Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Plakátolás, de hogyan!?

"...nem kulturáltabb így"

Vörös Kakas

25 éves jubileumi KSZK-s találkozó

A HA5KFU kollégiumi rádióklub

És mi van, ha tűz van, babám?

Japán, egy első benyomás

A méretek érzékeltetésére néhány adat: a vonalon csúcsidőben 2-3 percenként követik egymást a dugig tömött szerelvények, melyek egyenként is persze hosszabbak a pesti metrónál, a vonalon 29 megálló van, egymástól átlag 10-15 perc tempós sétányira, a nem túl lassú és egyébként halál pontosan közlekedő vonatoknak kb. 50 perc megtenni egy kört.

Interjú Rónyai Lajos tanár úrral

Időjárás-jelentés

Tóth Bálint

Mi lenne...

Egyetemi nagyszótár

Rengeteg új fogalommal találod majd szemben magad, mikor belecsöppensz az egyetemi életbe. Csomót magadtól úgysem fogsz megérteni, inkább elmagyarázzuk. Kronológiai sorrendbe próbáltuk kigyűjteni a legfontosabb fogalmakat.

Gólyatábor: Három élménnyel teli nap. Majd meglátod, ez még semmi ahhoz képest, ami egy vizsgán vár rád. A seniorok segítő pátyolgatásával megkapod az első túlélőcsomagot. Mindenképpen érdemes elmenni, hiszen itt találkozol először leendő évfolyamtársaiddal. Gólyaimpit vigyél!

Seniorok: Az elsősöket segítő felsőbbévesek. (Hát még a gólyatáborban hogy fognak!) Nehéz közéjük bekerülni, kell hozzá legalább 4.8-as átlag, TDK, két szigorlat stb.

Schönherz: A villanykari kolesz. Bazinagy és bazikék. Kikerülni könnyű, bekerülni nehéz, de nagyon jó. Most erről nem írunk többet, mert külön értelmező szótárt meg még sok minden hasonlót szánunk rá.

Évnyitó (szeptember 4., 10 óra): Ünnepélyes ceremónia, rektori, miniszteri megnyitóval a K épület aulájában. Ha sikerül egy oszlop mögé kerülnöd, akkor legfeljebb csak a szomszédos építész lányokat tudod bámulni. De azért hallod, hogy elmondják, ti vagytok a legfontosabbak, a legszebbek, a jövő reménységei.

Beiratkozás: Beterelik az egész évfolyást egy-két terembe (villanyosok az Aud. Max-ot keressék, az infósok az Informatika épület nagyelőadóját, az I.B.028-at és még egy másikat). Miután rendeződött a kavarodás, számos közérdekű információ mellett felolvassák a tankörbeosztást. A besorolás egy egyszerű (kb. mod 30) maradékosztályba rendezése a bandának, tankörvezető random van kijelölve (álljon fel). Ne ijedj meg, ha más anyukád neve, mint amit te tudtál, lehet, hogy többen rohangáltok ugyanazzal a névvel. Legalábbis első félévben. Ne felejts el legalább annyi darab fényképet hozni, ahányat kértek! Ezen kívül nem árt elhozni a kedvenc kispárnád, és elemózsiát, innivalót két napra, olvasgatni lehet közben Impulzust vagy a TVSz-t.

Regisztrációs hét: A szorgalmi időszak első (nulladik) hete. Ilyenkor kell elintézni a tárgyfelvételt, a nyelvi szintfelmérőt és az összes adminisztrációs problémát (lesz elég, ilyenkor rendezik a maratoni jellegű fedettpályás nehézsúlyú sorbanállást a Dékániban). Horgász- és kempingszék hozatala ajánlatos. Tanítás nincs. Egyik hátulütője a dolognak, hogy hamar ellustul tőle az ember.

