Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Erdélyi Tamás

Aranyásó Filmklub

Jön! Jön! Jön! – A Kreditrendszer

Túlélhetjük-e a technikát?

EHK tükör

Mi lenne...

Villanykari nóták

Az "Év kollégiuma"

EHK-tükör

BMEU Konferencia – Hallgatói szemmel

Home, sweet home – Piszkos ügyek

J. rutinos problémamegoldó, és valószínűleg nem az ő feladata, ha ennyire nem érdekli. Így hát R.-rel kezdtem el beszélgetni.

Egyetemi nagyszótár

Rengeteg új fogalommal találod majd szemben magad, mikor belecsöppensz az egyetemi életbe. Csomót magadtól úgysem fogsz megérteni, inkább elmagyarázzuk. Kronológiai sorrendbe próbáltuk kigyűjteni a legfontosabb fogalmakat.

Gólyatábor: Majd meglátod, ez még semmi ahhoz képest, ami egy vizsgán vár rád. Légyszi gondolj erre a táborban   addig jó, amíg a seniorok szopatnak!

Seniorok: Az elsősöket pátyolgató felsőbbévesek. (Hát még a gólyatáborban hogy fognak!) Nehéz közéjük bekerülni, kell hozzá legalább 4.8-as átlag, TDK, 2 szigorlat stb.

Évnyitó (szept. 4., 10 óra): Ünnepélyes ceremónia, rektori, miniszteri megnyitóval a K épület aulájában. Sikerül egy oszlop mögé kerülnöd, így legfeljebb csak a szomszédos építész lányokat tudod bámulni. De azért hallod, hogy elmondják, ti vagytok a legfontosabbak, a legszebbek, a jövő reménységei.

Beiratkozás: Beterelik az egész évfolyást egy terembe (villanyosok az Aud. Max-ot keressék, az Infósok az Informatika épület nagyelőadóját, az I.B.028-at), de úgysem fértek be, majd kitalálnak valamit, várakozz türelemmel, és szokd meg ezt is. Miután rendeződött a kavarodás, számos közérdekű információ mellett felolvassák a tankörbeosztást. A besorolás egy egyszerű (kb. mod 25) maradékosztályba rendezése a bandának, tankörvezető a tankörnévsorok első embere (álljon fel). Ne felejts el legalább annyi darab fényképet hozni, ahányat kértek! Ezen kívül nem árt elhozni a kedvenc kispárnád, és elmózsiát, innivalót két napra.

Regisztrációs hét: A szorgalmi időszak első hete. Ilyenkor kell elintézni a tárgyfelvételt és az összes adminisztrációs problémát (lesz elég, ilyenkor rendezik a maratoni jellegű fedettpályás nehézsúlyú sorbanállást a Dékániban). Horgász-és kempingszék hozatala ajánlatos. Tanítás nincs. Egyik hátulütője a dolognak, hogy hamar ellustul tőle az ember.

Tankör: Szűkebb környezeted az egyetemen, amolyan osztály, kb. 25 fővel indul, majd úgyis leapad. A tankörszámod dönti el, hogy melyik előadóhoz, melyik gyakvezérhez kerülsz, de mivel szabad tanárválasztás van, ésszerű korlátok közt megengedett az átjelentkezés.

Tankörvezér: Feladata elvileg a csoportos adminisztrációs dolgok intézése, pl. diákigazolvány intézés, index begyűjtés, kiosztás. Ugyanolyan földi halandó mint te, csak őt még azzal is verte a sors, hogy a te ügyedben álljon sorba a Dékáni előtt. Ha pechedre te vagy a tankörveztető, nyugi, egy év alatt mindenki rászokik, hogy maga intézze a dolgait, és leszálljon rólad. A jó tankörvezért nagyon meg kell becsülni, sokat segíthet. A rosszon meg legfeljebb a korbács segíthet.

TVSz: Tanulmányi és Vizsgaszabályzat. Ezt megkapjátok beiratkozáskor, és bizony nagyon tanulmányozzátok át. Tartalmazza a hallgatói jogviszonnyal, vizsgákkal kapcsolatos szabályokat, kötelezettségeket mind a hallgatók, mind az oktatók részéről. Lehet is rá hivatkozni, jól. Legfeljebb a jegyed fogja bánni. Megkapjátok nyomtatásban és megtalálható a HKWeb-en is.

