Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Mindentudás Egyeteme

Sajtóközlemény

Ballada

"Ifjonti szíve emésztő lánggal ég..."

Nem helyettesíti

Az InfoSite múltjáról és jövőjéről. "Azt nem értem, hogy valaki, aki nem tanulta meg, nem érti a tárgyat, hogy veszi magának a bátorságot, hogy egy összefoglalót készítsen, amikben alapvető hibák szerepelnek."

Aranyásó Filmklub

BMgE

"... a rövidítés (BME) nem változott!"

Schreiner Csaba (edward)

A XXVIII. Schönherz QPA hivatalos és megmásíthatatlan végeredménye

Kultúr reszort rendezvénynaptár

Pályázat hallgatók részére

BME - Magyar Villamosművek Rt.

Bárhol megtörténhet

Az érthető PC magazin

Teszteltük, jól: Computer Akt!v

Kezembe került egy Computer Aktív, egész pontosan az idei ötödik szám. Tapasztalatból tudom, hogy a papír alapú információhordozók számomra általában kevés újat tartalmaznak – inkább a neten olvasok –, ezért lapozgatás közben inkább arra próbáltam rájönni, kik azok, akik érdeklődhetnek a lap iránt.

Számítástechnikai újságtól egyáltalán nem meglepő módon a Computer Aktív is egy hírmozaikkal majd egy "hét (illetve kéthét) témájával" indít. Nem kell semmi komoly technológiai hírre gondolni, tényleg csak a bulvár része a témának: új vírusok, magyar Linux, online telefon és lányszöktetés, eladó Vianovo; általában frissek, teljesen korrektek az újdonságok. Ugyanez elmondható a "hét témájáról" is, ami ebben a számban a Napster volt: rövid működési leírás, klónok, majd egy interjú Shawn Fanninggel, a Napster kitalálójával.

Ezután jön a számomra legfurcsább rész, a Kipróbáltuk Önnek: van egymilliós nyomtató, kétszázezres és négyszázezres mobil, háromszázezres winchester; nem hiszem, hogy Magyarországon fizetőképes kereslet van ezekre a termékekre, így maximum vágyálomként jelenhetnek meg.

Nem tudták elkerülni a számítástechnikai sajtó egyik legkockázatosabb témáját sem: Csákányos emberek(?) címmel olvashatunk a hackerekről egy egész elfogadható szöveget.

Kedvencem a Műhelytitkok lépésről lépésre: különös ötletek vannak itt, azonban néhány számomra is új dolog: tudtátok például, hogy ha a Shiftet lenyomva kattintunk egy linkre Internet Explorerben (tudom, tudom...), akkor az új ablakban nyílik meg? A Star Office telepítése 9 lépésben elég érdekes: az első hat lépés a letöltés menetéről szól, majd három lépés arról, hogy a next-re kattingatunk és elfogadjuk a default beállításokat.

Elmaradhatatlan minden számtech-újságból a legjobb honlapok–játékok–programok hármasa és persze a sztárinterjú. A másik heti téma itt a digitális rádiózás volt: nem túl kimerítő a piac felmérése, de első nekirugaszkodásnak nem rossz.

A Computer Akt!v deklaráltan nem törekszik teljességre, nem is a profiknak szól; éppen ezért ajánlanám minden ámítástechnikára kíváncsi egyed számára, olvasgassa, tanuljon belőle. Egy teljes évfolyam átlapozásával még nem lesz informatikus :-), viszont sok praktikus dolgot megtanulhat, ami még jól jöhet. És akkor talán csökken a "Te olyan okos dolgokat tanulsz az Egyetemen, és neked úgyis csak két perc megcsinálni..." kezdetű rimánkodások száma...

nessie