Tankör: Az évfolyamot felosztják kb. 30 fős csoportokra. Ezek a tankörök. Első félévben a tankörszámod határozza meg az órarendedet, a gyakvezéreidet stb. Később viszont a szabad tanárválasztás és a kreditrendszer (értsd: a rengeteg kereszted J) miatt csak a Dékániban tudják, hogy melyik tankörbe is tartozol. Azért te se felejtsd el, hiszen e szerint vagy nyilvántartva (már ha nem a Neptun kódod szerint), és a dékánis néni is könnyebben keresi ki az indexedet, ha megmondod a tankörszámod.

Tankörvezér: Feladata elvileg a csoportos adminisztrációs dolgok intézése, pl. diákigazolvány intézés, index begyűjtés, kiosztás. Ugyanolyan földi halandó mint te, csak őt még azzal is verte a sors, hogy a te ügyedben álljon sorba a Dékáni előtt. Ha pechedre te vagy a tankörvezető, nyugi, egy év alatt mindenki rászokik, hogy maga intézze a dolgait, és leszálljon rólad. A jó tankörvezért nagyon meg kell becsülni, sokat segíthet.

TVSz: Tanulmányi és Vizsgaszabályzat. Izgalmas olvasmány, és hogy később se unjátok meg, kb. évente meg is változtatják. Ezt megkapjátok beiratkozáskor, és bizony nagyon tanulmányozzátok át. Tartalmazza a hallgatói jogviszonnyal, vizsgákkal kapcsolatos szabályokat, kötelezettségeket mind a hallgatók, mind az oktatók részéről. Lehet is rá hivatkozni, jól. Megkapjátok nyomtatásban és megtalálható a HKWeb-en is.

Kreditrendszer: Minden tantárgyhoz tartozik egy kreditpontszám, ennyi kreditet kapsz, ha átmész a vizsgán az adott tárgyból (akár kettessel is, ez ebből a szempontból nem számít). A diploma megszerzéséhez 300 pont kell (ebből 30 a diplomamunka), tehát egy félévben ajánlatos 30 kreditet szerezni átlagban. A Villanykaron minden aktív félév végére az addigi (aktív félévek száma)*17 kredit kell ahhoz, hogy továbbra is az Egyetem tiszteletreméltó polgára maradj.

Szemeszter/félév: A kreditrendszer csodás világában a szemeszter és a félév két különböző fogalom. A szemeszter a diploma megszerzéséhez szükséges tanulmányi munka előírt része, nálunk az 1/10-ed része (30 kreditpont). Azaz a kivételes esetektől eltekintve egy hallgató minimum 10 szemeszter teljesítésével nyerheti el az oklevelet. A félév kifejezés időtartamra vonatkozik, a szorgalmi időszakot és a vizsgaidőszakot foglalja magába. Passzív félévre is lehetőség van, ami pl. külföldre utazáskor jön jól.

Sorbanállás: A közeghatárokon jellemző tevékenység, HSzK előtt, vizsgaidőszakban Neptunolásra várva -; no meg félév végén, akkor is hasonló dolgokért. Időigényes türelemjáték.

TIRIS-kártya: Egy fehér, vastag lap, mindkét oldalán vonalkóddal meg mindenféle számokkal. Ő a TIRIS-kártya. Ha nem akad el a vámnál, akkor szeptemberben megkapod (aki szerencsétlen csillagzat alatt született, az akár decemberig (!) is várhat rá...). Ajánlatos nem elveszteni, mert kell a HSzK-s gépek beindításához, a neptunos pénzügyi műveletekhez, a Könyvtár használatához, valamint a jegyzettámogatás felhasználásához. Az öregeknek még fénykép is van rajta, nektek csak fényképes igazolvánnyal (pl. diákigazolvány) együtt érvényes. Ráülni nem érdemes, mert akkor eltörik és az gáz.

