Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Tatán jártunk, okosodni

"Április első hétvégéjén került megrendezésre a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) 2001 tavaszi vezetőképzője."

Ökörködtünk egyet

Egy nap az EFOTT-on

35. Magyar Filmszemle

Amelyik film üzleti szempontból indítja el és zárja le önmagát, azzal nem tudunk mit kezdeni. Nekünk az a dolgunk, hogy olyan filmeket találjunk, ahol művészi értékekről tudnánk beszélni.

Ülünk a vonaton II.

Tudod-e

Nyomdatörténeti barangolások – második rész

A négy fő szín a Cián, vagy Kék (Cyan), a Bíbor, vagy Ciklámen (Magenta), a Sárga (Yellow) és a Fekete (blacK), azaz CMYK.

Eddigi Kupagyőztesek

Impresszum

Egyszerű

Vers

Rövid hírek házunk tájáról

Változás a Ház vezetésében

2000. március 21-én került sor a Házban a Kollégiumi Önkormányzat vezetőjének, vagyis a KKB titkárnak megválasztására. Idén négyen vállalták, hogy amennyiben a kollégisták is úgy akarják, egy évig a Ház felelős vezetői lesznek. Összesen 597-en jöttetek el, hogy szavazatotokkal beleszóljatok a kollégium jövőjének alakulásába (valamint hogy hozzájuthassatok az egy korsónyi "választási sörhöz"...). A négy jelölt (Fejérvári Bence Bentse, Megyeri Tamás Megyof, Szegedi Kornél és Zsíros Viktor Vitya) közül Bence szerezte meg az érvényes szavazatok többségét, 369-et, ezzel megnyerve a választást. Megyof 147-et, Vitya 26-ot, míg Kornél 15 voksot kapott.

Bencének gratulálunk, és (mindannyiunk érdekében :) ) eredményekben gazdag egy évet kívánunk!

Persze az igazi kihívás még csak most kezdődik...

Kollégiumi Küldöttgyűlés április 6-án!

Az új titkár mellé új KKB is szükséges, és ezt pedig a Kollégiumi Küldöttgyűlés hivatott megválasztani. Erre lesz alkalmatok április 6-án, csütörtökön este 18:30-tól, a helyszín a földszinti nagyterem. A tisztújítás előtt könnyes búcsút veszünk a régiektől – miután beszámoltak a KGy-nek az előző féléves munkájukról – illetve Sándor László, a Schönherz Kollégiumért Alapítvány és a Schönherz Telekom is beszámol arról, hogy mi minden történt a legutóbbi KGy óta (pl. mire fordítódott a kiegészítő kollégiumi díj, lesz-e telefon áremelés, milyen pályázatokat támogatott az Alapítvány, mire jó a tűzjelző berendezés stb.).

A beszámolókon kívül tervezik, hogy Ház SzMSz módosításra is sor kerülhet a szintközösségi rendszer bevezetése illetve a kollégiumi felvételi rendszer átalakítása folytán.

És ha már minden munkával végeztünk, jöhet a dolgok könnyed része: a Ház vezetése jutalommal ismeri el azokat a kollégistákat, akik az elmúlt egy év alatt a legtöbbet tették a Schönherzért. A Kollégiumi Küldöttgyűlés az a fórum, ahol valakit a Kollégium Díszpolgárává lehet avatni, Schönherz emlékplakettel, Schönherz Ösztöndíjjal, vagy kisebb ajándékokkal lehet jutalmazni. Kíváncsian várjuk, hogy kik lesznek (lesznek-e) idén ilyen emberek!

A KGy-ra minden kollégiumi kör, évfolyam és egyéb közösség delegál küldötteket, akik az egész kollégium nevében hivatottak felelősen dönteni a koleszosok életét befolyásoló fontosabb kérdésekben. Küldöttek, vegyétek komolyan ezt a feladatot!

Kolesz-programok

Az elkövetkezendő időszak nagyobb eseményei (amikorra biztos ne csinálj magadnak egyéb programot!)

április 5.szerdaLeó Bál
április 10.hétfőDezső buli
április 18.keddVízinyuszi
május 1.hétfőVízinap
május 6.szombatCsillagtúra

Feltörték a Balut!

Március 24-én, pénteken betörtek a balu.sch.bme.hu-ra, amit a KSzK-sok sajnos csak március 26-án, vasárnap vettek észre.

A betörés nem a Balu rendszergazdájanak hibájából történt. A támadók egy másik, már feltört egyetemi gépen keresztül jutottak be a Balura. Azon a gépen lecserélték az sshd-t és az ssh kliensprogramot, ami egy file-ba logolta, hogy milyen accountra és milyen jelszóval történt onnan belépés. Így szereztek rendszergazdai jogú jelszót a Balura is.

A Balun is hasonló trükköt csináltak, így megszerezték azoknak a jelszavait, akik ebben az időszakban a balu-ról kifelé ssh-ztak valahova. Valószínűleg elvitték a balu-s shadow password file-t is, amelyből jó eséllyel sok jelszót vissza tudnak majd fejteni.

Hétfőn azért volt sokáig elérhetetlen a balu, mert a lecserélt programokat és az ssh-t, sshd-t tisztába kellett tenni.

Minden user számára fontos teendő, nagyon kérünk, hogy vedd ezeket komolyan:

  • feltétlenül változtasd meg a jelszavadat a balu-n (lásd 'news passwd'),
  • változtasd meg minden olyan gépen is, ahol ugyanilyen jelszót használsz,
  • ne használj ugyanolyan jelszót több gépen,
  • ha ssh-ztál a Baluról péntek-szombat-vasárnap valahova, akkor ott változtass jelszót! A KSzK elnézést kér a kellemetlenségért.

Csilla


– Te... te t'od, mé' olyan könnyű feltörni azokat a szervereket?
– Nem. Mé'?
– Én láttam... Mindenkinek csillag a jelszava, csak a csillagok száma különbözik!