Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Igényesség a Weben

Rejtvényfejtők bajnoksága

Mint kertben a virágok...

Direkt csinálom

Hálózsákban, matracon

Amikor megakad a húzóka a pályája végén, a lány lassan lecsusszan mellém, nagyot sóhajt, vállamra hajtja fejét, és átadja magát a kényelemnek...

Torlem Qndó nyilatkozata

Email

CSN II. éves közgyűlés, 1999. február 18-21. Varsó

"akár teljes értékű csereprogramot is szervezhetünk"

Kedves Gólya barátom!

Aerobik Klárival

Fantasztikus mozgása van, hozzá a sármja, és persze a brazilos kinézet. Nagyon klappol.

Konyhafelújítás

Erre a szóra szerintem a legtöbb kollégista rögtön felkapja a fejét, hiszen egy igen régóta húzódó-halasztódó projektről van szó. A konyháink tényleg iszonyatosan lepusztult állapotban vannak, rendbetételük már évek óta határozottan indokolt volna. Az aktuális KKB is mindig ígéretet tesz a probléma orvoslására, a kiegészítő díjakból illetve KKB költségvetésből is többször elkülönítettek már erre a célra pénzt, ám az ügyben – talán az ezzel komolyan foglalkozó ember híján, vagy esetleg technikai nehézségek miatt – jó sokáig nem történt érdemi változás.

Mostanáig.

A 17 éve épült kollégium (melynek tervei 20-25 évvel ezelőtt készültek) lakószintjein levő konyhákat nem a mai igényeknek megfelelően tervezték, mint ahogyan a szobák elektromos hálózatát sem. Az eredeti infrastruktúra is erőteljesen amortizálódott a fokozott igénybevételnek – és valljuk be, sokszor a nem éppen körültekintő használatnak – köszönhetően.

Az évek során az élelmesebb szintek beszereztek maguknak egy-egy villanytűzhelyt, ám azóta sikerült elérnünk azt az állapotot, amikor az elektromos gerincvezeték tovább már nem terhelhető, sőt, állapota kritikussá vált (előfordult 180%-os terhelési kísérlet is). Így a konyhafelújítás első lépése a megfelelő elektromos hálózat kiépítése kellett hogy legyen.

Úgy másfél éve volt egy kedvezményes ajánlat a gerincvezeték megvásárlására az MMK részéről, amiből végül is nem lett semmi. A szükséges alkatrészek terén már több szerencsénk volt, mert kb. egy éve a Groupe Scheider (az egyik legnagyobb készülékgyártó és forgalmazó cég) egy személyes kapcsolat révén felajánlotta, hogy jelentős mennyiségű kisfeszültségű hálózati alkatrészeket ajándékozna a kollégiumnak minimális ellenszolgáltatás fejében. A kért alkatrészek listájának 80%-át a kilátásba helyezett konyhafelújításoknak megfelelően állították össze.

A rendelt alkatrészek végül is idén februárra érkeztek meg, és ekkor elkezdődtek a konyhákkal kapcsolatos tényleges munkálatok is. Az elektromos hálózat felújítása (ami magában foglalta a gerincvezeték cseréjét illetve minden szinten egy új, védelmi berendezés kiépítését) 3-4 hétig tartott. Ennek végleges műszaki tervét Kassai László (Cilu) dolgozta ki, melyet több szakértő is elbírált műszaki és gazdaságossági szempontból is (a kollégium villany-szerelője Ungáry Károly, valamint a kollégium igazgató-helyettese dr. Slezsák István). Cilu – aki egyébként koleszos és villamosmérnök hallgató –, idejének nagy részében a Ház elektromos rendszerével foglalkozik, tűzjelzővel, liftekkel, szellőzőberendezésekkel és még nagyon sok mindennel (többek között az ő nevéhez fűződik a fázisjavító rendbetétele és az automatikus energia-felügyeleti és folyosóvilágítási rendszer is, mellyel igen jelentős összeget takarított már meg a kollégium), a konyhai munkálatok alatt is végig jelen volt. A munkát egy külsős, általunk megbízott vilanyszerelő cég végezte. Ez napi átlag 5 villanyszerelő napi 7-8 órás munkáját jelentette, hiszen a munka nem volt kevés! Az új kábelek behúzásához minden szinten falat is kellett fúrni, valamint a gerincvezetékhez 20 függőleges födémet is át kellett törni. (Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szintén mostanában történő KSzK-s UTP hálózatépítés során is alaposan kilyuggatják a Házat... lassan teljesen olyan lesz, mint egy ementáli. Egyesek szerint lassan már csak a behúzott drótok tartják össze... J)

Mindez nem csekély összegbe került, konkrétan a gerincvezeték ára 675 ezer Ft volt (melyet a KKB fizetett), a munkadíj és egyéb költség 775 ezer Ft volt (amit a kiegészítő kollégiumi díjak egy részéből fedeztek), valamint beépítésre került kb. 400 ezer Ft Groupe Scheider ajándék-alkatrész is.