Diákigazolvány: Kinézetre a diák nagyon hasonlít a középiskolás diákigazolványhoz: van rajta "igényes" fénykép (inkább fantomkép, kellően elzombisítják a kért igényfényképet), hologramos matrica (azért is gyakorolhatod a sorban állást minden félévben a dékániban), napocska, vonalkód, szóval minden, mi szem-szájnak ingere. Bizonyos üzletekben kedvezmény jár rá (egyelőre kevés bizonyos üzlet van), amiről persze tudni kell, mert maguktól nemigen árulják el... Sokkal többe kerül a chip miatt, mint a középiskolás, de a chipet az elmúlt három évben még senki sem látta használatban. (Jó, a Szigeten egyszer volt valami szponzorált akció, de...)

KHK (röviden HK): Kari Hallgatói Képviselet. Ez meg a mi jó kis képviseletünk -; igazság szerint ők az Impulzus gazdái. Tagjait évente választják, menjetek el ti is a választásra, olvassátok el a jelöltekről szóló kiadványunkat, mert a ti sorsotok is függ tőlük! Sok mindenbe van jelentős beleszólásuk, kari szabályzatok, szociális támogatás, pályázatok stb. Ha probléma van valamelyik tanárral, félreértelmezi a TVSZ-t, ők néznek rá a problémára.

Dékáni (Hivatal): V1 földszintje, hallgatói ügyintézés, reggel 7:30-tól 9-ig, szóval korán (nyugi, van még 13-tól 15.15-ig is, pénteken 12:30-tól 13:00-ig, szerdánként meg egyáltalán nincs nyitva -; ez a tény persze szerdán reggel 7-kor jut eszedbe, amikor felkelsz, hogy felvedd az indexedet J), remek lehetőség a sorbanállásra. Úgyis minden bajoddal itt kötsz ki. Van egy évfolyamelőadód (általában nagyon kedves), légy vele jóban, ő ad majd neked mindenféle igazolást, pecséteket rak az indexedbe, ilyesmi. Sajnos nem mindig elég jól informáltak, érdemes kicsit utánamenni, ha te máshogy tudod (megnézni a TVSZ-ben, esetleg megkérdezni HK-sokat). De ha szerencsétek van, akkor ti egyszer, a távoli jövőben élvezhetitek az összegyetemi Dékáni Hivatalt, annak minden előnyével (?) együtt...

Index (leckekönyv): Hatásos kinézetű kis fekete könyvecske, olyan, mint a bizonyítvány. Ami benne van, kb. annyi vagy te az Egyetemnek. Félévenként vizsgaidőszakban (illetve tárgyválasztáskor) megkapod. Te beírod a felvett tárgyakat, előadó nevét stb., a vizsgáztató meg azt, hogy elégtelen (1). A Dékáni néha pecsétel bele (Törölve, tandíjat befizette, szigorlat, kollokvium, nem tetszik az arca stb.). Magyarul egy bizonyítvánnyal összevont üzenőfüzet, enhanced version, csak a szüleidnek szerencsére nem kell aláírnia. Vigyázz rá, mert nem vizsgázhatsz nélküle. Az a hivatalos eredményed, ami belekerül, a Neptunt már csak ehhez igazítják. Közokirat, ha hamisítod, kivágnak (jó esetben).

Az első előadás: Dugig a terem, páran be sem fértek, lépcsőkön végig emberek. Mindenki sugárzó arccal mered az előadóra. Az lelkesen magyaráz tárgya szépségeiről, minden tök érdekes, mindent értesz, olyan hú de jó érzésed van, boldogan jegyzetelsz. Rosszabb esetben pedig már most kínai az egész, és elgondolkozol a pályaválasztási tanácsadó jóindulatú javaslatán, miszerint a gyurmaszakkör jobban menne.

