Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

ACM programozói verseny

A Schönherz Qpa alatt, október 13-án került sor az ACM programozói versenyre, amely egy komoly világverseny előselejtezője volt. Benedek Balázzsal, a verseny főrendezőjével beszélgettem a részletekről.

– Konkrétan mi volt ez a verseny, mit takar a rövidítés?

– Az ACM az Association of Computing Machinery rövidítése, ez nagyjából a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság amerikai megfelelője. Ez egy programozói világbajnokság, amelyre régiónként 2 csapat juthat be. Magyarország a közép-európai régióba tartozik, ennek a döntője november 10-én volt Prágában (http://contest.felk.cvut.cz/00cerc/). Egy régióba minden egyetem két csapatot küldhetett, a legjobb két csapat kiválasztására rendeztük ezt a versenyt. A Műegyetemen eddig nem volt ilyen válogató, az ELTÉ-seknél viszont igen. Szerettük volna velük együtt tartani a versenyt, mert így találkozhattak volna az ilyen érdeklődésű hallgatók, és a szervezés is egyszerűbb lett volna. Ez sajnos nem sikerült, mert későn szóltunk nekik, és már nem lehetett átszervezni az ő házibajnokságukat.

– Már szerveztél tavaly is egy 24 órás programozó versenyt a Karon, és sikeresen részt is vettél régebbi versenyeken. Miért vágtál bele egy újabb feladatba?

– Engem a NOKIA keresett meg: szerettek volna egy software-es versenyt a Road-show keretén belül. (A Road-show-n szakmai előadásokat látogathattak a hallgatók egy teljes napon keresztül.) Szívesen elvállaltam, mert nagyon szeretném, ha utódokat találnánk a Karon ezen a területen, mind a programozó versenyek szorgalmas látogatása, mind a szervezés területén. A NOKIÁ-nak szerencsére megfelelt, hogy összekössük a Road-show-t az ACM-mel és a Schönherz Qpával, a qparendezők is belementek, az Informatikai Központ pedig a kedvezményes gépterem-használat biztosításával segített, így két hét alatt sikerült mindent megszerveznünk.

– Hogyan folyt maga a verseny?

– Röviden: 8 feladat, 5 óra, 3 ember, 1 gép. 20 csapat fogadására voltunk felkészülve, s végül 15-en vágtak bele. A két nyertes csapat prágai költségeit a Kar és a NOKIA állja. A szervezésben a qparendezők is segítettek.

A legjobb két csapat, akik képviselhetik az egyetemet Prágában:

1. Darabos Dániel, Németh András, Felföldi Zsolt

2. Pintér Lóránt, Rehák Tamás, Soós István

A feladatokat Marx Dani válogatta össze régebbi versenyfeladatokból.

A 8 feladat egymástól független volt és folyamatosan lehetett beadni őket.

Különböző nehézségűek voltak, és a részidő is számított, így fontos volt, hogy milyen sorrendben állt neki az ember. A legjobbak is csak 7 feladatot tudtak befejezni.

A http://www.sch.bme.hu/acm/ címről a feladatokat és a megoldásokat is letölthetitek.

– Milyen esélyekkel indulnak a győztesek a régiódöntőn?

– Jó hír, hogy a prágaiak, akik az utóbbi években a régiódöntőkön és onnan továbbjutva a világbajnokságokon is nyertek, már kiöregedtek, így valószínűleg onnan újak jönnek. Marx Danival tervezzük, hogy igény esetén felkészítjük a csapatokat.

Dani doktorandusz, és az is eszünkbe jutott, hogy esetleg még egy tárgyat is lehetne tartani az algoritmikus problémamegoldás tárgykörében.

– Mi lesz a versenyekkel ezután?

– A verseny idén is nyitott volt, hívtunk csapatokat a vidéki egyetemekről is. Jövőre remélem, összejön a közös verseny az ELTÉ-vel. Szeretettel várunk szervezőket mind erre, mind a 24 órás verseny megrendezésére. Felmerült ötletként, hogy a következő 24 órás versenyt egy időben több országban tartsuk, az Interneten tartva a kapcsolatot, ugyanis többen is kint vannak külföldön, más-más országokban a volt csapattársaim közül.

– Sok szerencsét és kitartást kívánok a továbbiakhoz!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődéseteket az ilyen jellegű versenyek iránt, esetleg beszállnátok a szervezésbe, keressétek Balázst a benedek@inf.bme.hu e-mail címen.

Gyenes Tamás

Lapzárta után érkezett hír:

A Prágai régiódöntőn csapataink a 19. illetve a 20. helyen végeztek (az előző felsorolás szerinti sorrendben.)