Kreditrendszer: Minden tantárgyhoz tartozik egy kredit-pontszám, ennyi kreditet kapsz, ha átmész a vizsgán az adott tárgyból (akár kettessel is, ez ebből a szempontból nem számít). A diploma megszerzéséhez 300 pont kell (ebből 30 a diplomamunka), tehát egy félévben ajánlatos 30 kreditet szerezni átlagban. A Villanykaron minden aktív félév végére az addigi aktív félévek száma*17 kredit kell ahhoz, hogy továbbra is az Egyetem tiszteletreméltó polgára légy.

Szemeszter/félév: A kreditrendszer csodás világában a szemeszter és a félév két különböző fogalom. A szemeszter a diploma megszerzéséhez szükséges tanulmányi munka előírt része, nálunk az 1/10-ed része (30 kreditpont). Azaz a kivételes esetektől eltekintve egy hallgató minimum 10 szemeszter teljesítésével nyerheti el az oklevelet. A félév kifejezés időtartamra vonatkozik, a szorgalmi időszakot és a vizsgaidőszakot foglalja magába. Passzív félévre is lehetőség van, ami pl. külföldre utazáskor jön jól.

Sorbanállás: A közeghatárokon jellemző tevékenység, félév elején TIRIS-kártyáért, Dékáni előtt, HSzK előtt vizsgaidőszakban Neptun-olásra várva - no meg év végén, akkor is hasonló dolgokért. Időigényes türelemjáték.

TIRIS-kártya: Egy fehér, vastagabb lap két oldalára egy-egy színes nyomtatóval készült lapocska kerül, majd az egészet befóliázzák. Ő a TIRIS-kártya. Ha nem akad el a vámnál, akkor szeptem-berben megkapod (aki szerencsétlen csillagzat alatt született, az akár decemberig (!) is várhat rá...). Ajánlatos nem elveszteni, mert kell a HSzK-s gépek beindításához, a neptunos pénzügyi műveletekhez, valamint a Központi Könyvtár használatához. Fontossága vetekszik a TB kártyáddal vizsgaidőszakban. Az öregeknek még fénykép is van rajta, nektek csak fényképes igazolvánnyal (pl. diákigazolvány) együtt érvényes.

Diákigazolvány: Kell hozzá két darab igen dizájnos, nemámakármilyenpronyó fénykép (nem túl fényes, nem túl sötét, nem profil, sapka nélküli... ahhhh), kaptok majd igénylőlapot is, és kezdetét veszi az össznépi kitöltőcske (csak nyomtatott nagybetűkkel, jól átgondolva, hogy mit hova stb.). Kinézetre a diák egy sima chipkártya, nagyon hasonlít a középiskolás diákigazolványhoz: van rajta "igényes" fénykép (inkább fantomkép, kellően elzombisítják a kért igényfényképet), hologramos matrica (minden félévben más), napocska, vonalkód, szóval minden, mi szem-szájnak ingere. Bizonyos üzletekben kedvezmény jár rá (egyelőre kevés bizonyos üzlet van), amiről persze tudni kell, mert maguktól nemigen árulják el...

Dékáni (Hivatal): V1 földszintje, hallgatói ügyintézés, reggel 7.30-tól 8.30-ig, szóval korán (nyugi, van még 13-tól 15-ig is, pénteken 13:00-tól 13:30-ig), remek lehetőség a sorbanállásra. Úgyis minden bajoddal itt kötsz ki. Van egy évfolyamelőadód (általában nagyon kedves), légy vele jóban, ő ad majd neked mindenféle igazolást, pecséteket rak az indexedbe, ilyesmi. De ha szerencsétek van, akkor ti egyszer, a távoli jövőben élvezhetitek az összegyetemi Dékáni Hivatalt, annak minden előnyével (?) együtt... (pl. még hosszabb sorok).

