Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Gyenes Tamás (Tom)

VII. műszaki informatikus

Eddigi HK-s tevékenységem

A Hallgatói Képviseletben 1998 óta tevékenykedem. Elsősorban a PR és a tanulmányi ügyek területén dolgoztam, de megpróbáltam minden területtel teljesen tisztában lenni és konstruktívan foglalkozni. Később stratégiai kérdésekben is igyekeztem felhasználni tapasztalataimat.

Egy évvel ezelőtt az Egyetemi Hallgatói Képviseletbe delegált a kari HK. Úgy érzem, sokat sikerült javítani a Villanykar egyetemi szintű kapcsolatain, és tevékenyen bekapcsolódni az EHK-s munkába.

Nagyon szeretem a kocka dolgokat is, így én tartom karban a HK szerverét és a HK honlapját. Mivel EHK-s munkám keretein belül készítettem egy webes, adatbázis alapú egyetemi hírrendszert, már a kari HK honlapja is ezen adatbázis alapján működik, és további fejlesztéseket tervezek mind a tartalom terén, mind a rendszer minél egyszerűbb és hatékonyabb adminisztrálása érdekében. Úgy érzem, hogy ez – bár viszonylag apróság – sokkal hatékonyabbá teheti a HK hallgatók felé történő kommunikációját.

Egyéb közéleti tevékenységem

A hallgatói közéletben egyetemre kerülésem óta részt veszek. 1996 óta az Impulzus szerkesztője, 1998 óta főszerkesztője vagyok. Ezt sajnos lassan le kell adnom, mert a kari HK-s és az EHK-s munkák már nem hagynak időt egy főszerkesztői poszt betöltésére is, de szerencsére alkalmas utódnak adhatom át a stafétabotot. Azt el kell mondanom, hogy az Impulzusban eltöltött idő, különösen a több mint 4 évnyi főszerkesztőség legalább annyi tapasztalatot adott a kari közélet területén, mint a HK-s munka.

Alapító tagja vagyok a Műegyetemi Sajtóklubnak, amelyben több évig aktívan tevékenykedtem.

Terveim a következő évre

Néhány téma, amelyeket kiemelten fontosnak tartok és mindenképpen foglalkozni szeretnék vele (címszavakban):

EHK – Az Egyetemi Hallgatói Képviseletben és ezen keresztül az Egyetemi Tanácsban továbbra is szeretném ellátni a kari hallgatók képviseletét.

HÖK SZMSZ-módosítás – Szabályzatunkat a módosult felsőbb szabályzatokhoz (Felsőoktatási törvény, Egyetemi HÖK SZMSZ) kell igazítanunk, illetve érdemes néhány kérdést újragondolnunk.

KDJB – A szociális támogatás évek óta kényes téma, folyamatos változás alatt áll a rendszere. Érzésem szerint jó irányba haladunk, és továbbra is támogatom, hogy a tapasztalatok alapján próbáljuk a valóban rászorulókat "használható" összeggel támogatni. Idén vettem részt először komolyabban a szoctám lebonyolításában és jó érzés volt, hogy sok embernek segíthetünk, akik tényleg nehéz helyzetben vannak, ezért a továbbiakban is segítem személyesen is a KDJB munkáját.

Tanulmányi problémák rendezése – Egyre több olyan esettel találkoztunk, ahol oktatói részről nem tartják be a szabályzatokat (amelyeket a hallgatókkal természetesen keményen betartatnak). Úgy érzem, keményebb fellépésre van szükség, mert máshogy nem oldódnak meg ezek a gondok.

Végzősök – Szeretném, ha a HK lehetőségei szerint segítené a végzős közösségek együttmaradását és ápolná a végzettek további kapcsolatát a BME-vel, a Karral illetve a fiatalabb hallgatókkal. Nem hivatalos kereteken belül (pl. öregdiák szervezet – ilyen már van), hanem ennél "lazábban". Több ezzel kapcsolatos ötlet is van, amelyek közül néhány már meg is valósult, ezeket szeretném a HK által szervezetten továbbvinni.

Természetesen ezeket a terveket egyedül nem lehet megvalósítani. Úgy érzem, kialakult egy jó, tenni akaró csapat – egyrészt az előző HK aktív embereiből, másrészt lelkes "újoncokból" –, amely hajlandó időt áldozni arra, hogy a felmerülő problémákra ne csak tüneti kezelést adjon, hanem hosszú távú megoldást dolgozzon ki.

Előre is köszönöm támogatásotokat!

E-mail: tom@impulzus.com