Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kincsemnek

Csillagtúra

"Na, szépen énekelnek a fiúk?"

Titanik

"... fiú lánnyal, fiú fiúval, lány lánnyal, egyedül, kettesben, sokasban, amit szabad, s amit nem azt is..."

Csapdában

"Szabad volt, habár nem is tudta igazából, mit jelent a szabadság."

Egy kis matematika

Gellért

Mi jön ilyenkor? Hát persze, cigi. Szerencsére csend van, így hallgatod a fel-felizzó dohány halványan tábortüzet idéző sercegését.

HK News

Ez az új törvény, mely az 1993-ban elfogadott és azóta többször módosított felsőoktatási törvényt váltja fel, alapjában véve megváltoztatja az egész felsőoktatási rendszert, talán legfontosabb részeként az intézmények irányítási mechanizmusát.

Vörös Kakas

Sziget 2004

A Villamoskari Hallgatói Képviselet

Siemens++

Egyetemünk és a Siemens közötti támogatási szerződés 2000. évre való aláírására 1999. november 10-én a K épület Oktatói Klubjában került sor. A hosszú távú szerződést tavaly áprilisban kötötte a két fél, ezután minden évre külön, részletes megállapodást kötnek.

Az elhangzott beszédekből megtudhattuk, hogy a Siemens-re kifejezetten jellemző a globalizáció, a cég összforgalmának csupán negyedét bonyolítják Németországban. Általánosan igaz, hogy tudatosan támogatják az olyan területeket, amelyekre a piacgazdaság keretei között kevesebb pénz jut: így a kutatást, az oktatást, a kultúrát és a sportot. Hosszú évek óta együttműködnek az egyetemekkel, főiskolákkal, és minden országban, ahol jelen vannak, részévé kívánnak válni a kulturális társadalomnak, részt vállalni a képzésben. E célból hozták létre az "Ifjúság és Képzés" alapot, amellyel a műszaki utánpótlást segítik.

Az ezévre vonatkozó szerződés nem sokat változott az tavalyihoz képest. Folytatódik a Siemens-díj adományozása, az oktatási eszközök biztosítása, a diákprogram, illetve a kutatás, a Harvard Business management folyóirat, a MAFC és a Schönherz Kollégium támogatása.

A nemsokára sorra kerülő Műegyetemi Napok kulturális rendezvénysorozatot is támogatja a cég.

Szintén ezen a napon adták át a Siemens-díjakat is, amelyeket magas szintű kutatási eredményekkel, eredményes doktoranduszi munkával illetve sikeres diplomamunkával lehet kiérdemelni. Dr. Pap László dékán úr, a Siemens-díj bizottság elnöke elmondta, hogy megfelelő számú pályázat érkezett, és kiemelte, hogy – bár idén más karokról nem kaptak jelentkezést – a pályázaton azonos eséllyel indulnak a BME többi karáról érkező munkák is, a témák nem kizárólag villamosmérnöki területről lehetnek.

Idén egy egyéni és egy kollektív kutatói díjat adományozott a díjbizottság. Dr. Do Van Tien, a Híradástechnikai Tanszék kutatója a "Szolgáltatás-minőség biztosítása nagysebességű hálózatokban" témában, illetve Dr. Hunyár Mátyás és Dr. Veszprémi Károly, a Villamosgépek és Hajtások Tanszék docensei az "Impulzusszélesség-modulált váltakozó áramú szaggató" témában elért eredményei alapján nyerte el a díjat.

A doktoranduszok közül Fazekas Péter ("ATM hálózatok mobil kiterjesztése" témájú), Jeney Gábor ("Szélessávú kódosztásos többszörös hozzáférésű rendszerek analízise" témájú) és Vogel Miklós ("Integrált mikrorobotikai munkaállomás kialakítása" témájú) tanulmányi és kutatói eredményét jutalmazta Siemens-ösztöndíjjal a bizottság.

Diplomatervért két hallgató kapott Siemens-díjat: Buruzs Tamás ("Áramjeladók tranziens jelátviteli tulajdonságainak vizsgálata") és Kiss Krisztián ("IP Multicast protokollok és a multicast címkiosztási mechanizmusok").

Kettejükkel beszélgetve néhány érdekes részletet is megtudhattunk. Mi is kell ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy ilyen díjat? Kiindulásként végy egy adag korrekt (legalább ötös :) ) diplomamunkát, egy konzulenst, aki felhívja figyelmedet az aktuális pályázatokra, vagy egy csipetnyi szemfülességet, hogy észrevedd az adódó lehetőségeket. Fűszerezd meg mindezt egy önéletrajzzal, amiben benne foglaltatnak eddigi munkáid, publikációid (lehet kétnyelvű is). Tanszékvezetői ajánlással tálalva ínycsiklandó falat lehet az elbíráló bizottság számára. Utolsó összetevőként pedig végy egy nyitott szellemű, széleskörű pályázatot.

Ha mindez összejött, ne lepődj meg, ha egy öltönyös alak a jövőbeli terveidről érdeklődik.

Somogyi Erzsébet, Gyenes Tamás