Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

TDK Konferencia 1992. - Díjazási lista

Fiatalság-bolondság

Interjú

... mi elmentünk, és csináltunk velük egy riportot

HK news

Egyszerű

Vers

Gépészkari kollégiumi felvétel és szociális támogatás

Impulzus

Kármánosok, figyelem!

Alkotói Pályázat, 2001

A Műegyetemi Sajtóklub által közéleti témában kiírt Alkotói Pályázat eredménye.

Kalmár Péter (Kalmár)

Építkezni jártunk

És akkor elkezdtek ásni. És ástak még. Aztán találtak három bombát, lezárták a Petőfi-hidat és fél Budapest közlekedése megbénult. Azóta is folyamatosan hordják a több tonnányi földet az Irinyi útra, és építettek valami szörnyen magas betontornyot. Mi a fene folyik itt az egyetemi campus kellős közepén?

Eddig jutottunk mi is, majd telefont emelve feltárcsáztuk a Skanska Property Hungary Kft.-t, az egész monstrum kivitelezőjét. Meglepően gyorsan kapcsolták a fejlesztési igazgatót, aki szinte azonnal személyes találkozót javasolt, jöjjünk minél többen, nézzük meg sokan, hogy milyen jó is lesz az egész Science Park névre hallgató, két szimmetrikus épületegyüttesből álló építmény.

Találkoztunk az általuk nemrég kialakított új parknál, ott, ahol korábban a villamosforduló volt. Horváth Emese fejlesztési igazgató gyönyörű parkot ígért az épület köré. Ott, ahol az épület állni fog, korábban egy elhanyagolt parkszerűség volt, tele – állítólag – beteg fákkal. A még életképes fákat átültették, újakat telepítettek, a korábban elég rendezetlen villamosforduló helyén füvesítettek. Reméljük, hogy ez a kicsit megnövekedett füves zöldfelület kárpótolja majd a természetet a kivágott fákért.

Követtük tovább a hölgyet, ahogy japán turistákhoz illik: megnéztük a gödröt (lásd a fotót), majd bementünk az egyik konténerbe, egy tárgyalóhelyiségbe. Kis segítséggel bebootolt a laptop, kipróbálhattunk egy kissé bugos – még fejlesztés alatt levő – PR-demót, 3D vizuális bemutatót az épületről, kívül-belül. Az látható volt, hogy az épület megfelel a XXI. századi irodaházról alkotott elképzeléseknek: "legújabb műszaki berendezések alkalmazása", "igényes belső térkialakítás", "hűtőgerendás légkondicionálás", "kimagasló szintű építészeti tervezés" (amely az egyetemünkön is oktató Cságoly Ferenc munkáját dícséri), "egyetemi környezet és hangulat" – hasonló szép kijelentések repkedtek mindenfelé.

Az épület két ütemben épül: amit már most lehet látni az építkezésből, az a két liftakna az egyik épületben és a három szintnyi mélygarázs alja. Az autóbehajtó ugyanott lesz, mint ahol most közlekednek a teherautók, és az épület nem lesz körbekerítve. Több mint 25200 négyzetméternyi nettó (32800 négyzetméter bruttó) irodaterület épül, a legnagyobb bérlő az Ericsson kutatás-fejlesztési részlege lesz.

Lesz háromszintes mélygarázs, és felette hét emelet. Igen, hét! Mindez persze azt is jelenti, hogy a Kármán Kollégium elvesztheti a kilátását a zöldterületre. A cég a tervekben arra törekszik, hogy a terület zöldövezet jellegét megőrizze. Ezt bizonyítandó hozta rendbe a volt villamosforduló területét. A telek pedig már korábban is építési terület volt, előbb–utóbb a kollégiummal szemben mindenképpen állt volna valamilyen épület. A területre vonatkozó építési előírások szigorúak, a helyi rendezési terv pedig méter pontossággal előírja az épület magasságát. A fejlesztési igazgató véleménye szerint a kollégium és az új építmény közötti nagy távolság miatt a kilátás nem fog romlani. Azt is elmondta, hogy a cég saját költségén fogja rendbe tenni az építési telek környékét, további fákat fognak ültetni, gyepet telepíteni. Igyekeznek a lágymányosi városképbe illő környezetet kialakítani. Az épület várhatóan jövő év májusára lesz kulcsrakész.

Végezetül még rákérdeztünk, mi is volt az a nagy felhajtás hónapokkal ezelőtt, miért kellett lezárni a fél XI. kerületet. Horváth Emese elmondta, amikor elkezdték az építkezés előkészítését, hivatalból meg kellett vizsgálni a földterületet világháborús tüzérségi maradványok tekintetében. Ez meg is történt, egyetlen pontot kivéve. A jelenlegi gödör helyén, a volt "park" területén állt az a szobor, amely most a füvesített területre került át. Az ez alatt levő részt nem tudták megnézni. Később, mikor a szobrot áthelyezték, és megkezdődtek a földmunkák – lett meglepetés. A szobor talapzata alatt, szabályosan – az orrával felfelé, függőlegesen beásva talált az egyik markológép három világháborús bombát. A bombák egyenként megoldották volna a mostani gödör kiásását, pillanatok alatt; mint kiderült, a bombákból már eltávolították a gyújtószerkezetet, de ezt csak az után lehetett megállapítani, hogy kiszedték a földből a pokolgépeket. Addig viszont nagyon melege volt néhány embernek, dugók egész Budapesten és "parádés műsor" a kármánosoknak...

nessie & Ts.