Index (leckekönyv): Hatásos kinézetű kis fekete könyvecske, olyan, mint a bizonyítvány. Ami benne van, kb. annyi vagy Te az Egyetemnek. Félévenként vizsgaidőszakban (illetve tárgyválasztáskor) megkapod. Te beírod a felvett tárgyakat, előadó nevét stb., a vizsgáztató meg azt, hogy elégtelen (1). A Dékáni néha pecsétel bele. (Törölve, tandíjat befizette, szigorlat, kollokvium, nem tetszik az arca stb.) Magyarul egy bizonyítvánnyal összevont üzenőfüzet, enhanced version, csak a szüleidnek szerencsére nem kell aláírnia. Vigyázz rá, mert nem vizsgázhatsz nélküle. (Na jó, néha igen, de ha a tanárnak nem tetszel, megszívathat vele.) Az a hivatalos eredményed, ami belekerül, a Neptunt már csak ehhez igazítják. Ha hamisítod, kivágnak.

Az első előadás: Dugig a terem, páran be sem fértek. Mindenki sugárzó arccal mered az előadóra. Az lelkesen magyaráz tárgya szépségeiről, minden tök érdekes, mindent értesz, olyan hú de jó érzésed van, boldogan jegyzetelsz. Rosszabb esetben pedig már most kínai az egész, és elgondolkozol a pályaválasztási tanácsadó jóindulatú javaslatán, miszerint a gyurmaszakkör az jobban menne.

Előadás: Erősen foghíjas teremben, ásítozó, unott pofák bámulják a falat/padot. Egy búskomor előadó elnosztalgiázik a régi szép időkön, mikor még év elején tele volt a terem, majd pajzán vigyor kel az arcára. - "Ha ezek év elején be sem fértek a terembe, akkor most hol a többi... mi lenne mondjuk, ha most valami olyat mondanék el, ami nincs a jegyzetben, és mondjuk vizsgán meg..." - gondolja, és ettől menten jobb kedvre derül. (Amíg le nem pillant az előtte tátott szájjal alvó delikvensre.) A hallgatók elenyésző része érti, miről van szó, kicsit többen gépiesen jegyzetelnek. Neked fogalmad sincs az anyagról, mert az előző előadás helyett inkább átugrottál a Közgáz menzára kajálni, de próbálod követni. Mások már erről is letettek, amőbáznak, dumálgatnak, esznek, vagy Impulzust olvasnak, vigyorogva, háttal a tanárnak. Aztán meg csodálkoznak, hogy HALÁL van vizsgákon...

E.I.B - Definíció: XXL előadóterem, E épület 1. emelet. Hőmérséklet: 40, const (csak nem mindegy, hogy Celsius fok vagy Kelvin - de majd úgyis megtapasztalod). Hátul, azaz legfölül, jóidőben, a fizika törvényeinek megfelelve ez persze meghaladhatja a 60 fokot is. Egyszer próbáltak kihangosítani is. Leghátul már lehetett érteni amit beszélt az előadó, csak a táblát nem lehetett látni.

I. épület: Nagy, ronda, de menő. Van rajta karnis kívül. Beázik. Az előadásokra behallatszik az X majomrádióból áradó vidámsággal teli popzene. Többnyire hangosabb, mint az előadó. A mai igényeknek megfelelően van benne mélygarázs, meg térerő. Meg van benne légkondi is (állati hangos), kár, hogy még senki nem tanulta meg, hogy nem szabad ablakot nyitni, mert különben akár ki is lehetne kapcsolni. De nem lehet. Örüljetek neki, infóséknak szinte minden előadásuk és gyakorlatuk ott szokott lenni. Legalább öt perc gyalog a legközelebbi egyetemi épület. Viszont bámulhatod az ELTE progmatosokat és infó-tanárisok fejét (na jó, nem csak a fejét, vannak ott lányok is.) Azért vannak előnyei is: a büfénél kellemesen el lehet kártyázni, fiúknak jó hír, hogy fotocellásak a piszoárok, a vécépapír dinamikusan foglalható, és a nagy-előadókban a dexionsalgóból eszkábált füzettartók mögött lazán elfér 20-30 A4-es lap (és még meg is marad ott). Hogy ez mire lehet jó, azt mindenki döntse el.