Előadás: Erősen foghíjas teremben ásítozó, unott pofák bámulják a falat/padot (vagy csak a szemhéjukat nézik meredten). Egy búskomor előadó elnosztalgiázik a régi szép időkön, mikor még év elején tele volt a terem, majd pajzán vigyor kel az arcára. -; "Ha ezek év elején be sem fértek a terembe, akkor most hol a többi... mi lenne mondjuk, ha most valami olyat mondanék el, ami nincs a jegyzetben, és mondjuk vizsgán meg..." – gondolja, és ettől menten jobb kedvre derül. (Amíg le nem pillant az előtte tátott szájjal alvó delikvensre.) A hallgatók elenyésző része érti, miről van szó, kicsit többen gépiesen jegyzetelnek. Neked fogalmad sincs az anyagról, mert az előző előadás helyett inkább átugrottál a Közgáz menzájára kajálni, de próbálod követni. Mások már erről is letettek, amőbáznak, dumálgatnak, esznek, vagy Impulzust olvasnak, vigyorogva, háttal a tanárnak. Aztán meg csodálkoznak, hogy HALÁL van vizsgákon...

E.I.B -; Definíció: XXL előadóterem, E épület 1. emelet. Hőmérséklet: 40, const (csak nem mindegy, hogy Celsius fok vagy Kelvin -; de majd úgyis megtapasztalod). Hátul, azaz legfölül, jóidőben, a fizika törvényeinek megfelelve ez persze meghaladhatja a 60 fokot is. Egyszer próbáltak kihangosítani is. Leghátul már lehetett érteni amit beszélt az előadó, csak a táblát nem lehetett látni.

I. épület: Nagy, ronda, de trendi. Van rajta karnis kívül. Többnyire hangosabb, mint az előadó. A mai igényeknek megfelelően van benne mélygarázs, meg térerő. Meg van benne légkondi is (állati hangos), kár, hogy még senki nem tanulta meg, hogy nem szabad ablakot nyitni, mert különben akár ki is lehetne kapcsolni. De nem lehet. A fényvisszaverő fóliát lespórolták az ablakról, így kora ősszel, amikor már nincs légkondi (kikapcsolták, majd májusban visszakapcsolják), meg lehet sülni. Örüljetek neki, idén már szinte minden előadás és gyakorlat ott lesz. Legalább tíz perc gyalog a legközelebbi egyetemi épület. Azért vannak előnyei is: a büfénél kellemesen el lehet kártyázni, fiúknak jó hír, hogy fotocellásak a piszoárok, a vécépapír dinamikusan foglalható, és a nagy-előadókban a dexionsalgóból eszkábált füzettartók mögött lazán elfér 10-20 A4-es lap (és még meg is marad ott). Hogy ez mire lehet jó, azt mindenki döntse el maga.

Gyakorlat: Addig örülj, amíg van ilyen. Általában mindenki bejár (persze ez nagyban függ a gyakvezér személyétől), itt konkretizálódik, hogy az előadáson leadott töménytelen marhaságból mit lehet azonnal elfelejteni, mert van rá egy sokkal egyszerűbb módszer is, ami átsegít a ZH-n. Középiskolai óra, annak minden kötöttsége nélkül. Itt tényleg megdumáljátok, hogyan kéne átmenni a közelgő ZH-n, jó kis túlélési technikákat mutatnak, a gyakvezér meg általában elvárja, hogy tegezd, miközben azzal rágod a fülét, hogy ha a ZH-feladatokat nem mondja el előre, akkor legalább csináljatok ZH-szagú példákat, ne a kötelező feladatokat.

Gyakvezér: Vagy egy nálad max. 5-6 évvel idősebb doktorandusz, vagy valami idősebb tanszéki alkalmazott, vagy egy kockafejűbb felsőéves. (Ha nincs szerencséd, azonos az előadóddal, és akkor nem mondhatod azt, hogy "ez még nem volt előadáson".) Lényeg, hogy nem szállt a fejébe az elmélet, nem ő a nagy professzor, aki előadást tart a hallgatóságnak. Általában segíteni akar, és nem összekavarni a marha elméleteivel. Közvetlen akar veled lenni, és vele lehet alkudozni. Ja, és előfordul, hogy jószolgálataiért, vagy csak fogadásból meg kell hívnod egy sörre a vizsgák után. Ha peched van, nem villanykaros, így kicsit máshogy magyaráz, mint amit vársz.

