Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Piszkos anyagiak

Az Egyetemen igen elterjedt Pató Pál-hozzáállásnak van egy nagy hátránya: ha túlzásba viszi az ember, akkor előbb-utóbb fizetni kell érte. Első figyelmeztetésként különeljárási díjat a késve leadott nagyháziért vagy időben fel nem vett tárgyakért, rosszabb esetben IV-díjat, vagy akár az elbukott kreditekért tandíjat. Ráadásul ez a művelet nemcsak a pénztárcát terheli meg, hanem a hallgatók türelmét is erősen próbára teszi.

A pénzbefizetésnek két lépcsőfoka van. Először a pénzt el kell juttatni az egyetemi gyűjtőszámlára (ennek száma: 11638001-09003150-38000005), utána pedig a Neptunon keresztül kell megadni, hogy mennyit és mire akarsz befizetni.

A gyűjtőszámlára legegyszerűbben átutalással lehet eljuttatni a pénzt. Ennek az a feltétele, hogy legyen egy saját bankszámlád, amin van annyi pénz, amennyit át akarsz utalni. Ekkor besétálsz a bankodhoz, kitöltesz egy átutalási megbízást, aminek a "Megjegyzés" vagy "Közlemény" rovatába beírod a TIRIS kártyádon található hatjegyű számot. Fontos, hogy ne a Neptun kódodat írd ide, mert akkor a pénz elkeveredik, és csak sok hét múlva férhetsz hozzá. Közben pedig a Neptunos ügyintézők sokat fogják emlegetni szegény édesanyádat, amiért nyomozhatnak, hogy kitől jött a pénz

Ha nincs kedved a bankba sétálni, akkor - ha a bankod erre lehetőséget nyújt - használhatod a TeleBankot is, azaz intézheted az ügyeidet telefonon keresztül. Ezt biztosan megteheted az OTP-nél és az Erste Banknál, ha nem itt van számlád, akkor érdeklődj a bankodban. Mivel a TeleBank használata bankonként eltér, erről érdemes beszerezni egy tájékoztató füzetet.

Ha az Erste Banknál van folyószámlád, akkor van még egy mód: készpénzzel fizethetsz be a gyűjtőszámlára. Ennek a mikéntjéről a bankfiókban tájékoztatnak. Ha a Goldmann téren lévő Ödön-fiókban próbálkozol, számíts arra, hogy az két fiók, és nem mindegy, melyiknél intézed az egyetemi befizetéseket: menj a bal oldalra!

Mikor a pénz megérkezik a gyűjtőszámlára (ez általában 1-2 naptól egy hétig terjedő időt szokott igénybe venni), akkor meg kell küzdeni kedvenc háziistenünkkel. Ehhez mindenképpen el kell ballagni a HSzK-ba. Itt saját TIRIS-kártyával kell elindítani a gépet, mert különben a Neptun letiltja a pénzügyi műveleteket. Ha mindent jól csináltál, akkor az adatlapod mellett levő gombok között megjelenik egy "Pénzügyek" feliratú is. Ha szerencséd van, meg is lehet nyomni. Ilyenkor feltárul egy ablak, ahol kiválaszthatod, hogy mit akarsz fizetni (különeljárási/IV/tandíj/mittudomén). Ha a felajánlott összeg nem megfelelő (a különeljárási díj és az IV-díj most 300 Ft), akkor azt kijavíthatod, utána pedig a megfelelő gombbal jóvá kell hagynod az egészet. A pénzügyi modul bezárásakor újra meg kell erősítened, hogy a kijelölt műveleteket komolyan gondoltad ("Egész biztos benne, hogy biztos benne?").

Egyébként célszerű a gyűjtőszámlára még jó előre átutalni némi pénzt, hogy szükség esetén ne kelljen a bankra várni. Kellemetlen tud lenni, ha azért nem mehetsz IV-zni, mert még nem tudtad átutalni a pénzt és ezért csúszik az egész vizsgaidőszakod. Tapasztalat szerint néhányszor 300 forint el szokott fogyni. Ha ez mégsem így volna, a megmaradt pénzt még mindig vissza tudod utalni a saját folyószámládra. Bár tisztán elméleti alapon elképzelhető, hogy egész egyetemi pályafutásod során semmit sem kell majd fizetned a Neptunon keresztül, én úgy gondolom, hogy akinek tényleg sikerül ezt elérnie, annak Budapest összes lovasszobrát meg kellene pucolnia a tradicionális helyen.

vIstván