Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Diákhitel

Interjú Őri Andrással, a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatójával

A Műegyetemen tartott diákhiteles tájékoztató után számos kérdés maradt megválaszolatlanul. Többek között azt szerettem volna megtudni, hogy a kreditrendszeres hallgatók esetében hogyan számolják a féléveket a központban. Mint azt Őri András az interjú előtt elmondta, sajnos nem a kreditpontoknak megfelelően, hanem az egyetemi tanulmányok megkezdésétől számított maximum 10 félévig bezárólag igényelhető a hitel. Így, mint a tájékoztatón kiderült, már utasítottak el kérelmet a 10 féléves limit "túlcsordulása" miatt.

Hamarosan itt az október közepe, az a dátum, amikorra az első két hónap hitelösszegének kifizetését ígérte a központ. Tudják-e tartani ezt a határidőt, vagy esetleg számítanunk kell kisebb csúszásokra?

Nem lesz csúszás. Ahogyan ígértük, október közepétől azok, akik gyakorlatilag jogosultak a hitelre abból a 35 ezer kérelmezőből, akik szeptember 19-éig igényelték a hitelt, bátran számíthatnak a pénzre.

A központ nagyságrendileg mekkora összeget fog most kifizetni így, az első folyósítás alkalmával?

Ezt ki kellene számolni. Durván 35 ezer fővel kell kalkulálnunk, hiszen elenyésző azon kérelmezők száma, akiket valamilyen oknál fogva elutasítottak. Az igénylők 88%-a 21.000 Ft-nyi összeget, 9%-a 15.000 Ft-ot és 3%-uk 10.000 Ft-ot jelölt meg a hiteligénylés havi összegeként, így megközelítőleg másfélmilliárdra tehető ez a szám.

Ha valaki most gondolná meg magát, s most szeretné igénybe venni a diákhitel nyújtotta lehetőségeket, akkor mi a teendője? Mikorra számíthat az első kifizetésre?

A diákhitelt bármikor lehet igényelni. Egy szabályt azért célszerű megjegyezni: hogyha a hónap közepéig beadom az igénylésemet, akkor nagy valószínűséggel a következő hónap közepén már az első összeget meg is kapom. A kifizetés természetesen visszamenőleges, az igénylő az abban a tanulmányi félévben már eltelt hónapokra eső diákhitel összeghez is hozzájut.

Természetesen előfordulhat az az eset is, hogy valaki vissza szeretné mondani az igénylését. Ilyenkor hogyan járjunk el?

Ha valaki ilyesmin gondolkodik, akkor én azt tudom neki tanácsolni, hogy első körben csak szüneteltesse a hiteligénylést. Köztudott, hogy a diákhitel négy féléven keresztül jogvesztés nélkül szüneteltethető. Ha valaki mégis a felmondást választja, akkor ebben az esetben, mint minden szerződésben, így itt is, egy felmondó levelet kell írni a központnak. Természetesen számára ekkor is lesz egy egyenleg, amelynek a visszafizetése a felmondással egyidőben, egy összegben aktuálissá válik.

Előfordulhat az a helyzet, hogy a hiteligénylésem után hozzájutok más olyan anyagi forráshoz, ami fedezni képes a tanulmányaimmal járó kiadásokat, megélhetésemet. Megtehetem-e azt, hogy egy félév folyamán, miután felvettem már két, akár három havi összeget, felmondom a szerződést, s az adott időszak hátralévő részére már nem kérem a hitelt?

Ha beérkezik hozzánk a módosító adatlap, amiben kérték a felfüggesztést, akkor gyakorlatilag a következő kifizetéstől kezdve már nem folyósítjuk a pénzt. Az újrafolyósítást egy másik módosító adatlappal kérheti a hallgató. Ha valaki pedig tényleg a felmondás mellett dönt, akkor természetesen attól a perctől kezdve nem fizetjük a hitelt, amelyben a felmondó levelet megkaptuk.

Milyen fontos dátumot kell megjegyeznünk a diákhitellel kapcsolatban?

A december 15-ét tartom a legközelebbi lényeges időpontnak. Ez az a dátum, ameddig a beérkezett kérelmek a diákhitel első félévére szólhatnak, azaz szeptemberig visszamenőleg megkaphatják a kívánt összeget a januári kifizetés alkalmával. Ha ezután történik a kérelem leadása, akkor ebben az esetben mi ezt csak a jövő félévi igénylésként tudjuk elfogadni, s így az első kifizetéskor februárban csak az első havi hitelösszeget folyósítjuk.

Van-e lehetőség olyan módosításra, amely a meghatározott három hitelösszeg között enged változtatást?