Gyakorlat: Addig örülj, amíg van ilyen. Általában mindenki bejár (persze ez nagyban függ a gyakvezér személyétől), itt konkre-tizálódik, hogy az előadáson leadott töménytelen marhaságból mit lehet azonnal elfelejteni, mert van rá egy sokkal egyszerűbb módszer is, ami átsegít a ZH-n. Középiskolai óra, annak minden kötöttsége nélkül. Itt tényleg megdumáljátok, hogyan kéne átmenni a közelgő ZH-n, jó kis túlélési technikákat mutatnak, a gyakvezér meg általában elvárja, hogy tegezd, miközben azzal rágod a fülét, hogyha a ZH-feladatokat nem mondja el előre, akkor legalább csináljatok ZH-szagú példákat, ne a kötelező feladatokat.

Gyakvezér: Vagy egy nálad max. 5-6 évvel idősebb doktorandusz, vagy valami idősebb tanszéki alkalmazott, vagy egy kockafejűbb felsőéves. (Ha nincs szerencséd, azonos az előadóddal, és akkor nem mondhatod azt, hogy "ez még nem volt előadáson".) Lényeg, hogy nem szállt a fejébe az elmélet, nem ő a nagy professzor, aki előadást tart a hallgatóságnak. Általában segíteni akar, és nem összekavarni a marha elmé-leteivel. Közvetlen akar veled lenni, és vele lehet alkudozni. Ja, és előfordul, hogy jószolgálataiért, vagy csak fogadásból meg kell hívnod egy sörre a vizsgák után.

HSzK (Hallgatói Számítógép Központ): Kezdetben vala a VSzK, n db géppel, a nevében is hordozta, hogy villamoskari, tehát azt mi használhattuk. Jött az integráció, egységesítés stb, lett HSzK 2n db géppel, cserébe oda jár az egész egyetem. Lőttek a szabad gépeknek, amikor szükséged lenne arra, hogy bemenj, állandóan óra van, vagy "csak úgy" tele van. A pénzügyi műveleteket csak itt lehet elvégezni (lásd: IV díj fizetés). Előnye viszont, hogy ha már elcseszel pár órát az életedből, legalább kellemesen telik, ugyanis ilyenkor tele van a folyosó aggódó építész, vegyész hölgyekkel. Sok mindenre hajlandók azért, hogy megmutasd nekik, hogy kell belépni, tárgyfelvenni, jó, ha minél előbb megtanulod ezt.

Tanszék: Adott tantárgy oktatásával, illetve a témához kapcsolódó kutatással foglalkozó intézmény az egyetemen belül. (Pl. Elméleti Villamosságtan Tanszék (EVTSz), Differenciálegyenletek Tanszék, Műanyag és Gumiipari Tanszék - bár ehhez viszonylag kevesebb közünk van - stb.) Van, akiket szeretünk, van, akiket nem annyira. A részleteket úgyis megtudod felsőbbévesektől, amikor egy végre (mondjuk harmadszorra - jobb esetben) sikeres (=kettes) vizsga után egy sörrel a kezükben kiabálnak a Schönherz mellett az adott, szívüknek oly kedves tanszéket dicsőítő egysorosokat ("Az **TSz bekaphatjaaa!").

Schönherz: A villanykari kolesz. Bazinagy és bazikék. Kikerülni könnyű, bekerülni nehéz, de nagyon jó. Most erről nem írunk többet, mert külön értelmező szótárt meg még sok minden hasonlót szánunk rá.

EHK: Az Egyetemi Hallgatói Képviselet. Érdekünket védik, jól. Komoly, diákokból álló szervezet, érdemes rájuk odafigyelni.

KHK (röviden HK): Kari Hallgatói Képviselet. Ez meg a mi kis jó képviseletünk - igazság szerint ők az Impulzus gazdái. Tagjait évente választják, menjetek el ti is a választásra, olvassátok el a jelöltekről szóló kiadványunkat, mert a ti sorsotok is tőlük függ! Sok mindenbe van jelentős beleszólásuk és velük lesztek közvetlen kapcsolatban.

NagyZH: Kb. olyan, mint egy dolgozat, de olykor kicsit húzósabb. Néha ez adja az év végi jegyet, ami kellemes, mert legalább nem kell a vizsgaidőszakban tökölni vele. Általában egy vagy kettő van belőle, és xx pontot esetleg y jegyet kell belőle szerezned, hogy aláírást kapj. Nem feltétlenül érdemes azt a sokak által bevett gyakorlatot követni, miszerint a ZH előtti éjszakán úgyis meg lehet mindent tanulni.