HSzK (Hallgatói Számítógép Központ): Kezdetben vala a VSzK, n db géppel, a nevében is hordozta, hogy villamoskari, tehát azt mi használhattuk. Jött az integráció, egységesítés stb., lett HSzK 2n db géppel, cserébe oda jár az egész egyetem, viszont a többi karnak van saját gépterme. Lőttek a szabad gépeknek, amikor szükséged lenne arra, hogy bemenj, állandóan óra van, vagy "csak úgy" tele van. A pénzügyi műveleteket csak itt lehet elvégezni (lásd: IV-díj fizetése). Előnye viszont, hogy ha már elcseszel pár órát az életedből, legalább kellemesen telik, ugyanis ilyenkor tele van a folyosó aggódó építész, vegyész hölgyekkel. Örülnek, ha megmutatod nekik, hogy kell belépni, tárgyfelvenni -; jó, ha minél előbb megtanulod ezt.

Tanszék: Adott tantárgyak oktatásával, illetve a témához kapcsolódó kutatással foglalkozó intézmény az egyetemen belül. (Pl. Elméleti Villamosságtan Tanszék (EVTSz), Differenciálegyenletek Tanszék, Műanyag és Gumiipari Tanszék -; bár ehhez viszonylag kevesebb közünk van -; stb.) Van, akiket szeretünk, van, akiket nem annyira. A részleteket úgyis megtudod felsőbbévesektől, amikor egy végre (mondjuk hatodszorra) sikeres (=kettes) vizsga után egy sörrel a kezükben kiabálnak a Schönherz mellett az adott, szívüknek oly kedves tanszéket dicsőítő egysorosokat ("Az **TSz bekaphatjaaa!").

NagyZH: Kb. olyan, mint egy dolgozat, de jóval húzósabb. Néha ez adja az év végi jegyet, ami kellemes, mert legalább nem kell a vizsgaidőszakban tökölni vele. Általában egy vagy kettő van belőle, és xx pontot esetleg y jegyet kell belőle szerezned, hogy aláírást kapj. Nem feltétlenül érdemes azt a sokak által bevett gyakorlatot követni, miszerint a ZH előtti éjszakán úgyis meg lehet mindent tanulni.

Nagyházi: Év közben elkészítendő házi feladat, ami kell az aláíráshoz. A leadási határidő mindig fél nappal azelőtt van, hogy végeznél vele. Első félévben villanyon anyagtudományból és programozásból, infón programozásból van. Kellemetlen egy dolog. Ha nem vagy koleszos, többet szívhatsz vele, mert ott általában vannak kész megoldóprogramok és feladatok, na meg minták. Mazochistáknak ajánlott kézzel számolni a komplex mátrixokat meg persze polinomosztani papíron.

Kisházi: Olyan is van egy-két tárgyból, pl. infósoknak digitből. Néhány hetenként kiadnak kisebb feladatokat, amiket rövid időn belül kell leadni. Általában vannak okosak, akikről szépen le lehet másolni a dolgot. Ha magad csinálod, egy lépéssel közelebb kerülsz a sikeres vizsgához.

Gólyabál: Jön a sok gólya, aztán bál. Helyszín a Vár, ott is a régi Schönherz. Szép ruhában kell menni, mert kidobnak... pontosabban be sem engednek. Ne vidd el a barátnőd, mert lenyúlják -; ellenben a húgod/nővéred jó cserealap. Ha lány vagy és nem akarod magad úgy érezni, mint lépesméz a medvefalka közepén, nem árt, ha viszel valami marcona külsejű hímnek látszó tárgyat. Lesz tánc és gólyaeskü. Lehet inni bort olcsón, berúgni nem nagyon érdemes, mert az hülyén néz ki.

