Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Gyújtsd meg a fáklyát!

Elsősorban egyetemisták vagyunk és a közösségi élet már nem ugyanazt jelenti, amit sok-sok évvel ezelőtt.

Ember

Székely Király Zsolt, V. Vill.

Sztriptíz (test)közelből

Ismerkedj meg hóhéraiddal!

TVSZ-feeling

Egymásnak ellentmondó szabályok esetén melyik az érvényes?

Hogyan nyerjünk Schönherz Qpát

Fiókmélye

Sporthírek

Powered by Schönherz DSK

Music News

Egy hét Madridban a MAVE-val

Október 19-én, kedden este egy plakátra lettem figyelmes a Schönherz-ben: a MAgyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesülete (MAVE) a madridi Computer Networks Workshop-ra keres egy fő résztvevőt. Jelentkezési határidő: szerda. Írtam egy levelet, és hétfőn hajnalban két MAVE-s kolléga, Winkler Pál és Mikos Máté társaságában egy Airbus fedélzetén vártam a felszállást Ferihegyen...

Azelőtt azt se tudtam, mi az a MAVE. Bezzeg most: a MAVE az Európai Villamosmérnök-hallgatók Egyesületének (Electrical Engineering Students' European assoCiation = EESTEC) magyar tagszervezete. Az EESTEC elsődleges célja a nemzetközi kapcsolatok kiépítése. Az évente megrendezett Kongresszuson kívül, mely egyben a szervezet éves Közgyűlése is, a tagországokban működő nemzeti bizottságok kétoldalú szakmai-kulturális csereutakat, szakmai szemináriumokat, workshop-okat szerveznek. A csereutak időtartama általában 8-10 nap, a részvevők száma 8-15 között van, míg a workshop-ok 25-30 részvevővel 6-8 napig tartanak. Egy workshop során az EESTEC egyik tagszervezete valamilyen – a villamosmérnöki tanulmányok során előforduló – szakmai témát mutat be céglátogatások és előadások segítségével. A vendégek nem csak a vendéglátó ország iparába és oktatásába nyerhetnek betekintést, hanem kulturális életébe, szokásaiba is. A szervező fél biztosítja a szállást és étkezést, a vendégeknek csak az utazást (és persze az esti mulatozást) kell fizetniük.

Madridban 30 villamosmérnök hallgató gyűlt össze Európa minden tájáról. A kommunikáció nyelve "természetesen" az angol volt, egy idő után mi magyarok is angolul beszéltünk egymással. :-)

Délelőttönként szakmai előadásokon vettünk részt (PowerPoint-os mozi). Ízelítőül néhány téma: IPv6, üvegszálas technológiák, elektronikus kereskedelem, videokonferencia rendszerek. Meglátogattuk a Telefónica (a helyi Matáv) modern kutató és fejlesztő központját, ahol bemutatták néhány fejlesztésüket, mint például videokonferencia, WebTV, Text-To-Speech és Speech-To-Text rendszerek. Délutánonként városnézés, kirándulás Escorial-ba, múzeumlátogatás, szabad program.

Esténként pedig egyik kocsma a másik után, egészen hajnalig... Beszélgetések, koktélok, bor, sör, zene, nők. A városnak volt olyan negyede, ahol éjjel egykor mintha a Diákszigeten lettünk volna: a szűk utcák eldobált műanyagpoharakkal és hangos fiatalokkal voltak telítve, akik a számtalan vendéglátóipari egység között vándoroltak. Képzeljétek el, hogy a fertődi Esterházy kastélyban diszkót nyitnak. Körülbelül ilyesmi kép fogadott minket Madrid egyik legmenőbb diszkójában. Barokk festmények, tükrök és függönyzuhatagok. Épp Halloween party volt, a bárpulton aranyszínűre mázolt testű félmeztelen nő táncolt. Nem véletlenül itt futottunk össze három magyar egyetemistával, akik ösztöndíjjal Madridban tanulnak.

Karnauf Attila