Nagyházi: Év közben elkészítendő házi feladat, ami kell az aláíráshoz. Kötelező jelleggel az utolsó pillanatra szokás hagyni. Első félévben villanyon anyagtudományból és programozásból, infón programozásból, német infón szintén programozásból van. Kellemetlen egy dolog. Ha nem vagy koleszos, többet szívhatsz vele, mert ott általában vannak kész megoldóprogramok és feladatok, na meg minták. Mazochistáknak ajánlott kézzel számolni a komplex mátrixokat meg persze polinomosztani papíron.

Kisházi: Olyan is van egy-két tárgyból, pl. infósoknak digitből. 2-3 hetenként kiadnak kisebb feladatokat, amiket a következők kiadásakor kell leadni. Általában vannak okosak, akikről szépen le lehet másolni a dolgot.

Gólyabál: Jön a sok gólya, aztán bál. Szép ruhában kell menni, mert kidobnak... pontosabban be sem engednek. Ne vidd el a barátnőd, mert lenyúlják - ellenben a húgod/nővéred jó cserealap. Ha lány vagy és nem akarod magad úgy érezni, mint lépesméz a medvefalka közepén, nem árt, ha viszel valami marcona külsejű hímnek látszó tárgyat.

Szorgalmi és vizsgaidőszak: A szorgalmi időszak általában 15 hét. Ilyenkor kéne tanulnod és előadásra járnod, de ezt még mi sem hisszük el úgy igazán. A vizsgaidőszak 6 hét szokott lenni (idén dec. 18-án kezdődik), ekkor meg vizsgázol, mint az állat. Korán kelsz és hajnalig tanulsz. Fogadkozol, hogy jövőre bejársz és többet tanulsz, valamint konstans rémüldözöl, hogy mennyi mindent nem tudsz, és hogy kivágnak. Nem érdemes arányosan elosztani a 6 hétre a vizsgákat, hagyni kell a végére időt, hogy elmehess újra, ha kivágtak. (Ez rímel!) Ne felejts el néhány ezer forintot befizetni a számládra, a vizsgaidőszak előtt. Nem fogod megbánni. Lásd később.

Aláírás: Ha egy tantárgy év közbeni követelményeit teljesítetted (nagyházi, nagyZH), akkor mehetsz vizsgázni, különben "Törölve" pecsét vagy gyakIV. Az előadó elvileg még vizsgaidőszak előtt beírja az indexbe, de gyakorlatilag elég, ha akkor íratod be, amikor vizsgázni mész. [Vagy akkor se, nekem olyan is van! - Inyl] Azért figyelj oda, hogy vizsgaidőszak végéig kerüljön be az aláírás az indexedbe akkor is, ha egyik vizsga sem sikerült. Jól jöhet következő félévben.

PótZH: Ha nem jön össze a nagyZH, akkor pótolhatod, valószínűleg valahol az év vége tájékán. (Másik öt pótZH-val és nagyházival együtt - brrr!) Legtöbbször csak annyit kell tudni, amennyit az adott ZH-ig tanultatok, tehát nem az egész éves anyagot. Ha épp nincs a tanárnak rossz kedve...

GyakIV: Ha nem szereztél aláírást a szorgalmi időszakban, még megszerezheted a vizsgaidőszak elején, az ismétlővizsga-díj befizetése után. Módja: az első (esetleg második) vizsgaalkalommal írnod kell egy aláíráspótló vizsgát, ami a normál vizsgával kb. izomorf. Ha megvan, mehetsz újra vizsgázni, ezúttal jegyért. Mit kell szenvedni egy kapáért...

Vizsga: A nagy, félév végi számonkérés. Tanszéktől függ, hogy hogyan rendezik. Lehet szóbeli, írásbeli, beugrós, beugratós, mindkettő, mindhárom (olyan miért nincs, hogy mindnégy... na mindegy). Néha az évközi munka és a nagyfeladat is beszámít. Eredménye bekerül az indexbe, és súlyozódik a kreditpontokkal.

