Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

A villamoskari Hallgatói Képviselet

Hivatalosan megfogalmazva Karunkon a Hallgatói Képviselet (HK) a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) vezető testülete. Ha beiratkozásig nem gondolod meg magad és választasz másik kart/egyetemet, akkor – mint minden villanykaros – te is tagja leszel a villanykari HÖK-nek.

Hogy miért érdekes ez számodra? A HK-n keresztül szólhatsz bele a kari döntésekbe (később akár HK-sként is), hozzájuk fordulhatsz tanulmányi ügyekben, ők tudnak segíteni, ha nem értesz valamilyen szabályzatot, vagy ha van egy jó ötleted és szeretnéd megvalósítani – és még sorolhatnánk.

Az egyetemen a képviseleti rendszer kétszintű: minden karnak van egy saját, választott, kari HK-ja (KHK) és létezik egy Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK), mely a KHK-k által delegált tagokból áll.

A Kari Hallgatói Önkormányzat legfőbb döntéshozó szerve a jelenleg érvényes szabályzatok szerint a Kari Hallgatói Szavazás, ami, ahogy a nevéből is következik, egy olyan szavazás, amelyben a kar összes hallgatója részt vehet, és ott egy szavazattal rendelkezik (kb. mint az országos szinten a népszavazás). A Szavazást mindig megelőzi egy Hallgatói Fórum, aminek keretén belül széles körben meg lehet vitatni a szavazás tárgyát képező kérdéseket. Szavazást minden évben legalább egyszer ki kell írni, hiszen azon keresztül kerül megválasztásra a Kari Hallgatói Képviselet.

Két szavazás között a Kari Hallgatói Képviselet (KHK, egymás közt csak a HK J) "testesíti meg" a hallgatóságot: a HK-sok foglalkoznak az ösztöndíjosztással, a szociális támogatás pályázatok kiírásával és elbírálásával, ők vesznek részt a kari szabályzatok kidolgozásában, tartják a kapcsolatot a kari és némely egyetemi vezetővel stb. Látható, hogy a HK igen szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik, így bizony komoly mennyiségű munkát kell folyamatosan elvégeznie. Jelenleg nálunk ezeket a feladatokat 14 megválasztott képviselő, és sok "külsős", úgynevezett HK közeli ember igyekszik elvégezni.

A HK a tagjai közül megválasztja a koordinátort – ő irányítja a testület munkáját –, aki egyben a kari HÖK elnöke is lesz. Ezután a képviselők két főt választanak maguk közül, akik ezután az EHK-ban fogják képviselni a Kart.

A HK tevékenységeit az alábbi főbb témák köré lehet csoportosítani:

Szociális ügyek: A HK végzi az ösztöndíj, a szociális támogatás, és (a Kollégiumi Felvételi Bizottsággal és a BME Diákközponttal együttműködve) a lakhatási támogatás szétosztását.

Tanulmányi ügyek: A HK másik legfontosabb célja és feladata, hogy minél hatékonyabb megoldást találjon a kar hallgatóinak egyéni, és csoportos tanulmányi problémáira. Ezen – az egyébként nagyon fontos és munkaigényes feladaton – kívül segít a kari vezetésnek az aktuális, tanulmányi jellegű munkákban, egyes kari szabályzatok elkészítésében, illetve a tanulmányi adminisztráció egyes, hallgatókat közvetlenül érintő részeiben meghatározó munkát végez (pl. a HK tagjai csinálják – a Dékáni Hivatallal és a kari vezetéssel együttműködve – a szakiránybesorolást).

Hallgatók informálása: Fontos, hogy Ti, a hallgatók minél többet lássatok a Hallgatói Képviselet munkájából, minél naprakészebb információval rendelkezzetek a Kar és az Egyetem életéről, vagy akár a felsőoktatás-politika legfontosabb áramlatairól. Ez pedig igen nagy kihívás, hiszen immáron több mint 4000 hallgatója van a VIK-nek. Bár kétségtelenül sok a tennivaló még ezen a téren, de a HK az Egyetem több pontján már évek óta fenntart faliújságokat, üzemelteti a HK webet, valamint az Impulzuson, és több HK-s témájú levelezési listán keresztül is igyekszik az információkat felétek "teríteni".

A HK a Kollégiumi Bizottsággal közösen tartja fenn a Hallgatói Irodát. Itt egyrészt a két testület tartja az üléseit, másfelől a HK-sok meghatározott nyitvatartási időben "ügyfélszolgálatot" üzemeltetnek, és egyben itt találhatóak a HK munkájához szükséges eszközök is (fénymásoló, nyomtatók, számítógépek stb)

A HK folyamatos működésének alapfeltétele, hogy legyen megfelelő utánpótlás a képviseletben. Ezért ha kedved van és érdekel a HK munkája, akkor gyere le szerdánként 19 órától a Hallgatói Irodába a HK üléseire. Természetesen nem várjuk el – és nem is várhatjuk el Tőled, elsőévestől –, hogy azonnal bekapcsolódj a munkánkba, de a jövő szempontjából már az is hasznos, ha ott vagy és figyelsz. Rengeteget lehet tanulni ezeken az üléseken.

Egyetemi éveid alatt problémáiddal fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk. Legegyszerűbben a levelezési listánkon tudsz elérni minket: hk@vik-hk.bme.hu, de megkereshetsz minket személyesen is.

Figyeld a HK Webet is, itt találod meg az aktuális információkat, szabályzatokat.

A honlap címe: http://www.vik-hk.bme.hu/

A Hallgatói Iroda címe:

1117 Budapest, Irinyi József u. 42.

Schönherz Kollégium, I. emelet

Telefon/fax: 372-51-39