Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Hogyan (ne) írjunk e-mailt?

Levelezőlista-HOWTO

E rövid gyorstalpaló után már teljes nyugalommal iratkozhatsz fel bármely levlistára.

Ha kapsz egy hosszú levelet, tele viccekkel, amelyeket egyébként bárki letölthet a Netről, küldd el az évfolyamlistára! Ha valaki más küld ilyet, és neked tetszik, válaszolj rá (természetesen a listára), idézd be az egészet és írd utána, hogy neked tetszik. Hadd örüljön, aki küldte, így máskor is fog küldeni.

Ha számodra érdekes álláshirdetés érkezik az évfolyamlistátokra, válaszolj rá a listára, hátha másokat is érdekel, hogy jelentkeztél!

Az aláírásodba mindenképp tegyél valami jó nagy ASCII-art-ot, első ránézésre látsszon a leveleden, hogy te írtad.

Ha valaki magánba ír neked valami olyat, ami nem tartozik másra, akkor forward-old el valami nyilvános listára, amelyen olyanok vannak, akik ismerik az illetőt. Plusz feature-ként vágj ki belőle részeket úgy, hogy félre lehessen értelmezni, és kommentáld viccesen!

Ha valami bírálót ír valaki a levelében, okvetlenül küldd el az érintetteknek, hadd tudjanak róla! Fontos, hogy mindenkinek küldd el, akinek köze lehet hozzá! Például: ha valaki leír valami rosszat egy laborvezetőről, mindenképp forward-old a levelet a laborvezetőnek és a tárgyfelelős oktatónak is. Ne törődj vele, hogy a társaid mérgesek lesznek és elítélik az ilyesmit, úgysem derül ki, hogy te voltál! A lényeg, hogy mindenkinek rossz legyen: a mérésvezető utálni fogja azt, aki írta a levelet és az oktató sem fog örülni, hogy panasz van a mérésvezetőre, így a tárgyra is.

Ha valaki valamilyen tárgyból elérhetővé teszi a házi feladatát, hogy segítsen a társainak, azonnal írd meg a tárgy oktatójának! Ne feledd: minél jobb jegyet kap egy évfolyamtársad, annál rosszabbak a te esélyeid!

Ha anyázni van kedved, csinálj egy freemail-es accountot, és arról írj a listára! Nyugodtan dühöngd ki magad, nem fogják tudni lenyomozni, hogy te voltál. [Legalábbis ezt hiszed... – Blue]

Ha nem kapsz szoctámot vagy ösztöndíjat, azonnal írd meg a listára!

Ha egy haverod ír valamit a listára, válaszolj valami olyat, amit csak ti érthettek – ez misztikus lesz a többi listatagnak, és ettől vagányabb leszel a szemükben.

Gyenes Tamás