Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Y2K

"...nem február 29."

Kolesz rövid hírek

KGy, KSzK hírek, felújítások, MMMK

"Szabadságra mentem STOP"

Kollégiumi Küldöttgyűlés

Mi lesz veled, Szakkoli?

"...mit is csinál a Szakkollégium a Schönherzben, mik a céljai."

Címlappályázat

Az Impulzus következő száma az OHV-szám lesz.

Rudolf Pétertől az ír népzenéig

Az Energetikai Szakkollégium 2003-as programja

A Szakkollégiumban lehetőséget adunk cégek bemutatására, szakmai előadás tartására.

Bosnyák Tamás (Rémusz)

Tűz van, babám!

Tévedés ne essék, ez nem a filmkritika helye, s még csak nem is az elmúlt rendszert kifigurázó világmegváltó alkotás, bár mi tagadás, az elmúlt rendszer termékeiről – azaz rólunk – is elhangzik néhány bíráló szó a cikkben. Egyszerűen arról van szó, hogy elbeszélgettem a december tizenegyedikén hajnalban a koleszban "kitört" tűzről néhány bennfentessel, s nem jutott frappánsabb cím az eszembe.

Az 5. emeleten még mindig láthatók a tűz nyomai. A folyosó plafonja szép koromfekete, s az ajtók magasságában kezd átmenni egyenletesen fehérbe. A fekete felületeken falfirkák amerikás stílusban: "Here was the fire", etc. A tűz igazán a lányvécében tombolt, ezért először az 503-as szoba lakóit kérdezem, akikre történetesen szó szerint igaz a közhely: valóban közel voltak a tűzhöz:

– Mire keltetek fel péntek hajnalban?

– A falikutya ébresztett minket...

– Azt akarod mondani, hogy nem keltetek fel a tűzre???

– Pontosan. Mikor fölkeltünk, akkor már mi is éreztük a füstszagot, kinéztünk a folyosóra, de nem láttunk semmit a füsttől. Gyorsan felöltöztünk, törölközőt tettünk az arcunk elé, belőttük magunknak a folyosó irányát, aztán mentünk.

– Honnan tudtátok, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben?

– Ezt minden óvodás tudja...

– Nem is voltatok megijedve?

– Valójában csak akkor kezdtünk el gondolkozni a dolgon, amikor leértünk. Mert mi van akkor, ha éppen alattunk ég valami, mi meg szépen belesétálunk. Azt is csak lent tudtuk meg, hogy pont velünk szemben égett a budi. Utólag visszagondolva elég meleg helyzet volt...

– Ha már ilyen szakértők vagytok, akkor áruljotok el, mi a gond a kolesz tűzvédelmével!

– Azért mi sem tudunk mindent, de jó lenne, ha a lépcsőházak füstmentesek lennének, mert ha ne adj' isten ismét tűz ütne ki, akkor ez sokkal biztosabbá tenné a menekülést.


Az 5. emelet Zsuzsa néni, a 7. emeleti gondnok felségterülete. Nézzük, mit tud ő az ügyről!

– Itt tetszett lenni a tűz idején?

– Nem. Mire ideértem, már itt voltak a tűzoltók. Én a takarítónőktől hallottam az eseményekről.

– És mit mondtak?

– Mikor az 5. emeleti takarítónő bejött reggel, akkor még semmit sem észlelt. Lement a 4. emeletre a kolléganőjéhez, s mire visszaért az ötödikre, addigra már a füst jött szembe vele.

– Ezek szerint nem is látta a tetteseket...

– Ha tetteseket nem is, de gyanús alakokat azért látott. Csupán az a gond, hogy az általa adott személyleírás elég általános, s így nem igazán jó kiindulópont a nyomozáshoz.

– Lehet már tudni, hogy mekkora az anyagi kár?

– Pontos adatok még nem ismeretesek, de úgy félmillió forintra becsülhető.

– Mit lehetne tenni az ilyen esetek elkerüléséért?

– Ha elkerülni nem is lehet az ilyen eseteket, azért nagyobb odafigyeléssel megelőzhetőek lennének mind az ilyen ügyek, mind a lopások. Jó lenne, ha a fiúk jobban odafigyelnének egymásra, s a házban járkáló idegenekre. Ha ilyet látnak, kérdezzék meg tőle, kit keres, s ha látszik rajta, hogy csak úgy itt van, akkor nyugodtan kérjék meg, hogy hagyja el a kollégiumot. Ugyanilyen fontos lenne az ajtók zárása éjszakára. Ilyenkor télen a legkönnyebb préda a kabát. A tolvaj csak benyit a szobába, s ha bent nincs mozgás, már viszi is a kabátot. A bent alvók csak reggel veszik észre a hiányt, de a tettes akkorra már árkon-bokron túl van. Azt is gyakran tapasztalom, hogy sokan bekapcsolva felejtik a rezsót. Most láttuk, mit tud okozni egy ilyen tűz; jó lenne, ha erre is figyelnénk.


Amikor visszatérhettünk szobáinkba, s minden megnyugodni látszott, akkor ismét megszólalt a falikutya, s Bőgér Zoltánt kérték a portára. Biztos valami fontos ember lehet, s nyilván köze van a tűzhöz, ha ilyen "általános körözést" adnak ki rá. Bögrét (ez a beceneve) a 903-as szobában faggattam.

– Miért kerestek téged a falikutyán keresztül?

– Azért, mert fel kellett venni a jegyzőkönyvet.

– Te gyújtogattál, vagy te oltottad a tüzet?