Szorgalmi és vizsgaidőszak: A szorgalmi időszak általában 15 hét. Ilyenkor kéne tanulnod és előadásra járnod, de ezt még mi sem hisszük el úgy igazán. A vizsgaidőszak 6 hét szokott lenni (idén december 17-e körül kezdődik), ekkor meg vizsgázol, mint az állat. Korán kelsz és hajnalig tanulsz (kivéve amikor elalszol, és délben szidod magad, hogy megint nem tanultál semmit egész délelőtt, pedig már csak egy napod van a vizsgáig). Fogadkozol, hogy jövőre bejársz és többet tanulsz, valamint konstans rémüldözöl, hogy mennyi mindent nem tudsz, és hogy kivágnak. Nem érdemes arányosan elosztani a 6 hétre a vizsgákat, hagyni kell a végére időt, hogy elmehess újra, ha kivágtak. (Ez rímel!) Ne felejts el néhány ezer forintot befizetni a számládra, a vizsgaidőszak előtt. Nem fogod megbánni. Lásd később.

Aláírás: Ha egy tantárgy év közbeni követelményeit teljesítetted (nagyházi, nagyZH), akkor mehetsz vizsgázni, különben "Törölve" pecsét vagy gyakIV. Az előadó elvileg még vizsgaidőszak előtt beírja az indexbe, de gyakorlatilag elég, ha akkor íratod be, amikor vizsgázni mész. [Vagy akkor se, nekem olyan is van! -; Inyl] Azért figyelj oda, hogy vizsgaidőszak végéig kerüljön be az aláírás az indexedbe akkor is, ha egyik vizsga sem sikerült. Jól jöhet következő félévben, akkor nem feltétlenül kell bejárni órákra és megírni a ZH-kat, legfeljebb érdemes.

PótZH: Ha nem jön össze a nagyZH, akkor pótolhatod, valószínűleg valahol az év vége tájékán. (Másik öt pótZH-val és nagyházival együtt -; brrr!) Legtöbbször csak annyit kell tudni, amennyit az adott ZH-ig tanultatok, tehát nem az egész féléves anyagot. Ha épp nincs a tanárnak rossz kedve...

GyakIV: Ha nem szereztél aláírást a szorgalmi időszakban, még megszerezheted a vizsgaidőszak elején, az ismétlővizsga-díj befizetése után. Módja: az első két hétben valamelyik vizsgaalkalommal írnod kell egy aláíráspótló vizsgát, ami a normál vizsgával kb. izomorf. Néhány tanszék gyakIV helyett pót-pótZH-t irat, őket szeretni is kell nagyon ezért. Ha megvan, mehetsz újra vizsgázni, ezúttal jegyért, azonban az IV-t már csak a dékáni IV-lehetőség terhére lehet kérni. Mit kell szenvedni egy kapáért...

Vizsga: A nagy, félév végi számonkérés. Tanszéktől függ, hogy hogyan rendezik. Lehet szóbeli, írásbeli, beugrós, beugratós, mindkettő, mindhárom (olyan miért nincs, hogy mindnégy... na mindegy). Néha az évközi munka és a nagyfeladat is beszámít. Eredménye bekerül az indexbe, és súlyozódik a kreditpontokkal. Ja, és jelentkezz rá a Neptunon, különben nem engedik, hogy vizsgázz.

Ismétlő vizsga (IV): Ha kivágnak vizsgáról, egyszer megismételheted, hogy megint kivághassanak J. Ez az IV -; gyakorlatilag újra vizsgázol. Fizetni kell érte 300 Ft-ot. Mellesleg senkit sem érdekel, hogy miből hányadikra mentél át, de a vizsgaidőszak lerövidítése érdekében érdemes nem sokat összeszedni belőle. Nem kellemes az utolsó hétre 10-15 vizsgát beszervezni... bár nem lehetetlen... elméletben.

Különeljárási és ismétlővizsgadíj: Késve leadott nagyháziért, különféle ismétlővizsgákért fizetni kell 300 Ft-ot. Először átutalod a pénzt az egyetemi gyűjtőszámlára (Erste-Ödön Bank), majd hálón a Neptun pénzügy moduljával be tudod állítani, hogy mire fizettél, persze csak a HSzK-ban. Érdemes a gyűjtőszámlán tartani egy kis pénzt, hogy ha sürgősen kell, ne kelljen megvárni az egy napot (vagy rossz esetben jóval többet), amíg odaér a pénz.

