Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Amatőr rádiós, profi űrkutató

Interjú Gschwindt András tanár úrral

Kutyaszarató

"És üdvözlöm a kisfiát! Meg a kutyáját is..."

Megütött a HiFi-guta

A Szakkoli féléve

A konferencián szóban is mindenki mondott egy pár szót az eddigi tevékenységéről. Néhányan még Powerpointos előadást is vállaltak.

Hende Szabolcs Márton (Xabi), III. Vill.

Kincsemnek

25 éves jubileumi KSZK-s találkozó

Kolesztöri

Ballada

"Ifjonti szíve emésztő lánggal ég..."

SPOT

Napfogyi

Magyarország, 1999. augusztus 11., napfogyatkozás. Ebben az évszázadban az utolsó az Atlanti óceántól Indiáig.

Európában a kontinens egész területéről legalább 60%-os, Magyarországon legalább 95%-os napfogyatkozás lesz látható. Budapestről 99,1%-ban tűnik majd el a Nap. Igaz ugyan, hogy Magyarországon csak a Szombathely-Szeged vonalban lesz 100 %-os a Nap fogyókúrája, de téves az az elképzelés, hogy az esemény csak egy bizonyos keskeny sávban látható majd.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a jelenséget csak védőfelszereléssel szabad végignézni, ha nem akarunk egy életre szóló élményt szerezni. Ugyanis csak abban a pillanatban lehet szabad szemmel megnézni a Nap-koronát, amikor 100%-os a Hold takarása (ez kb. 2 perc 22 másodpercig tart majd), előtte és utána vagy olyan helyen, ahol nem teljes a napfogyatkozás védőszemüveget vagy megfelelő szűrőeszközt kell viselni. A közhiedelemmel ellentétben a megfigyelésre nem alkalmas a kormozott üveg, a floppy lemez, az exponált film, a CD lemez, a napszemüveg, sőt a legtöbb hegesztőszemüveg sem.

A napból érkező sugárzás több összetevőt is tartalmaz: a látható fényen kívül ultraibolya és infravörös sugárzás is éri a szemünket. Ezek súlyos, visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak a retinában, a nem megfelelő szűrés a szem receptorainak kiégéséhez vezet. Először fejfájás, látászavarok jelentkeznek, majd bekövetkezik az időleges, súlyosabb esetben a teljes vakság. A fent felsorolt eszközök csak a látható fénytartományban szűrnek, de átengedik az ultraibolya és az infravörös sugarakat, amelyek ilyen módon akadálytalanul jutnak el a retinába és súlyosan roncsolják azt. Mivel a retinában nincsenek fájdalomérzékelő receptorok, a megfigyelő nem észleli azonnal a károsodást, csak később, esetleg másnap.

A napfogyatkozás megfigyelésére alkalmas eszközök:

Alumínium bevonatú mylar fólia

Polimer szűrő

Fekete polimer szűrőszemüveg

16-os vagy erősebb hegesztő-szemüveg

A napfogyatkozás megfigyelésére alkalmatlan eszközök:

Exponált film

Röntgenfilm

CD lemez

Floppy lemez

Kormozott üveg

Mylar alapú csomagolóanyagok

12-es, 14-es hegesztőszemüveg

Napszemüveg (akár UV védelemmel, akár anélkül)

Sérült szűrőszemüveg

Féltégla

Ts.