Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Nyeregbe kollégista!

Révkomáromi képzés

Fürgerókalábak...

Poén a Matávtól

"...csak úgy"

Pályázat

Hekk

"Ahogy biztonsági hibából, úgy törésből is sokféle van ..."

Cím nélkül

Arcoskodás

MAFC vitorlásszakosztály

"...gyorsan rohanok Neptun istenünkhöz..."

Diákhitel

(Hogy) az a csodálatos ATX-ház...

Eltelt egy év, ilyenkor úgy hiszi az ember, hogy fejlődés is akadt. Gépfelújítás, ("Mekkora a legnagyobb vinyótok?"), új szoftver, új hardver, és persze új ATX-ház és alaplap. A villanykaros tele bizakodással, hogy "na ez jobb lesz", talán olvasták a cikkem Taiwan-ban is, vittek valami értelmet a design-ba. Az élet, mint mindig, most is tartogatott meglepetéseket.

Láss csodát: új, 8600+ÁFA értékú Super-MIDI névre hallgató toronyházamba már befér a floppy! Ez azért nem semmi, bár némiképpen csorbítja örömömet, hogy az idétlen kialakítás miatt ha lemezt is rakok a drive-ba, akkor azt mondja, hogy "sivi-suvi" – nem, nem bolond medve küszködik a széllel, egyszerűen csak hozzáér a forgórész a fémhez. Apróság, majd szétkopik pár száz év alatt az acél, aztán akkor nem szidnak a szobatársaim, ha éjjel másolok floppyra. Sajnos új 5.25"-ös nyílás biztos nem fog kopni a gépen, pedig kéne, mivel a legnagyobb kapható házon is összesen 3 helyre futotta. Ez ám remek dolog, CD-író, CD, vinyóhűtő, és akkor a racket már csak a seggembe dughatom. Ha esetleg belső ZIP-drive-om lenne, valószínűleg már rég szétcicóztam volna az egész gépet az ideg miatt – csak azt tudnám, hogy mi a ráknak csinálták ekkorára ezt a szabványt, ha nem használják semmire? Talán azért, hogy ne fulladjon meg az egér, ha véletlenül bemászik a tápba és eltéved? [Erről jut eszembe. Folyosón jön szembe haver: "Na, ezt neked is elmesélem. Nem ment a gépem. Szétszedtem, hát volt benne egy egér, beszorult egy ujjnyi lyukba. De azért mielőtt megdöglött, szétrágott minden elérhető vezetéket!" :) – Tom]

Szerencsére azért van, ami nem változott. Például az áldott ATX-tápkapcsoló: ez ugye "szoftveres", minek következtében ha erőből kiakad a gép (lásd Windows 2000 "Shutdown" opció), előbb reszetelhetsz, bootolhatsz, és csak utána tudsz áramtalanítani. Ha pedig tegyük fel a BIOS száll el (lásd 433-as proci 550 Mhz-en), akkor ki kell húzni a gépet a konnektorból (vidéken "konekturbó"), különben nem lehet rövidre zárni a jumpert. További előny, hogy ha a gép szerverként üzemel, akkor nem indul újra egy esetleges áramkimaradás után, úgyhogy lehet telefonálni, hogy "Józsikám verjél már rá a magyarok kékeres istenével a bekap gombra, mert anyáznak a megrendelők!"

Ennyi elég is a rosszból, keressünk pozitívumot, mondjuk az alaplapon! Duál proci, UDMA66, frekvencia, feszültség, apám ez mindent tud! És milyen szép színes! Ez egy annyira fontos dolog, ez a színezés... még a színvakokra is gondoltak, lila meg zöld a dugó, nem lehet eltéveszteni. Mondjuk érdekes ötlet lett volna esetleg ráírni a csatlakozóra, vagy alá, fölé, vagy akárhova, hogy mi az istenre lehet használni, mert hogy a lila a billentyűzet és a zöld az egér, vagy fordítva, hát azt leírás nélkül az Orbán Viktor sem mondja meg, sőt, még a Fókusz Plusz sem, pedig ők ketten igazán mindent szoktak tudni.

Zárjuk le ezt a témát: megmondom őszintén, hogy kezd vele tele lenni elég sok mindenem (pl. cipő, tök). Azt nem sajnálom, hogy merő megszokásból évente újítom a gépem jelentős részét, ez nálam ilyen hobbi, sokat éltem vidéken és nem fejlődött ki az agyam. De ha már rá vagyunk kényszerítve arra, hogy egyre újabb és újabb, inkompatibilis dolgokat kelljen vennünk – egészen egyszerűen csak azért, mert régi cuccot már csak használtan lehet beszerezni –, akkor legalább ne legyen teljesen rossz az, amit ránk erőltetnek a hardvergyártók. A számítástechnika ma már tömegcikk – lehet róla vitatkozni, hogy sajnos vagy szerencsére –, mint a krumpli, de ez még nem jelenti azt, hogy akárcsak a krumplinak, úgy néha ennek is szarosnak kell lennie.

Inyl