Az új elektromos hálózat úgy lett méretezve, hogy biztonságosan elbírja azt a terhelést is, amelyet a tervezett elektromos fogyasztók (tűzhelyek, rezsók, főzőzsámoly) tudnak majd produkálni. A kiépített "minőségmegőrző rendszer" pedig pontosan arra hivatott, hogy megóvja a berendezéseket az idő előtti amortizációtól. Ennek lényege, hogy a konyhákban elhelyezett gomb megnyomásával (egy intelligens időrelé segítségével) a tűzhely és a rezsó csak meghatározott időre (jelenleg 20 percre) kap áramot, majd ennek letelte után az áramellátás megszűnik; ezt sípoló hang és a jelzőlápma elalvása jelzi. (Az említett időtartam hosszát a két működő konyhában már bevezetett rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok alapján fogják véglegesen meghatározni.) Az időrelé intelligens, menet közben a gombnyomásokat nem veszi figyelembe, és impulzus-vezérlésre kapcsol, azaz a gomb beragasztása is hatástalan.

Jelenleg a kollégium meglevő melegítőeszköz-állományából két teljesen üzemképes konyhát sikerült összeállítani, az időkapcsolós rendszer is egyelőre csak ebben a kettőben aktív, de továbbiak fejlesztésénél az adott konyhákban is azonnal aktiválható.

A nagyobb rendezvények, az évfolyam- és körvacsik kiszolgálására tervbe vették két amerikai típusú nagykonyha kialakítását (az egyik valahol a 3-4-5-6., a másik pedig a 8-9-10-11. emeletek tartományában lenne). Ezeknél magát a helyiséget is átalakítanák: az egyik lehetőség az, hogy az üvegfalat eltávolítva a konyhát egybenyitnák az étkező résszel, míg a másik koncepció szerint a hátulról szomszédos mosókonyhával bővítenék a helyiséget, ez esetben az étkező is megmaradhatna. Ezekbe a konyhákba kerülnének majd a főzőzsámolyok is, és lenne elegendő hely az előkészítésre, valamint arra, hogy a főzőbrigádok munka közben :) kényelmesen elférjenek.

A konyhák elektromos felújítása mellett a másik nagyon fontos kérdés a mosogató és környékének rendbetétele, melyhez az új mosogató tálcákat már legalább egy éve megvették. A gipszkartonokat ki kellene cserélni, és csempézés is van a tervekben, bár ez utóbbira drágasága miatt valószínűleg csak a mosogató környékén kerül sor. A vízügyi felújításnak még egyelőre technikai és műszaki akadályai vannak, mivel a jelenlegi rendszer eléggé nehezen hozzáférhető és nehezen átalakítható; a teljes körű vízügyi felújításra valószínűleg a jelen félévben már nem kerül sor.

A közeli tervek között szerepel viszont a hiányzó tűzhelyek megvásárlása, ennek összege az árajánlatok alapján 750e Ft-ra tehető. Az eredeti elképzelések (és a KGy őszi döntése) alapján ennek anyagi forrását a kiegészítő kollégiumi díjból megmaradt 1 millió Ft képezte volna, ám – ahogyan az a mostani Küldöttgyűlésen is elhangzott – utánaszámolva a dolgoknak, kiderült, hogy a fent említett maradványpénzből gyakorlatilag nem maradt semennyi. Így a KKB az Új Vár Klub szilveszteri nyereségéből 1,2 millió Ft-ot, alapítványi pénzekből 800 ezer Ft-ot és egyéb forrásokból kb. újabb 1 millió Ft-ot akar most azonnal a konyhákra fordítani. Ez valószínűleg az összes tűzhely árát fedezi, valamint a konyhák 40-50%-ának teljes felújítása is belefér. A KKB tervezi, hogy ha mód lesz rá, akkor további pénzt is áldoz a konyhákra. Ezeknek a felújításoknak a félév (és esetleg a nyár) folyamán be kell fejeződniük.

A konyhák infrastruktúrális átalakításával jelenleg Nagy Sándor (Sanya) foglalkozik, akinek személyében úgy tűnik, a KKB végre megtalálta a megfelelő embert, aki – sok elődjeivel ellentétben – kellően agilis ahhoz, hogy túllépve az "álmokon" és terveken, a gyakorlatban is eredményeket mutasson fel.

Mint látjátok, már jelenleg is több millió forint fekszik a konyhák felújításában. Ezek a beruházások – ha áttételesen is – a Ti pénzetekből történtek, azért, hogy kényelmesebben, normálisabban tudjátok használni a konyhákat. A képlet egészen egyszerű: ha tönkreteszitek, ha nem vigyáztok rá eléggé, megint nem lesz egy jó ideig. Szomorú, hogy úgy érzem, ilyenekre egyáltalán szót kell fecsérelni, hiszen felnőtt emberek vagyunk, elvileg ugye tudjuk, hogy mit csinálunk. Kérlek benneteket, ez akkor is jusson eszetekbe, amikor alkalom adtán használatba veszitek ezeket a berendezéseket!

Csilla