Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Hende Szabolcs Márton (Xabi), III. Vill.

Tudniillik tudni illik...

"Mostani témánk: a találkozás és minden, ami ezzel kapcsolatos"

SPOT fény-képrejtvény!

Impresszum

Fiókmélye

Majzik Róbert (Mc)

Kedves Hallgató Kolléga!

Diákhitel II.

Egy őszi nap (avagy a Csend)

"Elalszom, egy tömött nagyvárosról álmodom, zajaival együtt. Felkelek, de Csend van. "

Teaház

Titanik

Amíg a villanykarosok többsége a kupával volt elfoglalva, a mozirajongók számára sem telt tétlenül az idő. Idén ősszel már a nyolcadik alkalommal rendezték meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, immár a Kossuth 4 mozi termeit is kihasználva. Persze, hogy ez a teremszám is kevésnek bizonyult, hiszen egy fanatikus "művészfilmfan" számára évi két alkalommal mennek elfogadható filmek a mozikban... Idén is egy-egy alkotást csak kétszer vetítettek, köszönhetően a filmek nagy számának, általában mindkettőt teltházzal. A technikai színvonal az eddigiekkel megegyező volt: infrás fülhallgató per fő, egy szinkrontolmács per film - de ők videóról nyomultak. Tisztára mint tíz évvel ezelőtt a videók. Akinek ez nagyon ósdi volt, az nyomhatta a saját füleivel az angolt, mondjuk a Ravasz, az agy... rendezőjének új filmjét... :-) A fesztivál hivatalos nyelve az angol volt, de sok filmnél ez angol feliratot jelentett, ami talán a legjobb megoldás volt.

A filmek pedig... fiú lánnyal, fiú fiúval, lány lánnyal, egyedül, kettesben, sokasban, amit szabad, s amit nem azt is... Látókör és szemlélettágító filmek garmadája, ugyanúgy, mint a gyönyörűszép érzelmes filmek. Faji-vallási-társadalmi ellentétek és hagyományosnak látszó akciók – kicsit másképp. Komédiák és tönkrement kapcsolatok, mesék – egy rajzfilm is, és Akerlund videóklippjei (Prodigy, Smashing Pumpkins...).

Talán látszik a fenti felsorolásból is, hogy a szervezők megpróbáltak nyitni a hagyományos közönség felé is. Sok olyan film volt, ahol az akciójelenteken volt a hangsúly, de ezeknek a képi megfogalmazása volt olyan tökéletes, hogy a mozi után nem üresen jött ki az ember a nézőtérről. Akár lánnyal, akár egyedül, akár tizen akartok megnézni egy filmet, mindenki megtalálja azt, amin összebújhat, amin összeveszhet, ami után még öt percig ülhet mozdulatlanul a székében, vagy amit kibeszélhet a többiekkel.

Utólag hiába írnám is le az összes film tartalmát, az nem ugyanaz. Aki nem volt ott, menjen el jövőre, aki ott volt, az pedig úgyis elmegy. Egy jegy átlagban 500 Ft, ez pedig egy szombat esti Kossuthos filmért minden, csak nem sok. És volt olyan film, amelyet minden villanyosnak melegen lehetne ajánlani, hogy ne csak a liftnél engedjük előre a lányokat előtte, hanem addig örüljünk, amíg azt hisszük, hogy mi vagyunk felül (Baise-moi)...

Pár film vetítési jogát megvették a magyar mozik, lehet őket keresni az Estben.

framling