Hamarosan a postahivatalokban meg lehet majd találni ezt a módosító adatlapot, ami univerzális lesz. Egy valamit azonban jó megjegyezni. Minden félévben csak egy módosítást tudunk elfogadni. Vegyük azt az alapesetet, hogy valaki a szerződéskor 10.000 Ft-ot igényelt, majd meggondolva magát az év közepén át akar lépni a 21.000 Ft-os keretbe. Ekkor mi a következő havi kifizetésnél már az emelt összeget utaljuk, sőt visszamenőleg a két keret közötti különbözetet is jóváírjuk számláján. Ha a fordított esetet nézzük, akkor mi visszamenőleg nem kérhetjük vissza a pénzt, egészen egyszerűen a következő hónaptól már a kisebb összeget kapja meg az igénylő.

Milyen kilátásai vannak a végzett hallgatóknak a törlesztéssel kapcsolatban, ha veszünk egy kisebb jövedelemmel bíró, egy átlagnál jobban kereső, és egy, az iskolája után munka nélkül maradó diplomást?

Talán kezdjük a végén. Abban az esetben, ha a végzés után a diplomás nem tud elhelyezkedni, akkor a kormányrendelet a hallgatói jogviszony megszűnése után azonnal esedékessé váló törlesztést a mindenkori minimálbér
6%-ában határozza meg. Ez az az összeg, amit kötelezően be kell fizetni. Ilyenkor én mindig hozzá szoktam tenni azt, hogy Magyarországon egy végzett diplomás két-két és fél hónapnál tovább nem szokott állás nélkül maradni. Az átlagnál kicsit rosszabb keresetűek esetében, ha öt éven át a maximális 21.000 Ft-ot veszi fel, elképzelhető, hogy a végzés utáni 22-23. évében tudja a törlesztést teljesíteni. Egy átlagnál jobb keresetű életpálya esetén ez a végzéstől számított 15-16. évben már teljesíthetővé válik. Hangsúlyozom, hogy ez a minimális 6%-os befizetés esetén várható. Természetesen lehetőség van arra, hogy az igénylő bármikor az élete folyamán egy-egy nagyobb összeget elhelyezzen a Diákhitel Központ későbbiekben közzétett előtörlesztési számláján. Legkorábban(!) erre 2002. január 1-jétől lesz lehetőség. Az összeg befizetésekor természetesen az egyenleg csökken, s vele együtt a járulékok is.

A Diákhitel Központ előadássorozatot szervezett a nagyobb lélekszámú egyetemeken. Számíthatunk-e még hasonló fórumokra?

Nem titok, hogy a HÖOK segítségével valósulhatott meg ez a turné. Úgy gondolom, itt kettős az érdek. A HÖOK-nak, mint a hallgatói érdekképviseletnek fontos az egyetemi, főiskolai polgárok tájékoztatása, s nekünk is, mint Diákhitel Központ, feladatunk, hogy ezeket az információkat eljuttassuk a célközönségnek. Úgy gondolom, hogy a jövő félévben ismét aktuálissá válik a dolog. Jellemző számként itt hadd mondjam el azt, hogy mint említettem, a szeptember 19-ei határidőig 35 ezer kérelem érkezett be, a múlt heti adataim szerint ez a szám már több mint 43 ezer. De bízom abban is, hogy a diákhitel önmagát is képes népszerűsíteni, s így a kérelmezők köre jelentősen bővül majd.

A középiskolákban tanulók, mint jövőbeli potenciális hiteligénylők körében, propagálják-e ezt a lehetőséget?

Köztudott, hogy a magyar diákhitel rendszer létét megteremtő kormányrendelet június 30-án született meg. Természetesen onnan datálhatjuk azt a céget is, a Diákhitel Központ Rt-t, ahol a hitelezés munkálatai folynak. Fizikailag nem volt arra idő és mód, hogy a közvetlen célcsoporton kívül más csoportokat is megcélozzunk itt az elején. Természetesen ez a második félévben nem így lesz.

Léteznek olyan hitelforrások, amelyeket csak abban az esetben vehet fel az igénylő, ha más köztartozása nincs. A diákhitel ilyen tartozásnak minősül-e?

A diákhitel köztartozás.

Ha Ön most lenne diák, felvenné-e a diákhitelt?

Már feltették nekem ezt a kérdést, s akkor én röviden úgy válaszoltam, hogy igen.

Egy nagyon fontos dolgot hagytam a végére. Mi a biztosítéka az alacsony kamatszint megmaradásának?

A hónap elején volt olvasható a lapokban egy hír, miszerint a másik nagy állami tulajdonú bank, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatóján bejelentette: engedélyt kaptak arra, hogy tulajdonostársként beszálljanak a Diákhitel Központ Rt-be. Baranyai úr az MFB elnök-vezérigazgatója megfogalmazása szerint most kezdenek tárgyalásokat a mostani 100%-os tulajdonosunkkal, a Postabank Rt-vel. Ők mindenféleképpen szeretnének egy 2/3, 1/3 tulajdonosi arányt kialakítani. Az így létrejövő tőkeemelésen kívül hitelfinanszírozási szándékot is bejelentett Baranyai úr. Ennek értelmében a DHK Rt. számára egy 15 milliárdos keret nyílik meg. Ez a keret teszi lehetővé a 9,5%-os kamat biztos megtartását.

(Educatio Press)