Javítóvizsga: Egy félévben csak egyszer lehet megjátszani. Ez ingyé’ van, de az előző jegyet törli a dékáni; amit a javító vizsgán szerzel, az kerül az indexbe. (Gy.k. rontani is lehet, akár megbukni is. De tényleg.)

Dékáni (engedélyes) IV: Második IV-t az oktatási dékánhelyetteshez címzett kérvénnyel lehet kérni, de egy félévben ő is maximum egyet adhat meg. Így egy (de csak egy!) tárgyból összesen háromszor vizsgázhatsz.

Halasztott vizsga: Olyan vizsga, melyre a vizsgaidőszakon kívül kerül sor (tipikusan augusztus végén, vagy a következő félév regisztrációs hetében.) Ettől a félévtől kezdve a Tanulmányi Bizottság halasztott vizsga engedélyt csak különösen indokolt esetben ad maximum egy tárgyból. Betegség esetén csak legalább három hétig tartó, komoly betegségeket fogad el. Nem számít komoly betegségnek az, ami mellett a kérvényező el tudott menni vizsgázni bármely tárgyból. Kérvényt kell benyújtani a Dékániban, amit később elbírálnak. Csak a legvégső esetben folyamodj ehhez!

Kereszt, duplakereszt (#): Nos... Ez akkor lép életbe, ha nem sikerül összehoznod azt a kettest -; vagy jobbat -; szintidőn belül. A tantárgyat a következő félévre újra fel kell venned (nem kötelező pont a következőre, de érdemes). Ha az adott félévben nem sikerült elérned 25 kreditet, akkor fizetned kell érte 840 Ft-ot kreditenként (akkor is, ha nem veszed fel újra) és az erre épülő tárgyakat persze nem veheted fel. Ha a keresztet sem sikerül teljesítened, akkor jön a duplakereszt. A további bukásokat aztán nem keresztezik, csak szégyellik...

Tanulmányi átlag: Ez kerül az indexbe, ebbe csak azok a tárgyak számítanak, amikből átmentél a vizsgán, tehát a (nem egyes) jegyeidet a hozzájuk tartozó kredittel megszorozzák, ezeket összeadják, és annyi kredittel osztják el, amennyit szereztél az adott félévben (még az is előfordulhat, hogy ez megegyezik a felvett kreditek számával J). A 120 kredit átlépésénél, szakirányválasztásnál és a diplomában számítani fog.

Ösztöndíjátlag: Abban különbözik az előzőtől, hogy mindenképpen harminccal osztják el az összeget, függetlenül attól, hogy hány kreditet szereztél. Így lehet akár 1,0 alatti vagy 5,0 (ejtsd: öt-pont-nulla) fölötti ösztöndíjátlagod is. Ez alapján kapsz ösztöndíjat (legelső félévedben még nem kapsz, ill. ha túl pite vagy, akkor később sem), és ez az átlag számít a kollégiumi bekerülésnél is.

HK Web (http://www.sch.bme.hu/hk/): A kari Hallgatói Képviselet web-oldala. Rengeteg hasznos információt találsz itt az aktuális pályázatoktól kezdve a hasznos linkekig. Érdemes rendszeresen megnézni.

Neptun: Hallgatói információs és pénzügyi rendszer (A "házi istenünk"-nek is szokták nevezni). Ezen keresztül lehet tárgyakat felvenni, vizsgákra jelentkezni, pénzügyeket intézni (tandíj, IV-díj, különeljárási díj). Baj csak akkor van, ha a rendszer túlterhelt (amikor szükséged van rá, akkor az), beleőszülsz, mire beenged, és egy egyszerű lista lekérése is percekig tart. A négy hallgatói szerver 120 felhasználót képes kiszolgálni, de az adatbázis száz felhasználó fölött (dékánik és tanszékek included) teljesen behal.

