Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

EHK-tükör

"Ezt az országgyűlés szavazta meg."

Impresszum

Túrakör

Beköszöntő

Tallózás a diáklapokban

Zengő

Nem álltak mindig tornyok a hegycsúcsokon. Régen még a hegységek legmagasabb csúcsaira is föl lehetett jutni. Kilátót építettek oda, hogy onnan gyönyörködjenek a tájban az emberek.

Interjú Füstöss Lászlóval

– A Borpatikában gyakran lehet Önnel találkozni? – A kötetlen diskurzus érdekében egy héten egyszer elő szoktam fordulni, de különösebb illúziói ne legyenek, mert általában egy hosszúlépéssel beérem.

Schönherz 40 éves öregtalálkozó

A hagyományokat felelevenítendő, lehetőség lesz megint "fényesíteni a szoborot".

Irodalmi Kör

Futura non est*

Múltkor visszamentem Anya 2-be. Ott lettem, ahogy ti mondanátok, születtem. Nem volt semmi nagy gond, csak nem tetszett a fülem.

CSN II. éves közgyűlés, 1999. február 18-21. Varsó

A CSN – Central European Student Network – egy öntevékeny csoport, amely diákcsere programokat szervez. A szervezet II. éves közgyűlését tartotta a Varsói Agrártudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szervezésében, Varsóban. A közgyűlésén karunkról Nagy Péter és Rajzer Attila hallgatói képviselők, a külügyes csoport tagjai vettek részt.

"Azzal az elgondolással indultunk útnak, hogy beleszagolunk egy kicsit a nemzetközi életbe – és nem utolsó sorban egy kis buli kedvéért :). Céljaink között szerepelt, hogy olyan ismeretségeket szerezzünk, amelyeket hasznunkra is tudunk fordítani. Ezek mellett minden olyan rendezvény, amely külföldi diákcserékről szól, egyre közelebb juttat bennünket ahhoz, hogy egyszer mi is csináljunk ilyeneket. Kevésbé stratégiai jellegű elvárásaink pedig, hogy magyarhoz illőnek ismerjenek meg bennünket, mint a magyar műszakisokat. Ezt segítette elő, hogy mind Magyar-országról, mind pedig a villanykarról vittünk prospektusokat..."

A konferencián előadásokat tartottak a CSN-ről (Central European Student Network), az ESIB-ről (The National Union of Students in Europe) és az ESN-rol (Erasmus Student Network). Az ESIB a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) európai szintű szervezete. Ha tevékenységét jellemezni kellene, akkor elmondhatjuk, hogy még inkább távol áll a hallgatóktól, kisebb aktivitással működik, mint a magyar testvére, a HÖOK. Nagy hangsúlyt kapott, hogy a CSN közvetlenül a helyi szervezetekhez kapcsolódik, így a kontaktok nem vesznek el a struktúrált rendszerben.

Említettük még az ESN-t, amely az Erasmus diákcsereprogramra épülő hálózat. Magyarországon csak akadozva működik ez a program, mert még csak két éve indult el.

A hivatalos közgyűlésen a napirendi pontok között szerepelt a leköszönő elnök beszámolója, a tagszervezetek beszámolója és az új elnök megválasztása, aki Fehér Zoltán, a HÖOK volt külügyese lett.

Programjának ismertetése mellett szó volt még a külföldi diákszervezetekről, és határozat született arról, hogy a II. nyári egyetemet Szlovéniában, Ljubjanaban tartják ez év július 9-15. között.

"Meg kell említeni, hogy ennyire felkészülten (kiadványok, prospektusok, kari póló) egyik delegáció sem vett részt, mint mi a BME-VIK-ről, ennek tapasztalhattuk az eredményét: nagyon sokan kérdezték azt, hogy miért nem csináltunk még csereprogramot, mikor tervezzük az elsőt, és lehetnek-e ők az elsők, akikkel felvesszük a kapcsolatot. Mindezek konklúziójaként megállapíthatjuk azt, hogy nem vagyunk elmaradva a többiektől (annak ellenére, hogy nem építettünk ki jól működő cseréket, programokat). Sőt, igen jól haladunk afelé, hogy amikor szeretnénk egy ilyet megvalósítani, ne legyen probléma a külföldi kapcsolatok megszerzése, legyen az a közgazdaságtan, az agrártudomány, netán a műszaki felsőoktatás területén (2000 tavaszára akár teljes értékű csereprogramot is leszervezhetünk Lengyelországgal, Ausztriával, Szlovéniával, vagy bármely CSN tagországgal)."

Ts.