Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Vízimiki

Steiner Gábor (Steinci)

Révkomáromi képzés

Új Vár Klub

KGy – melléklet

Tisztségviselők, ösztöndíjasok, díjazottak

35. Magyar Filmszemle

Amelyik film üzleti szempontból indítja el és zárja le önmagát, azzal nem tudunk mit kezdeni. Nekünk az a dolgunk, hogy olyan filmeket találjunk, ahol művészi értékekről tudnánk beszélni.

Bemutatkozik a szaunakör

"Háromszor érdemes bemenni a szaunahelységbe."

Aranyásó Filmklub

Életkép

Kálmán György (Gyuri), III. Info.

A helyzet egy kicsit megváltozott!

Az ERASMUS ösztöndíj eddig a felsőoktatási intézmények egyik legkedveltebb pályázata volt. Lassan ötéves pályafutása során az ország sok-sok egyeteme lett e program tagja, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

De a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a pályázási metodika egyre rosszabb, kiszámíthatatlanabb lesz, ahelyett, hogy javulna. Mindez az EU-s partnereknek köszönhető. Ez a hallgatók szintjén, elsősorban az ösztöndíj késésében, havi feldarabolódásában látszik meg, ugyanis a pénzátutalás sokszor hónapokat, ebben a félévben pedig még ennél is többet csúszik. Az egyetem megpróbálja a kari költségvetésből ezt a pénzt cseppenként átcsoportosítani az ERASMUS-os hallgatók bankszámlájára. Ezt természetesen a kari vezetés erősen bírálja.

De mit lehet itt tenni? Ha várnak, akkor a hallgató önerőből csak egészen kivételes esetben tudja fedezni a saját kinntartózkodását. Ha utalnak, akkor ez a hiány előbb-utóbb megjelenik a kar pénzügyeiben, esetleg a kar hallgatóinak ösztöndíjában.

Ráadásul a 2001/2002-es tanévben a támogatás mértéke is megváltozik. Eddig ugyanis a támogatás 100%-os volt. Ez az 52%-os ERASMUS támogatásból és a 48%-os PHARE támogatásból állt. A jövő tanévben a PHARE támogatás – nem hivatalos álláspont szerint – megszűnik.

Tehát az ERASMUS ösztöndíj egy kiegészítés lesz. Így a hallgatónak az átlag havi 150.000-200.000 Ft-os ösztöndíjának felét saját pénzből, esetleg szponzorok által kell finanszíroznia.

És ez csak egyhavi összeg. Vannak külföldi kurzusok, melyeket a magyarországi partner csak akkor fogad el, ha a hallgató két szemesztert hallgatott a kinti egyetemen. Ez kb. 750.000 Ft költség a hallgatónak, illetve eltartóinak. Ha ezt figyelembe vesszük, és az egyéb, esetleg az Egyesült Államokba szóló tandíjakat összehasonlítjuk, mind a hallgatónak, mind az oktatónak, mind az egyetemnek egyszerűbb lesz a hallgató elhelyezése a külföldi egyetemen az ERASMUS ösztöndíj nélkül.

A megoldás az egyes tanszékcsoportokat, de végeredményben szakokat anyagilag támogató cégek, vállalatok segítsége lenne az ERASMUS programban. Persze ez a segítség jöhetne az állami költségvetésből is. Így az ERASMUS program (pontosabban a Socrates program egyik alprogramja) megmaradhatna az egyik legkedveltebb külföldi ösztöndíj lehetőségnek a magyar hallgatók számára.

Huri Arnold
ELTE-EHKB elnök

2001. február 23.