Tárgyfelvétel: Azokat a tárgyakat, amiket tanulni akarsz, vagy amiket tanulnod kell, fel kell venned a Neptunon. Komoly haladás, hogy tárgyfelvenni bárhonnan lehet, pl. a koleszból, akár a saját szobádból is, ha a Neptun is úgy akarja. De vizsgaidőszakban napközben úgysem enged be. Úgy számold, hogy hajnali 2 felé talán tudsz tárgyat felvenni és vizsgákra jelentkezni, pénzügyezéshez viszont végig kell állnod a sort a HSzK-ban. Örüjjé’, ott az a halom nő. Amit még a tárgyfelvétellel kapcsolatban tudnod kell: egyetemi tanulmányaitok alatt az állambácsi max. 360 kreditnyi tárgy felvételét támogatja. Ha ezt a keretet túlléped, akkor súlyos pénzeket kell fizetned. Egy tárgy felvételét csak egyszer támogatják, ezért ha nem teljesítesz valamit, és az adott félévben kevesebb, mint 25 kreditet szereztél meg, akkor a következő félév elején fizetned kell kreditpontonként 840 Ft-ot, ami mondjuk egy 8 kredites tárgynál már nem kevés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy félévben több keresztet is be lehet gyűjteni. Vagyis a nem teljesített és 360-on fölüli kreditekért tulajdonképpen kétszer kell fizetni! Ezért érdemes csak annyi tárgyat felvenni, amennyit tényleg meg tudsz csinálni. A diplomát 300 kredit teljesítése után lehet megkapni. A felvétel az, amikor jelzed a Neptunban és az indexben, hogy te arra a tárgyra jársz, a teljesítés pedig az, amikor le is vizsgáztál belőle.

OHV (Oktatók Hallgatói Véleményezése): Minden félévben minden előadóról és gyarkorlatvezetőről kitölthetsz egy név nélküli (értsd: a te nevedet nem tartalmazó) kérdőívet, melyben értékelheted az adott oktató munkáját (mennyire volt érthető az előadás/gyakorlat, mennyire lehetett jól jegyzetelni stb.). Fontos, hogy legalább akkor menj be előadásra, amikor az OHV-t kitöltitek, különben nem tudsz élni ezzel a lehetőségeddel. Az összesített eredmények Impulzus-különszám formájában jelennek meg. Az OHV hasznos a diákoknak, mert információt kapnak az általuk nem ismert tanárokról (ez fontos lehet a tárgyválasztásnál), és a tanároknak is, mert visszajelzést, megerősítést kapnak a munkájukról.

TDK: Tudományos Diákköri Konferencia. Ez a strébereknek és szakmailag elhivatottaknak való (főleg az utóbbi). Amolyan önállóan végzendő tervezői/kutatói munka, amiről évente tartanak konferenciát. Ha van ilyened, jó csávó vagy. Nem nehéz a dolog, ha van eszed, de rengeteg idődet elveszi. Szerencsére nem jár túl sok kötelezettséggel.

Szigorlat: Egy több féléves tantárgyból tett összefoglaló vizsga. Villanyéknál három van: Digit, Matek, HáRe. (Lásd tantárgyaknál.) Infón Analízis, Digit, Számításelmélet. Nem túl vészesek, de bekerülnek az indexbe+diplomába, valamint beszámítanak a szakirányválasztási átlagba is. Na igen. Szakirányválasztásnál a legtöbbször a Számításelmélet szigorlat hiányzik.

Szakirányválasztás: Ekkor kell eldöntened, hogy milyen szakterülettel szeretnél behatóbban is megismerkedni, azon belül, hogy jófej mérnök(nő) leszel. Feltétele, hogy az első négy félév kötelező tárgyait és a még néhány szakirányalapozó tárgyat megcsinálj; legalább alapfokú, C típusú nyelvvizsga valamilyen nyelvből, valamint villanyon az egyik Közgazdaságtan, infón a Közgáz I-II. teljesítése (+szigorlatok). Villanyon 5., Infón 6. félévben kell választanod.