Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Schreiner Csaba (edward)

Tudni kell...

...korcsolyázni

20 éves a PC

"Becsapjuk magunkat azzal, hogy mennyi minden újat tud a gépünk, pedig pont a PC-nek köszönhetjük, hogy ennyire lemaradtunk."

Gólyabál 2003 – szubjektív élménybeszámoló

Bár idén valahogy nem voltam a szokásos kötekedős hangulatomban, nem szúrt szemet igazán komoly rendezői hiba, valahogy profibbnak tűnt a bál szervezése, mint az eddigi években.

Új helyen az Impulzus szerkesztősége

Szabaddá vált a menekülési útvonal

Kedves Hallgatóink, Olvasók!

Ezen írásban szeretném köztudomásra adni, hogy a Természettudományi Kar Hallgatói Képviselete mi mindent tett az elmúlt pár hétben.

Első félév első(s) szemmel

"...avagy télapó, szauna, réjndír meg más ilyenek"

Életem is kevés, hogy felnyisd szememet...

Vers

Beköszöntő

Tudtad, hogy Neked is van MŰSORod?

Somogyi Erzsébet (Rzsó), IV. Info.

Az előző választási ciklusban hallgatói képviselő voltam, ezért következzék először most egy kis visszatekintés az előző éves munkámra.

Az előző választások után a HK-ban továbbra is a KDJB elnöki tisztséget töltöttem be. Ebből adódott, hogy időm nagy részét a szociális támogatás, lakhatási támogatás szétosztása, az ösztöndíjtábla előkészítése, a KBME és KJ pályázatok kiírása és elbírálása, rendkívüli támogatások szétosztása, valamint az ezekhez kapcsolódó járulákos feladatok (egyeztetés a DH-val, az EHK-val, hallgatói problémák kezelése, ismertető anyagok készítése) töltötték ki. Szerencsére sikerült fenntartani a KDJB lendületét. Hála a KDJB tagok munkájának, nagyobb problémák nélkül lebonyolítottuk feladatainkat.

Eközben igyekeztem bekapcsolódni más csoportok munkájába is, különösen a Tanulmányi Csoport munkája érdekelt.

Áprilisban komoly személyi változások álltak be, mivel az addigi HÖK elnök, Molnár Ágnes lemondott tisztségéről. Helyét én vettem át, ezzel egyidőben azonban lemondtam KDJB elnöki posztomról, mivel a két tisztség együtt nem vihető etikai, minőségi, emberi erőforrásbeli problémák miatt. A következő időszak meglehetősen nehéz volt, mivel egyszerre kellett átvennem a HK irányításának feladatát és "betanítani" az új KDJB elnököt. Úgy érzem, a többi HK-s és a volt koordinátorok segítségével sikerült zökkenőmentesen megoldani a váltást.

Úgy érzem, hogy bár voltak problémák, az előző HK alapvetően jó úton járt. A jövőben szeretném erősíteni az eddigi pozitív tendenciák folytatódását, a felmerült problémák okainak és megoldásainak felderítése mellett.

Ilyen probléma a hallgatók és a HK közötti kommunikáció (illetve annak esetleges hiánya). Eddig már többen próbáltak segíteni a problémán a HK-ban, főként a hirdetési csatornák számának növelésével. Ez az út azonban zsákutcának bizonyult, mert miközben egyre több energiát visznek el a HK-tól a hirdetési feladatok, a hallgatók informáltsága nem nőtt jelentős mértékben. Azt bizonyítja ez számomra, hogy azok a hallgatók, akik hajlandóak csak egy kicsit is figyelni az őket érintő információkra, azokhoz eljutnak a friss hírek. Aki azonban erre sem képes a saját érdekében, azt akármilyen lefedettségű hirdetési eszközökkel sem lehet elérni. Erről részletesebben hallhattatok a Hallgatói Gyűlésen elhangzott beszédemben.

Újra kell gondolni a HK és a hallgatók viszonyát mindkét oldalról és a HK feladatait. Ez akár oda is vezethet, hogy bizonyos operatív munkákat le kell adnunk. Így rövid távon lehetségesek problémák az adott munkákkal kapcsolatban, de több energiája marad a HK-soknak a hosszútávú problémák megoldására. Ugyanakkor szükség van arra, hogy a hallgatóságot "felrázzuk", hogy akarják és tudják elmondani véleményüket az aktuális ügyekkel kapcsolatban.

A HK-ban csoportrendszer működik, melynek előnye, hogy egy adott területtel foglalkozó emberek együtt dolgozva egyre inkább a "szakértőikké" válnak az adott témának. Igy jobban elő tudják készítnei a HK döntéseit, hatékonyabb a munka. Azonban az utóbbi időben ez túlzott szeparálódáshoz vezetett a HK tagjai között. Szeretném ezt a jövőben minél inkább feldoldani, akár a csoportrendszer átalakításával is.

Ezen problémák megoldása elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony érdekképviseletet tudjunk megvalósítani a Karon. Ehhez kérem támogatásotokat.

E-mail: rzso@sch.bme.hu