Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Impresszum

Bemutatkozik a Sport reszort

Sportolási lehetőségek a kollégiumban.

Vírusok, férgek – mit hoz a 2004-es esztendő?

A jövő tehát elég borúsan fest: egymással harcoló víruskészítő-csoportok, DDoS támadással való zsarolások, on-line banki csalások...

Kiadványkészítés és igényesség (egyszerre!?)

A ház, ahol élünk

HÉV közlekedett Budafokról a körtérig, ott lehetett villamosra szállni. Ebben az időben még igen mostohák voltak itt a körülmények.

Közös tárgyak

Közös tárgyak, tanárok.

SCHFreestyle

Pszichodráma

HK news

Mint kertben a virágok...

"És ezek a virágok... milyen szépek..."

Az érthető PC magazin

Teszteltük, jól: Computer Akt!v

Kezembe került egy Computer Aktív, egész pontosan az idei ötödik szám. Tapasztalatból tudom, hogy a papír alapú információhordozók számomra általában kevés újat tartalmaznak – inkább a neten olvasok –, ezért lapozgatás közben inkább arra próbáltam rájönni, kik azok, akik érdeklődhetnek a lap iránt.

Számítástechnikai újságtól egyáltalán nem meglepő módon a Computer Aktív is egy hírmozaikkal majd egy "hét (illetve kéthét) témájával" indít. Nem kell semmi komoly technológiai hírre gondolni, tényleg csak a bulvár része a témának: új vírusok, magyar Linux, online telefon és lányszöktetés, eladó Vianovo; általában frissek, teljesen korrektek az újdonságok. Ugyanez elmondható a "hét témájáról" is, ami ebben a számban a Napster volt: rövid működési leírás, klónok, majd egy interjú Shawn Fanninggel, a Napster kitalálójával.

Ezután jön a számomra legfurcsább rész, a Kipróbáltuk Önnek: van egymilliós nyomtató, kétszázezres és négyszázezres mobil, háromszázezres winchester; nem hiszem, hogy Magyarországon fizetőképes kereslet van ezekre a termékekre, így maximum vágyálomként jelenhetnek meg.

Nem tudták elkerülni a számítástechnikai sajtó egyik legkockázatosabb témáját sem: Csákányos emberek(?) címmel olvashatunk a hackerekről egy egész elfogadható szöveget.

Kedvencem a Műhelytitkok lépésről lépésre: különös ötletek vannak itt, azonban néhány számomra is új dolog: tudtátok például, hogy ha a Shiftet lenyomva kattintunk egy linkre Internet Explorerben (tudom, tudom...), akkor az új ablakban nyílik meg? A Star Office telepítése 9 lépésben elég érdekes: az első hat lépés a letöltés menetéről szól, majd három lépés arról, hogy a next-re kattingatunk és elfogadjuk a default beállításokat.

Elmaradhatatlan minden számtech-újságból a legjobb honlapok–játékok–programok hármasa és persze a sztárinterjú. A másik heti téma itt a digitális rádiózás volt: nem túl kimerítő a piac felmérése, de első nekirugaszkodásnak nem rossz.

A Computer Akt!v deklaráltan nem törekszik teljességre, nem is a profiknak szól; éppen ezért ajánlanám minden ámítástechnikára kíváncsi egyed számára, olvasgassa, tanuljon belőle. Egy teljes évfolyam átlapozásával még nem lesz informatikus :-), viszont sok praktikus dolgot megtanulhat, ami még jól jöhet. És akkor talán csökken a "Te olyan okos dolgokat tanulsz az Egyetemen, és neked úgyis csak két perc megcsinálni..." kezdetű rimánkodások száma...

nessie