Ismétlő vizsga (IV): Ha kivágnak vizsgáról, egyszer meg-ismételheted, hogy megint kivághassanak. Ez az IV - gyakorlatilag újra vizsgázol. Fizetni kell érte 300 Ft-ot. Mellesleg senkit sem érdekel, hogy miből hányadikra mentél át, de a vizsgaidőszak lerövidítése érdekében érdemes nem sokat összeszedni belőle. Nem kellemes az utolsó hétre 10-15 vizsgát beszervezni... bár nem lehetetlen.

Különeljárási és ismétlővizsga-díj: Késve leadott nagyháziért, különféle ismétlő vizsgákért fizetni kell 300 Ft-ot. Először átutalod a pénzt az egyetemi gyűjtőszámlára (ERSTE-ÖDÖN Bank), majd hálón a Neptun pénzügy moduljával be tudod állítani, hogy mire fizettél, persze csak a HSzK-ban. Érdemes a gyűjtőszámlán tartani egy kis pénzt, hogy ha sürgősen kell, ne kelljen megvárni az egy napot (vagy rossz esetben jóval többet), amíg odaér a pénz.

Javító vizsga: Egy félévben csak egyszer lehet megjátszani. Ez ingyé' van, de az előző jegyet törli a dékáni; amit a javító vizsgán szerzel, az kerül az indexbe (gy.k. rontani is lehet, akár megbukni is).

Dékáni (engedélyes) IV: Második IV-t a Dékántól kell kérni, egy félévben maximum egyet adhat meg. Magyarul így egy tárgyból háromszor vizsgázhatsz.

Halasztott vizsga: Ha orvosi igazolásod van arról, hogy hosszabb időt a vizsgaidőszakban otthon/kórházban kellett töltened (minimum 1 hét), akkor lehetőséged van a vizsgaidőszak után halasztott vizsgára (tipikusan következő félév elején szokás, a regisztrációs héten). Kérvényt kell benyújtani a Dékániban, amit később elbírálnak. Csak a legvégső esetben folyamodj ehhez!

Kereszt, duplakereszt (#): Nos... Ez akkor lép életbe, ha nem sikerül összehoznod azt a kettest szintidőn belül. A tantárgyat a következő félévre újra fel kell venned (nem kötelező pont a következőre, de érdemes). Általában fizetned kell érte 840 Ft-ot kreditenként (akkor is, ha nem veszed fel újra). Az erre épülő tárgyakat persze nem veheted fel (vannak kivételek). Ha a keresztet sem sikerül teljesítened, akkor jön a duplakereszt. A további bukásokat aztán nem keresztezik, csak szégyellik...

Tanulmányi átlag: Ez kerül az indexbe, ebbe csak azok a tárgyak számítanak, amikből átmentél a vizsgán, tehát a (nem egyes) jegyeidet a hozzájuk tartozó kredittel megszorozzák, ezeket összeadják, és annyi kredittel osztják el, amennyit szereztél az adott félévben (még az is előfordulhat, hogy ez megegyezik a felvett kreditek számával J). A 120 kredit átlépésénél, szakirány-választásnál és a diplomában számítani fog.

Ösztöndíjátlag: Abban különbözik az előzőtől, hogy mindenképpen 30-cal osztják el az összeget, függetlenül attól, hogy hány kreditet szereztél. Így lehet akár egyes alatti vagy ötös fölötti ösztöndíjátlagod is. Ez alapján kapsz ösztöndíjat (legelső félévedben még nem kapsz, ill. ha túl pite vagy, akkor később sem), és ez az átlag számít a kollégiumi bekerülésnél is.

HK Web: A kari Hallgatói Képviselet web-oldala (http://www.sch.bme.hu/hk). Rengeteg hasznos információt találsz itt az aktuális pályázatoktól kezdve a hasznos linkekig. Érdemes rendszeresen megnézni.

Neptun: Elkészült (?) egy információs rendszer, aminek használatát nagy hévvel kötelezővé tették és -1-esre vizsgázott. Az alapkoncepció alapvetően jó, hálózaton keresztül lehet tárgyakat felvenni, vizsgákra jelentkezni, pénzügyeket intézni (tandíj, IV-díj, különeljárási díj). Baj csak akkor van, ha a rendszer túlterhelt (amikor szükséged van rá, akkor az), beleőszülsz, mire beenged, és egy egyszerű lista lekérése is percekig tart.

