Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Ösztöndíjtábla az 2002/2003 őszi félévre

HK news

A félév eddigi eseményeiről, aktuális dolgok

SOAP

Levél bácsikámnak az Ájtatos Manóhoz címzett fogadóból

Deep Zone D&B Club

Indexörömök

Kolesz rövid hírek

KGy, KSzK hírek, felújítások, MMMK

Olvassunk!

Megcáfolását (vagy meg nem cáfolását) az olvasóra bíznám. A bulikról csak annyit, hogy voltunk más karok gólyabáljain, a saját gólyabálunkon, részt vettünk a Villanykari Korsóavató Szakestélyen.

AIESEC, avagy buli, munka, tapasztalat...

Részt vehetsz mindezektől függetlenül külföldi szakmai gyakorlatcsere programunkban, melynek keretén belül akár másfél évet is külföldön tölthetsz, hatalmas előnyre téve szert ezáltal, mind a külföldi szakmai tapasztalattal, mind nyelvtudásod aktív, mindennapi fejlesztése révén.

Gólyatábor

Morál

Az elmúlt napokban néha indulatoktól sem mentes, parázs vita alakult ki az egyik kollégiumi levelezési listán: ki fizesse meg az ismeretlen tettesek által okozott károkat a kollégiumban? A történet előzménye, hogy a kollégium egyik szintjén található poroltó tartalmát ismeretlen tettesek – talán "poénból" vagy alkoholtól beszűkült aggyal – kitermelték a liftközbe. Sajnos a poénkodásnak következménye lett, mert poroltó üresen nem maradhat, meg kellett tölteni, ennek kilencezer forintos járulékát a szint lakóira terhelte a KKB. Az esettel kapcsolatban felmerült kérdés valós probléma: ismeretlen elkövető által okozott kár esetén ki viselje a helyreállítás költségeit?

Tény, hogy a kollégiumnak az épületfenntartásra szánt keretei nagyon szűkösek, az egyetemtől kapott pénzek és a beszedett kollégiumi alapdíj gyakorlatilag a Ház rezsijére sem elegendőek. Az elmúlt években történt felújítások, annak fedezete mögött a hallgatók kemény munkája (Várklub bevételek, pályázatok) fekszik. Tehát a kollégiumnak saját magának kell előteremtenie a fejlődéshez, fejlesztéshez, fenntartáshoz szükséges forrásokat. Azok a hallgatók, akik ezen források előteremtésén fáradoznak, teszik mindezt azért, hogy a másik kilencszázötven kollégista társuknak valóban otthonuk legyen a kolesz az egyetemi éveik alatt.

Sajnos az utóbbi években tapasztalható közösségi morál megromlott. Egyre több a befelé forduló, kizárólag saját érdekeikkel törődő "egységsugarú", nem divat már a lakókörnyezetre odafigyelni. Legyen password a gépemen, ne nyúlják le a jegyzetem, maradjon sajátom a mobilom. Ezzel kimerült. Az, hogy két méterrel odébb mi zajlik, nem érdekes. Az, hogy égve hagyom a villanyt, vagy nem húzom le magam után a kulabácsit, vagy kirügyezett a kenyér az asztalon, már lassan természetes...

Ilyenek lennénk?

Kéne egy kis odafigyelés a környezetünkre, hisz akarva-akaratlanul is, de néhány évig itt kell laknunk. Most akkor döntsük el, melyik esetben érezzük magunkat jobban: ha mindenfelé lepusztult, leamortizált falakkal, ajtókkal, konyhákkal, liftekkel, lámpákkal van dolgunk, vagy ha törekszünk ezek megóvására? Mikor érezzük magunkat nagyobb biztonságban: ha teli, vagy ha üres a poroltó? Ha látok egy idegent, akkor megkérdem, hogy kit keres, vagy hagyom a dolgára menni? Aztán keresem a mobilom. Apróságok. Odafigyelés. Nem kell "közösségi húzóemberekké" válni ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkért.

Visszatérve a cikk elején feltett kérdésre, ki fizesse meg a károkat? A tettes ismeretlen. A szintlakók? Az összes kollégista? Egyik érv szerint, ha másképp nem megy, akkor a pénztárcájukon keresztül kell a kollégistákat arra "kényszeríteni", hogy valamit lássanak a monitoron túl is. Egy másik vélemény arról szólt, hogy talán év elején "kauciót" kéne letenni. Ez mind szép, de mi az a pénzhatár, ami már az ember felelősségérzetét is megpiszkálja? Adjon be kétszáz forintot mindenki a szinten, vagy tíz forintot mind az ezer júzer? Vagy képezzünk alapot a rongálások helyreállítására?

Szomorú, hogy ilyesmiken kell törjük a fejünket.

A cikknek nincs vége, témafelvetésnek szánom, és hozzászólásokat várok, hátha valami okosat tudunk kihozni a dologból. A témával kapcsolatban egy fórumot is létrehoztam a kollégium információs weblapján:

http://kir.sch.bme.hu

Ts.
ts@impulzus.com