Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

HK news

SSSL – Szent Schönherz Senior Lovagrend

Kínai akcióművészet

Jackie Chan: Az egyetlen színész, aki Jet Livel összemérhető, egyenesen a pekingi operából. Zseniális mozgásművészete van, de szerintem elpoénkodja a filmjeit, különösen az utóbbi tíz évet.

Interjú Kokas Zsolttal

Egy villanykarosnak regénye jelenik meg. Egy ismerősnek kiadják a könyvét. Egy szerkesztőségi tag írása jelenik meg többezres példányszámban. Ezekből az okokból már egy is elég ahhoz, hogy interjú készüljön az illetővel.

Kulturális ajánlat

– pará-val kezdődő szavak –

Öregdiák találkozó

103 - 171

"A jegyzőkönyvbe viszont más került..."

Kórházajánló

MusicMania Online

http://musicmania.impulzus.com

Menza

"...oktatók és hallgatók szabad étteremválasztása..."

"A világ megismerése spekulatív úton" sorozat legújabb fejezete

Létezhet-e jósgép?

(A sorozat két korábbi fejezete még kapható:
Hány porszem van az univerzumban?
Erdőn túl mi?
)

Jó napot. Szeretném megismerni a jövőmet.

– Jó helyen jár!... Látom a jövőt! Hamarosan sikereket ér el munkájában... És lesz egy kutyája... De lehet, hogy macska... Látok egy nagy medencét is, búvárszivattyúval... Hát ennyi. Kétszáz pénz lesz.

– Tényleg ezt látta a jövőmben?

– Nos... Nem, egyáltalán nem látok a jövőbe.

– Akkor mért mondta?

– Mert valamiből meg kell élni. De szerintem nem is lehet jósolni. Képzelje csak el: van egy jósgépem. Kezembe veszek egy rágógumit, és megnézem, hogy egy perc múlva számba fogom-e venni. Vajon képes lehetek az ellenkezőjét csinálni, mint amit láttam?

– Ha van szabad akarat, akkor igen.

– Pontosan. Ha meg nincs szabad akarat, akkor úgyis bármi megtörténhet, még jósolni is lehet.

– Na, várjunk. Lehet, hogy van olyan jósgép, ami ugyan a jövőt mutatja, de nem lehet tudni, hogy mikorit. Lehet, hogy csak a halálom utáni jövőt mutatja, azt meg nem tudom befolyásolni.

– No jó. Tegyük fel, hogy van egy ilyen gépünk. Csináljunk egy ajtót, csukjuk be, szereljünk rá egy gépet, ami nézi a jósgépet, és kinyitja az ajtót, amint a jósgép kimenetén azt látja, hogy csukva van az ajtó...

– Hát egy ilyen ajtónak nem sok értelme van.

– Ugyan, egy elvi ajtónak akkor sincs sok értelme, ha elvi emberek járkálnak át rajta. De gondolkozzon: ha a jósgép nyitott ajtót mutat folyton, akkor az ajtónyitó sose fogja kinyitni az ajtót, tehát hamis a jósgép jövőképe. Ha viszont csukott ajtót mutat, akkor azonnal kinyitja a gép az ajtót, és az úgy is marad, tehát megint rossz a jövőkép.

– Lehet, hogy azt a jövőt mutatja, mikor az ajtó már megsemmisült!

– Ugyan, egy elvi ajtó nem semmisülhet meg.

– Esetleg a jósgép csak az egész közeli jövőt mutatja. Az ajtónyitóban kell lenni némi késleltetésnek, és akkor a jósgép mutathatja az ajtónak azt a csukott állapotát, amikor még erre a képre nem reagált az ajtónyitó.

– Na, ez a gép nem sokban különbözne egy szemüvegtől. Egyébként sorba köthetnénk ilyen jósgépeket, és így tetszőlegesen távoli jövőt nézhetnénk.

– Akkor lehet, hogy a jósgépet nem lehet egy adott tárgyra irányítani, hanem azt mutatja, amit akar.

– Szóval egy olyan jósgépre gondol, amin bármit lehet nézni, csak géppel nyitható ajtót nem. Ez marhaságnak tűnik. Vagy pedig van valami természetfölötti erő, ami megmondja a jósgépnek, hogy nem mutathat semmiféle megváltoztatható dolgot, vagy megakadályozza, hogy megváltoztassák azt.

– Nem, nem! Lehet, hogy olyan a jósgép, hogy néha a jövőt mutatja, néha viszont téved. Akkor mutatja a nyitott ajtót, véletlenül mutat egy csukottat, mire valóban kinyílik az ajtó.

– Nos, ilyen gép létezik. Figyelje csak, itt ez a pénz. Felírom erre a papírra, hogy fejet dobok. ... Írás... Fej!... Fej. Látja, működik.

– Igaza van. És ha nem hibás jövőt mutat, hanem néha a múltat?

– Akkor úgy állítom be az ajtónyitót, hogy akkor nyisson ki, ha azt látja a jósgépen, hogy az ajtó csukva van és az ajtónyitó már figyeli a jósgépet. Így a jósgép csak a múltat mutathatja, és erre is megvannak már a hagyományos eszközök.

– És a párhuzamos síkok?

– Mi van velük?

– Lehet, hogy a jósgépünk egy párhuzamos sík jövőjét mutatja!

– Ekkor viszont hogy létezzen a jósgép, kell lennie kiterjedése a síkok közt is. [Mint ahogy négyzet úr hasábjának is ki kell terjednie az időben, különben nem létezik – az író megj.] Ekkor mutathat egy olyan párhuzamos síkot, amiben épp a mi síkunk jövőjét mutatja a jósgép, tehát végülis a saját jövőnket látjuk. Megint ott tartunk, ahol a boci legel...

– Talán ahol a part szakad.

– Akkor nézzen ki az ablakon, okostojás. Tehát akkor működhet, ha valami hatalom megakadályozza, hogy a párhuzamos jövőben jósgépet mutasson.

– Hmmm... És arról hallott, hogy ugyanannyi egész szám van, mint racionális?

Insanus

Ui1.: Van-e a két cikk közt ellentmondás?

Ui2.: Nem gondolom, hogy ezzel cáfoltam a jósgép létezését, de szerintem érdekesebb a Maxwell démon, mint a termodinamika főtétele.