– Minek nézel Te engem?!

– Jól van, csak vicceltem... Mondd el kérlek, hogyan történt!

– Beszélgettünk a 9.-en, amikor egyszer csak füstszagot éreztünk. Meg akartuk keresni a forrását, ezért hívtunk liftet, de amikor odaért, csak úgy dőlt belőle a füst. Telefonáltunk a portára, hogy tűz van, aztán gyalog nekivágtunk az emeleteknek. A negyediken nem volt füst, az ötödiktől felfele azonban mindenhol, tehát nyilván az ötödik ég. Egyik emeleten elkommunizáltam egy poroltót, s be akartam menni a szintre, de nem láttam semmit a füsttől. Szerencsére már jöttek lefele emberek törölközökkel az arcuk előtt, egyiktől elkértem a törölközőt, s azzal mentem be.

– Nem gondoltál arra, hogy életveszélyes lehet bemenni?

– Nem lehetett nagyobb veszély, mint bent lenni.

– Mi történt bent?

– Nekiálltam kizavarni az embereket, s közben eljutottam a tanulóig, ahol valaki már próbálta oltani a táblát. Nagynehezen sikerült beindítani a poroltót, s eloltani a tüzet. Ezután kiszellőztettük a tanulót, de addigra már odaértek a tűzoltók, s onnan már övék volt a pálya.

– Ha megint ilyen helyzetbe kerülnél, ugyanezt tennéd?

– Persze. Amíg lenne rá mód, addig megtenném, ami tőlem telik.


Az ám, a tűzoltók! Nekik kell a legtöbbet tudniuk az ügyről. Eddig azt hittem, hogy csak nagyképűségől mondanak a sajtóban ilyeneket: "...magát megnevezni nem kívánó... X.Y.-hoz közel álló... értesüléseink szerint...", de most meg kell hogy kövessem az újságírókat; tényleg van ilyen! Lássuk, mit mond egy magát megnevezni nem kívánó tűzoltó!

– Mi okozta a tüzet?

– Talán helyesebb lenne így kérdezni: ki? Az ugyanis elég valószínűtlen, hogy egymástól ilyen távol következzék be öngyulladás. Az elkövetőkről pedig inkább a rendőrséget kellene megkérdezni.

– Hogyan követték el a gyújtogatást?

– A tanulóban egy rongyot gyújtottak meg, de a másik helyiség ügyében még folyik a vizsgálat, így sajnos semmi biztosat nem tudok mondani róla.

– Ha befejeződtek a vizsgálatok, akkor megtudhatunk majd többet is az ügyről?

– Természetesen, amennyiben ez nem hátráltatja a nyomozást.


Milyen a kollégium tűzvédelmi helyzete? A kérdés illetékese apánk, Sándor László.

– Milyen gondok vannak a kollégiummal tűzvédelmileg?

– Az épület túl magas, akár "pokoli toronynak" is nevezhetnénk. Emiatt speciális előírások vannak, s ennek megfelelően speciális terv szerint kell megoldani a tűzvédelmet, ami elég drága.

– Hozzávetőleg mennyibe kerül a terv végrehajtása?

– 30 millió forintba. Gondolhatod, hogy ennyi pénz nincsen rá. A rektor úr megpróbált póthitelt kérni, de ennyit nem kapott. Amennyi pénz jött, abból elkezdődtek a munkák. Első lépés a füstérzékelők elhelyezése, ez jelen pillanatban a földszinten, az elsőn és a másodikon folyik. Ezt követné a liftelőtereket tűz estén automatikusan lezáró ajtózárók elhelyezése, de ezzel kapcsolatban már vannak kételyeim.

– Milyen téren?

– Nézd, ez kétélű dolog. Egyfelől lehet azt mondani, hogy nincsenek meg a megfelelő technikai feltételek, de azt is látni kell, hogy a kollégisták is elég hanyagok ilyen téren. Elég csak a gipszkarton berugdosására vagy a falikutyák tönkretételére gondolni. Beköltözéskor Sárhegyi Karcsiék átnéztek minden szobát, s minden falikutyát rendbehoztak. Erre most sokan bent maradtak, mert nem szólalt meg a szobájukban a tűzriadó. Ennyi falikutya nem megy tönkre magától. Most kell elgondolkoznia mindenkinek ezekről a dolgokról, nem akkor, amikor már 10 ember meghalt.

– Milyen tervek vannak még?

– Most a tűz kapcsán derült ki, hogy a létrás autónak 6 méteres hely kell, ezért felfestünk a megfelelő helyekre "forgalomtól elzárt terület" jeleket. Persze ennek is csak akkor van haszna, ha betartják a gépjárművezetők. Mert a fegyelmezetlenség ellen nincs mit tenni, a telefonokra is hiába írják ki, hogy életet menthetnek, mégis tönkreteszik őket...


Valóban. Itt nem másról, mint a mi életünkről van szó. Képzeljük csak el, mi történt volna, ha a tűz egy órával korábban gyullad ki, amikor nincs ébren senki! Most nem is az anyagi kárról van szó, hanem az emberéletekről. A tűzfészek melletti szobában még akkor is aludtak a lakók, amikor a meleg már olvasztotta a szobaajtó műanyagszegélyét. Mindenki el kell hogy fogadja Zsuzsa néni és Laci intelmeit, ha más nem, a maga érdekében. Én azért bízom benne, hogy soha nem kerül sor arra, hogy itt forgassák a Pokoli torony II-t a "Másnap" alcímmel!

Sün