Tárgyfelvétel: azokat a tárgyakat, amiket tanulni akarsz, vagy amiket tanulnod kell, fel kell venned a Neptunon. Komoly haladás, hogy tárgyfelvenni bárhonnan lehet, pl. a koleszból, akár a saját szobádból is, ha a Neptun is úgy akarja. De amikor épp használni kéne, úgysem enged be, napközben semmiképp. Úgy számold, hogy hajnali 2 felé talán tudsz tárgyat felvenni és vizsgákra jelentkezni, pénzügyezéshez viszont végig kell állnod a sort a HSzK-ban. Örüjjé', ott az a halom nő. Amit még a tárgyfelvétellel kapcsolatban tudnod kell: egyetemi tanulmányaitok alatt az állambácsi max. 360 kreditnyi tárgy felvételét támogatja. Ha ezt a keretet túlléped, akkor súlyos pénzeket kell fizetned. Egy tárgy felvételét csak egyszer támogatják, ezért ha nem teljesítesz valamit, és az adott félévben kevesebb, mint 25 kreditet szereztél meg, akkor az újrafelvételhez fizetned kell kreditpontonként 840 Ft-ot a következő félévre, ami mondjuk egy 8 kredites tárgynál már nem kevés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy félévben több keresztet is be lehet gyűjteni. Vagyis a nem teljesített és 360-on fölüli kreditekért tulajdonképpen kétszer kell fizetni! Ezért érdemes csak annyi tárgyat felvenni, amennyit tényleg meg tud csinálni az ember. A diplomát 300 kredit teljesítése után lehet megkapni. A felvétel az, amikor jelzed a Neptunban és az indexben, hogy te arra a tárgyra jársz, a teljesítés pedig az, amikor le is vizsgáztál belőle.

OHV (Oktatók Hallgatói Véleményezése): Minden félévben minden előadóról és gyarkorlatvezetőről kitölthetsz egy név nélküli (értsd: a te nevedet nem tartalmazó) kérdőívet, melyben értékelheted az adott oktató munkáját (mennyire volt érthető az előadás/gyakorlat, mennyire lehetett jól jegyzetelni stb.). Fontos, hogy legalább akkor menj be előadásra, amikor az OHV-t kitöltitek, különben nem tudsz élni ezzel a lehetőségeddel. Az összesített eredmények Impulzus különszám formájában jelennek meg. Az OHV hasznos a diákoknak, mert információt kapnak az általuk nem ismert tanárokról (ez fontos lehet a tárgyválasztásnál), és a tanároknak is, mert visszajelzést, megerősítést kapnak a munkájukról.

TDK: Tudományos Diák Kör. Ez a strébereknek és szakmailag elhivatottaknak való. Amolyan önállóan végzendő tervezői/kutatói munka, amiről évente tartanak konferenciát. Ha van ilyened, jó csávó vagy. Nem nehéz a dolog, ha van eszed, de rengeteg idődet elveszi. Szerencsére nem jár túl sok kötelezettséggel.

Szigorlat: Egy több féléves tantárgyból tett összefoglaló vizsga. Villanyéknál három van: Digit, Matek, HáRe. (Lásd tantárgyaknál.) Infón Analízis, Digit, Számításelmélet. Nem túl vészesek, de bekerülnek az indexbe + diplomába, valamint beszámítanak a szakirányválasztási átlagba is. Na igen. Szakirányválasztásnál a legtöbbször a Számításelmélet szigorlat hiányzik. Persze vannak engedmények, hogy x,y követelmények hiányával ugyan a szakirány az választható, meg elkezdhető, azonban a hiányokat féléven belül pótolni kell. Ha nem, akkor abortálják a szakirányod...

Szakirányválasztás: Ekkor kell eldöntened, hogy milyen szakterülettel szeretnél behatóbban is megismerkedni, azon belül, hogy jófej mérnök(nő) leszel. Feltétele, hogy az első négy félév kötelező tárgyait megcsináld, legalább alapfokú nyelvvizsga valamilyen nyelvből, valamint villanyon a Közgazdaságtan I, infón a Közgáz I-II. teljesítése (+szigorlat). Villanyon 5., Infón 6. félévben kell választanod.