Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

NetPincér

A legutóbbi Impulzusban megjelent egy Theo Papáékat szúrkáló cikk, amelyben megemlítettük a NetPincért is. Ezután megkeresett Perger Péter a NetPincértől és kérte, írjunk a mostani számban arról, hogy a rendelések "beragadásában" ők a hibásak. Gondoltam, akkor már részletesebben kifaggatom új vállalkozásukról...

A lusta és éhes embereknek érdemes ellátogatniuk a http://www.netpincer.com címre, ahol különböző cégektől rendelhetnek ételt, Budapest területén történő házhozszállítással.

A Netpincér szolgáltatása már három rétegű: készétel házhozszállítása, élelmiszerbolt és munkahelyi étkeztetés is megtalálható már az oldalaikon.

Honnan jött az ötlet?

- Az alapötlet nálunk is a lustaságból fakadt: mennyivel kényelmesebb így, "böngészve" megrendelni az ételt, mint telefonon keresztül lediktálni, neadjisten elmenni érte. Nézelődtünk külföldön, hogy mi a helyzet ezügyben, de sehol nem találtunk ilyen összefoglaló site-ot.

Magyarországon az internetes kereskedelem még gyerekcipőben jár, mi pedig még az elején be akartunk kapcsolódni. Ez egy jó, eddig kiaknázatlan lehetőségnek bizonyult. Persze nem akarunk itt megállni, a megszerzett tapasztalatokat ugródeszkaként használva szeretnénk továbblépni.

Sok jó kezdeményezés van, amelynek megvan a műszaki oldala, de hiányzik a jó marketing - mi megpróbáltuk a műszaki tudást jó közgázos szemlélettel párosítani.

Kik működtetik a vállalkozást?

- Ketten csináljuk, név szerint Csontos Zoltán és Perger Péter. Mindketten közgázosok vagyunk. A műszaki részével schönherzes segítséggel boldogultunk.

Mi a technikai háttér, hogyan működik a webes rendelés?

- A web-oldalt a DataNet üzemelteti, a cégek pedig e-mail-ben kapják meg a rendeléseket rádiós összeköttetésen keresztül. A vendéglőnek pedig csak annyi a dolga, hogy leolvassa a kért ételeket a képernyőről - ugyanolyan, mintha telefonon kapná.

Itt megemlíteném, hogy Theo Papáék egy pincében vannak, és a rádiós összeköttetés akadozásai miatt néha egyes rendelések egyszerűen nem jutnak el hozzájuk - erről nem ők tehetnek, mi pedig már intézkedtünk az ügyben: új berendezéseket telepítettünk ki a cégekhez, amelyekkel hibamentesen fog működni minden.

Mekkora forgalmatok van?

- Március 19-én indítottuk be az oldalt, április végéig kb. 700e Ft forgalmunk volt, mostanra már túlléptük a másfélmilliót. Ez teljes mértékben megfelel várakozásainknak.

A weben keresztül történő rendelés még egy ideig nem fog versenyre kelni a telefonossal, de alternatívának nagyon megfelel. A befektetés megtérülését inkább hosszú távon várhatjuk.

Fogtok-e reklámozni a site-on?

- A főoldalra csak egy reklámot tervezünk, hiszen fontos, hogy gyors, könnyen átlátható és kezelhető legyen a felület. Az éttermek feletti részt tervezzük még reklámfelületté átalakítani.

Hogyan és milyen feltételekkel kerül fel egy cég az oldalakra?

- Először megkerestük a nagyobb cégeket, és a szolgáltatás beindítása 5 céggel történt (Bécsiszelet Vendéglő, Theo Papa, Mega Pizza Speedy, Sunny Diner, Pizza Futár).

Fontos szempont volt, hogy a cégeknek ne kelljen beruházni a szolgáltatás beindításához - a technikai hátteret a Netpincér biztosítja, és a kockázatot is átvállalja a cégtől.

Később is folyamatosan megkerestünk cégeket. Sajnos több helyen már eleve negatívan álltak hozzá a dologhoz, mert rossz tapasztalataik voltak mindenféle internetes reklámajánlatok miatt, melyek általában nem jöttek be.

Új cég felvétele előtt először megnézzük, hogy alkalmas-e a cég a szolgáltatás biztosítására. Csak olyan cégeket teszünk fel a web-oldalra, amelyeknek stabil szolgáltatása a házhozszállítás, biztosan kiviszik az adott területen. Először mindig tesztrendelésekkel kipróbáljuk a céget, és csak akkor keressük meg őket az ajánlattal, ha jónak tűnnek.

Eddigi tapasztalatok, hamis rendelések?

- Kellemes csalódás volt, hogy nagyon kis százalékban történnek hamis rendelések. Az eddig eltelt időben kb. 50-ből ha egy hamis volt. Ezeket megpróbáljuk kiszűrni: a programban vannak ellenőrző részek, amelyek a rendelő adatait nézik végig.

Sajnos - mint minden újdonság esetében - szembe kellett néznünk olyan problémákkal, amelyekre nem gondolhattunk előre. Ilyen volt a már említett rádiós összeköttetés akadozása vagy a DataNetnél lévő CGI futtatási korlátozás. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, úgy tűnik, a schönherzesek a problémák nagy részével találkoztak - igyekszünk elérni, hogy minden a nagy könyvben megírtak szerint menjen.

Milyen változásokat terveztek?

- A program kisebb hibáinak kijavítása és a már említett készülékcsere folyamatban van.

Szeretnénk felfuttatni az élelmiszer házhozszállítást, cégek esetében pedig a munkahelyi étkeztetést. Az ételeknél a leírásokat képpel igyekszünk kiegészíteni - persze a képeket a cégeknek kell adniuk, így ez nem rajtunk múlik, mindenesetre igény mutatkozik rá.

Nem célunk minél több céget elhelyezni a web-lapon. Szeretnénk, ha a legmegbízhatóbb kb. 20 házhozszállító cég kerülne fel, és ha szélesebb választékból lehetne rendelni - most a legtöbb helyen pizzát kínálnak.

Meg lennénk elégedve, ha minden kerületnél olyan kínálatunk lenne, mint az V. kerület esetében.

Tom