben sikerült bebizonyítani, hogy a műegyetemisták az integrálás mellett a színpadi játékhoz is kiválóan értenek. Szinte minden műfajban (musical, tragédia, verses eposz stb.) születtek már olyan művek, melyeket azóta a kollégium "klasszikusai" között tartunk számon, legjobb mondatai pedig szállóigévé váltak.

Nagy büszkeségünk a 100-as sörváltó, melyen tavaly a sörivók 491 másodperc alatt gurították le torkukon az 50 liter sört, megdöntve ezzel az addigi világrekordot.

Nekünk poén

Végezetül nem maradhat ki néhány érdekesebb feladat a régebbi qpákról:

"Legyen 23 órakor a BME K épülete világosabb, mint a Közgáz!" – És lőn. Este 11-kor valami hihetetlen véletlen folytán a Közgázt kivilágító lámpák hirtelen kialudtak...

"Okozzatok minél nagyobb sort!" – Az egyik qpázó a Clark Ádám tér körforgalmában egy kissámlin szép komótosan megborotválkozott. A kocsisor már a Lánchíd túlsó felénél állt, mikorra szép sima lett az arcbőre.

"Végezzetek ki valakit nyilvánosan!" – Jól mutatott egy kötélen lógó műegyetemista a Váci utca egyik lámpáján himbálózva...

"Írjatok 9 tűs mátrixnyomtató hangjára dalt!" – Meglepő, de lehet.

"Hozzatok minél nagyobb állatot!" – Egyik csapat megszerezte a Fővárosi Nagycirkusz elefántját, és magabiztosan várta a feladat elbírálását. Szomorúan vették tudomásul, hogy egy másik csapat egy lovas-rendőrt hozott, elhódítva ezzel az első helyet.

És akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre:

Arany Ászok, BOMBA!, Borland Magyarország, Ericsson Távközlési Kft., Humansoft Kft., Internetto, IQSoft Intelligens Software Rt., ITD Hungary Kht., Keszthelyi Informatikai Rt., LIAS-NETWORX Hálózati Integrációs Kft., Magyar Narancs, Népszabadság, NetX Consulting Kft., Nokia, Novell Magyarország Kft., OKI Europe Képviselet, Pannon GSM, Profon Informatikai Kft., Robert BOSCH Kft., SCI-Network Rt., Siemens Kft., STRATIS Vezetői és Informatikai Tanácsadó, Sun Microsystems Kft., TWIX, Videoton Holding Rt., VTCD Kft.