Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

HK news

Mindentudás Egyeteme Klub sorozat

Agrobank(ó)

Órarend

SPOT

"A Schönherz kolesz nem apácazárda..."

Szótár Schönherzeseknek és nem ittlakóknak.

Életkép

"Levlistánk gyöngyszemei" sorozatunk bemutatja...

TTNY

Maga az épületkomplexum kettő 10 emeletes szárnyból áll. Ez egy teljesen koedukált kollégium.

Műegyetem–Siemens együttműködés 2003-ra

EHK-tükör

"Ezt az országgyűlés szavazta meg."

Tíz éves a BEST

Tíz évvel ezelőtt alakult meg a BEST (Board of European Students of Technology), amely azóta is rendszeresen szervez nyári szakmai kurzusokat, csereprogramokat. A Budapesti Műszaki Egyetemen a K.II.52-ben található irodában beszélgettem Street Gáborral, a BEST budapesti szervezetének elnökhelyettesével.

- Még anno 1987. májusában megrendezték az első International Week-et, aminek Stockholmban az ottani műszaki egyetem adott otthont. Tulajdonképpen fizikusok és matematikusok találkozója volt, ekkor merült fel ötletként a BEST. A résztvevők megállapodtak abban, hogy ezentúl minden évben más és más országokban rendezik meg az International Week-et. Természetesen a kelet-európaiak számára a találkozó, s a folytatásban rejlő világlátási lehetőség bizony nagy szám volt akkoriban. Persze ez ma sincs másképp, "csak" azóta egy egészen nagy európai hálózattá nőtte ki magát, tuti programokkal. 1989-ben tehát megalakult a BEST, s vele együtt a jelmondat: "To promote Europe among Europeans." Bármilyen szakmai vagy kulturális programot rendezünk, a hangsúly az európaiságon van.

Milyen programok ezek?

- Nyári egyetemek szerte Európában. Nem kell megijedni a nyári tanulás rémképétől, mert akik többet tudnak róla, mind azt mondják, hogy óvatosan kell velük bánni - ha valaki egyszer belekóstol, az nem tudja abbahagyni. A kurzusok általában két hetesek, júliustól szeptember végéig. A 22 országból érkező 20-30 diák közös nyelve az angol. A kurzusok célja megismertetni a diákokat az adott témával, bemutatni a rendező országot, várost és nem utolsó sorban megtanítani a diákokat együttműködni teljesen eltérő kultúrából érkező partnerekkel. A kurzusokon a kinttartózkodás teljes költségét a rendezők állják (szállás, kaja, előadások, esti programok). A résztvevőket csak a kiutazás és az esti sörök terhelik. A tavalyi évtől már tavasszal és ősszel is vannak programjaink, ezek egyhetesek, szintén valami szakmai, de leginkább menedzsment vagy színtiszta kulturális témát ölel föl (mint például októberben a "Borban az igazság" vidámság Ljubljanában). Javaslom még weboldalunkat(http://www.best.eu.org), ott ugyanis regiment info és az eddigi eseményeket megörökítő cikkeket olvashattok.

Hirdetitek az IBS-eket is, miben különbözik a fentebb sorolt kurzusoktól?

- Egy, az európai műszaki felsőoktatás jelenét és jövőjét elemező uniós projektben veszünk részt két európai professzori szervezettel. Az úgynevezett diákinputot adja a BEST, s az IBS-en (International BEST Symposia) résztvevő műegyetemisták. Feldobnak olyan témákat, mint nemzetköziesítés, együttműködés és kommunikáció a műszaki egyetemek között stb. Mindenki elmondhatja saját országában, egyetemén látott-hallottakat, és az Unió Oktatási Bizottsága felhasználja majd ezeket.

Hány éve van jelen a BEST a BME-n, mi mindent csináltatok eddig?

- A Budapesti BEST Bizottság (így jegyezték be a BME-n működő helyi csoportot) alapító tag lévén a nemzetközi szervezetben szintén 10 éves idén. Tulajdonképpen általunk tagja a Műegyetem ennek a nagy szervezetnek. Átlagosan évi 100 diák jut ki Európa valamelyik szegletébe, vagy szezonális (tavaszi, nyári, őszi) kurzus, vagy kulturális csere keretén belül. A Műegyetemi Állásbörzét 1992-től szervezzük egyre nagyobb sikerrel: a résztvevő cégek száma a kezdeti 31-ről 110-re fejlődött, jövőre akár 150 is lehet. Valahogy csak megoldjuk. Közben sikeresen együtt dolgozunk az IAESTE-vel és az MSZK-val.

Milyen a viszonyotok az Egyetemmel?

- "Születésünk" óta biztosít nekünk az Egyetem infrastruktúrát: telefont, Internetet, irodahelyiséget. Kezdetben a Nemzetközi Diákközpontban - ami idő közben megszűnt-, jelenleg a Diákközpontban kaptunk helyet. Éppen most van folyamatban az elhelyezésről szóló megállapodás rögzítése, de úgy érezzük, hogy teljesen egyetemfüggetlen, külső cégként kezelnek bennünket, amikor az albérlői kötelességekről és a kevésbé szembetűnő jogokról van szó. Sajnos a rendszer kialakításával kapcsolatban nélkülünk döntenek. Nem látják, vagy nem akarják figyelembe venni, hogy non-profit szervezet vagyunk, s két óra között (vagy helyett) abszolút lelkesedésből csináljuk - a programokat mi, műegyetemisták a többi műegyetemistának. Ezért telefonálunk, e-mailezünk, internetezünk, gyűlésezünk. Mi itt egy fillért nem kapunk a munkánkért, a siker, a tapasztalat, a csapatmunka, az öröm, amit magunkévá teszünk.

Megünneplitek a jubileumot?

- Hajaj! Őszre tervezünk egy nagy banzájt: egyhetes kiállítást, kultúresteket, bulit, nemzeti kaja-pia kóstolást Európáról/Európából. Reméljük, sikerül egy gigapartit "összedobnunk" a rakparton vagy az Egyetem kertjében. Meglátjuk még. Akkor lesz igazi, ha pár ezren együtt leszünk. Már régóta ráfér ez is a műegyetemistákra...

Tuláli