Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Jó helyek

"Először csak iszogatni tértünk be."

Aranyásó Filmklub

Szellem-szerelem

"...foszlányokban lógó piros ruhában ült mozdulatlan a mélység felett."

Színes programnyelvekről álmodom

Álmomban a BME új angol szakán lettem tanár. Az angol szakra magyar nyelven felvételiztek a diákok. Nagy volt az érdeklődés, csak a legjobbak jutottak be az új angol szakra, amely méltán tekintette magát az ország elitszakjának.

Fiatalság-bolondság

FeCat

Vers-elő (folytatás)

Nem neked szól!

Szíjjelvágta

Vers-elő

Tíz éves a BEST

Tíz évvel ezelőtt alakult meg a BEST (Board of European Students of Technology), amely azóta is rendszeresen szervez nyári szakmai kurzusokat, csereprogramokat. A Budapesti Műszaki Egyetemen a K.II.52-ben található irodában beszélgettem Street Gáborral, a BEST budapesti szervezetének elnökhelyettesével.

- Még anno 1987. májusában megrendezték az első International Week-et, aminek Stockholmban az ottani műszaki egyetem adott otthont. Tulajdonképpen fizikusok és matematikusok találkozója volt, ekkor merült fel ötletként a BEST. A résztvevők megállapodtak abban, hogy ezentúl minden évben más és más országokban rendezik meg az International Week-et. Természetesen a kelet-európaiak számára a találkozó, s a folytatásban rejlő világlátási lehetőség bizony nagy szám volt akkoriban. Persze ez ma sincs másképp, "csak" azóta egy egészen nagy európai hálózattá nőtte ki magát, tuti programokkal. 1989-ben tehát megalakult a BEST, s vele együtt a jelmondat: "To promote Europe among Europeans." Bármilyen szakmai vagy kulturális programot rendezünk, a hangsúly az európaiságon van.

Milyen programok ezek?

- Nyári egyetemek szerte Európában. Nem kell megijedni a nyári tanulás rémképétől, mert akik többet tudnak róla, mind azt mondják, hogy óvatosan kell velük bánni - ha valaki egyszer belekóstol, az nem tudja abbahagyni. A kurzusok általában két hetesek, júliustól szeptember végéig. A 22 országból érkező 20-30 diák közös nyelve az angol. A kurzusok célja megismertetni a diákokat az adott témával, bemutatni a rendező országot, várost és nem utolsó sorban megtanítani a diákokat együttműködni teljesen eltérő kultúrából érkező partnerekkel. A kurzusokon a kinttartózkodás teljes költségét a rendezők állják (szállás, kaja, előadások, esti programok). A résztvevőket csak a kiutazás és az esti sörök terhelik. A tavalyi évtől már tavasszal és ősszel is vannak programjaink, ezek egyhetesek, szintén valami szakmai, de leginkább menedzsment vagy színtiszta kulturális témát ölel föl (mint például októberben a "Borban az igazság" vidámság Ljubljanában). Javaslom még weboldalunkat(http://www.best.eu.org), ott ugyanis regiment info és az eddigi eseményeket megörökítő cikkeket olvashattok.

Hirdetitek az IBS-eket is, miben különbözik a fentebb sorolt kurzusoktól?

- Egy, az európai műszaki felsőoktatás jelenét és jövőjét elemező uniós projektben veszünk részt két európai professzori szervezettel. Az úgynevezett diákinputot adja a BEST, s az IBS-en (International BEST Symposia) résztvevő műegyetemisták. Feldobnak olyan témákat, mint nemzetköziesítés, együttműködés és kommunikáció a műszaki egyetemek között stb. Mindenki elmondhatja saját országában, egyetemén látott-hallottakat, és az Unió Oktatási Bizottsága felhasználja majd ezeket.

Hány éve van jelen a BEST a BME-n, mi mindent csináltatok eddig?

- A Budapesti BEST Bizottság (így jegyezték be a BME-n működő helyi csoportot) alapító tag lévén a nemzetközi szervezetben szintén 10 éves idén. Tulajdonképpen általunk tagja a Műegyetem ennek a nagy szervezetnek. Átlagosan évi 100 diák jut ki Európa valamelyik szegletébe, vagy szezonális (tavaszi, nyári, őszi) kurzus, vagy kulturális csere keretén belül. A Műegyetemi Állásbörzét 1992-től szervezzük egyre nagyobb sikerrel: a résztvevő cégek száma a kezdeti 31-ről 110-re fejlődött, jövőre akár 150 is lehet. Valahogy csak megoldjuk. Közben sikeresen együtt dolgozunk az IAESTE-vel és az MSZK-val.

Milyen a viszonyotok az Egyetemmel?

- "Születésünk" óta biztosít nekünk az Egyetem infrastruktúrát: telefont, Internetet, irodahelyiséget. Kezdetben a Nemzetközi Diákközpontban - ami idő közben megszűnt-, jelenleg a Diákközpontban kaptunk helyet. Éppen most van folyamatban az elhelyezésről szóló megállapodás rögzítése, de úgy érezzük, hogy teljesen egyetemfüggetlen, külső cégként kezelnek bennünket, amikor az albérlői kötelességekről és a kevésbé szembetűnő jogokról van szó. Sajnos a rendszer kialakításával kapcsolatban nélkülünk döntenek. Nem látják, vagy nem akarják figyelembe venni, hogy non-profit szervezet vagyunk, s két óra között (vagy helyett) abszolút lelkesedésből csináljuk - a programokat mi, műegyetemisták a többi műegyetemistának. Ezért telefonálunk, e-mailezünk, internetezünk, gyűlésezünk. Mi itt egy fillért nem kapunk a munkánkért, a siker, a tapasztalat, a csapatmunka, az öröm, amit magunkévá teszünk.

Megünneplitek a jubileumot?

- Hajaj! Őszre tervezünk egy nagy banzájt: egyhetes kiállítást, kultúresteket, bulit, nemzeti kaja-pia kóstolást Európáról/Európából. Reméljük, sikerül egy gigapartit "összedobnunk" a rakparton vagy az Egyetem kertjében. Meglátjuk még. Akkor lesz igazi, ha pár ezren együtt leszünk. Már régóta ráfér ez is a műegyetemistákra...

Tuláli