Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kulturális ajánlat

– pará-val kezdődő szavak –

Cím nélkül

Villamoshálózat-felújítás

Hamarosan nem lesz áram a Műegyetem villanykari kollégiumában...

Mi is az a kétlépcsős képzés?

A bolognai folyamat és következményei.

A liftes gyilkos

"..egy végső, halálhörgésszerű sikolyban tört ki..."

HK News

"Minden hallgató jelölhető."

Sporthírek

A karok közti focibajnokság sorsolása a 4. fordulótó, elsős foci, eseménynaptár.

Amikor mosolygok rád

"Ismerkedj meg a Barátaimmal ..."

EHK-tükör

Úttörőtábor helyett

"hozzáértő előadók beszéltek"

Levélváltás

IMPULZUS szerkesztősége
Hadnagy László főszerkesztő

Tisztelt Szerkesztőség!

Az IMPULZUS XX. évfolyam 1. számának 7. oldalán cikk látott napvilágot "Pénteki Buli" címmel. Magával a cikkel nem kívánunk foglalkozni – legyen az a KKB dolga, hogyha érdemesnek tartja, hogy az abban található tárgyi tévedésekre reagáljon. Annál inkább érdekes volt számunkra a cikkhez fűzött "a szerkesztő" aláírással jegyzett kommentár, annak is különösen egy mondata: "... a fentiek csak egy részét képezik azoknak az aggasztó folyamatoknak, melyeket az utóbbi időben a kollégium vezetése indított el, amelyek a korábban oly élénk kollégiumi közélet elsorvadásához vezethetnek." Túllépve azon, hogy a kollégium vezetését vádolni az idézetben felsorolt folyamatok elindításával talán nem túl megalapozott kijelentés, és nem belemenve abba a vitába, hogy vajon most élénkebb-e a kollégiumi közélet, vagy mondjuk egy éve, két éve volt, egy tárgyra szeretnénk koncentrálni. Úgy találjuk, hogy a kommentár megfogalmazása meglehetősen homályos, igazából nem fedi fel, hogy mire alapozza a szerkesztőség a jelzett kommentárban kifejtett véleményét. Tény, hogy maga a kommentár is inkább kérdésfelvetésnek szeretné magát feltüntetni, véleményünk szerint azonban a nagyon ködös, nagyon általános állításoknak és a hangulati elemekre appelláló kezdő mondatnak köszönhetően ezen a feladatán messze túlmegy. Mivel mi mindhárman a kollégium vezetői voltunk az "utóbbi időben" (sajnos a szerkesztőségi írás e ponton is homályos, nem tudtuk azonosítani, hogy ez az időhatározó melyőnket illet), szeretnénk, ha konkrétabban is választ kaphatnánk arra a kérdésünkre, hogy melyek azok az általunk (utódaink által?, elődeink által?) elindított folyamatok, amelyek a fentebb írt szomorú eredményre vezetnek (vezettek, vezethetnek majd). Reméljük, hogy kérdésünk a szerkesztőségnek is alkalmat ad arra, hogy véleményét a megjelentebbnél konkrétabb formában is kifejthesse.

Budapest, 1992. november 18.

Dénes Ferenc
volt KKB titkár (1990-91)

Drajkó László
volt KKB titkár(1989-90)

Nagy Lajos
volt KKB titkár (1987-89)


Tisztelt Dénes Ferenc, Drajkó László és Nagy Lajos!

Rendkívüli megtiszteltetés az Impulzus számára, hogy három, a kollégiumért oly sokat tett és ezért méltán elismert személyiség levélben fordult hozzánk.

Sajnos a levél témája már nem ad ekkora lelkesedésre okot. De lássuk, mi is történt!

Múltkori számunkban megjelent egy cikk "Pénteki Buli" címmel, melynek szerzője a KKB (természetesen a jelenlegi) egyik döntését kritizálta. Beszélgettem a cikk írójával, valamint rajta kívül még másokkal is, akik valamennyien a KKB számukra nem megfelelő döntéseire panaszkodtak. Ilyenkor két eset lehetséges: vagy valóban hibásak ezek az intézkedések, vagy pedig szükségből meghozott népszerűtlen döntésekről van szó, amelyeket viszont ekkor nem a megfelelő módon (korrekt információátadás, háttérmagyarázat, esetleges könnyítések ismertetése stb.) hozták az érintettek tudomására. Hogy mi az igazság, azt az egyik fél meghallgatásával nem lehet eldönteni, viszont a vita kezdeményezéséhez a véleményt ismertetni kell.

Az a bizonyos szerkesztői megjegyzés (melynek elkövetésével személyesen engem lehet vádolni) tulajdonképpen ezt a vitára felhívást tartotta céljának. Az idézett mondattöredék valóban elég kemény és könnyen lehet, hogy túlzó, ám az nem a szerkesztőség és nem is a saját véleményem, hanem beszélgetőtársaimé. Ez egyébként a cikkbeli – a levélben nagyvonalúan csak három ponttal jelzett – "Sokak szerint (akik közvetlenebbül is érintve vannak az ügyben)" kitételből is látható. Ugyanakkor az idézett szerkesztői megjegyzés utolsó mondatában ígéretet tettem arra, hogy a fenti vélemény megalapozottságának utánajárunk. Ennek első része a jelen számunkban olvasható interjú Radnóti Tiborral, a KKB egyik tagjával.

Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a vita tárgyát képező pár sor nem volt szerencsés ebben a megfogalmazásban, hiszen akár sértő is lehet az érintettek (sőt, mint a fenti levélből látható, a nem érintettek) részére is. Éppen ezért ígéretet teszek arra, hogy a jövőben törekedni fogunk a diplomatikusabb megfogalmazásokra, annál is inkább, mert nem szeretnénk, ha az Impulzus kevésbé lényeges dolgokról szóló, ám annál véresebb viták színtere lenne.

Végezetül, szeretném megköszönni a levélíróknak, hogy egy olyan hibára hívták fel a figyelmünket, amelynek kijavításával az Impulzus még több ember számára válik korrekt és megbízható információforrássá.

Budapest, 1992. november 22.

Hadnagy László
főszerkesztő