Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Tudniillik tudni illik...

"Az ember nem más, mint amivé önmagát teszi." (J. P. Sartre)

"Tudja mindenki, hogy tunkolni – azaz villára tűzött kenyérdarabkákkal mondjuk pörköltlében mártogatni – nem illik. Pedig jó! Akkor legyünk engedékenyek, s tegyünk kivételt a szigorú szabály alól. Mondjuk azt: otthon, egymás között, nem is olyan nagy illetlenség. De egy díszvacsorán szigorúan tilos."

Újfent egy olyan korszakban élünk, amikor fontos, hogy figyeljünk egymásra, figyeljünk magunkra. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy illedelmesen bánjunk a másikkal. Rengeteg illemkönyvet találni a könyvesboltok polcain, de sokan csak elmegyünk mellette. Nem is az a lényeg, hogy olvassuk, hanem hogy tudjunk róla. És érezzük, hogy ez bizony fontos. Nem kell minden szabályát betartani. Vannak alapvető szabályok, amik kötelezők (illetve inkább tanácsos betartani), és vannak, amik bizonyos helyen és időben eltűnhetnek. Aki tudja a szabályokat, tudja azt is, milyen körülmények között lép elő valódi szabállyá, s azt is, mikor nem kötelező mereven betartani.

Sokszor megbántunk másokat, mert nem figyelünk oda. Hisz nem csak az számít mit is csinálunk, hanem inkább hogy hogyan. Ugyanazt a dolgot többféleképpen is el lehet mondani (lásd eufemizmus, kakofemizmus). Úgy gondolom, meg kell tanulnunk beleélni magunkat a másik helyébe, és akkor meg is tettük az első lépést az "illedelmes viselkedés" felé. Hiszen ha mást megbántunk, érezni fogjuk milyen az, amikor minket megbántanak.

Igyekeztem olyan témákat összeszedni, ami talán hasznos lehet a mindennapi életben, vagy később akár a munkában is. Utánajártam egy-két illemszabálynak és fontos fogalomnak. A most következő cikksorozatom megírásánál megpróbáltam utánanézni egy-két fontos fogalomnak, amelyek mellett nem mehetünk el, ha illemről beszélünk. Hogy melyek is lennének ezek? Maga az illem, az etikett és a protokoll. A következő kifejezések magyarázata a szótárból:

Az illem: A társadalmi érintkezés, a jó modor, az udvariasság szabályainak összessége.

Etikett: A társadalmi érintkezés, viselkedés formáinak, illetve szabályainak előkelő vagy előkelősködő körökben, a diplomáciában stb. megszabott s rendszerint megmerevedett rendszere. Egy másik meghatározás szerint: "Az etikett a társasági élet művészetének technikája." Francia eredetű szó.

Protokoll:

1. Nemzetközi tárgyalásokról felvett jegyzőkönyv.

2. Azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek megszabják a diplomáciai képviselők egymással való hivatalos érintkezésének módját.

3. Valamely állam külügyminisztériumának ezzel foglalkozó osztálya.

4. A hivatalos érintkezésre, különösen a hivatalos rendezvényekre, meghívásokra, megbeszélésekre vonatkozó íratlan szabályok, érvényben levő szokásoknak az összessége.

Ennyi talán elég egyszerre, a következő számokban jöjjenek a konkrét viselkedési szabályok!

B. Körmöci Gabriella