Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Fiókmélye

Moonsorrow

MusicMania

Hangulat++

Kalmár Péter (Kalmár)

V. évesek figyelem!

Rohanás

"Na de hova rohannak ők is? Sietnek meghalni."

Gyújtsd meg a fáklyát!

Elsősorban egyetemisták vagyunk és a közösségi élet már nem ugyanazt jelenti, amit sok-sok évvel ezelőtt.

Aktuális ZOH!

EHK-tükör

Együttműködve a KTH leendő vezetőségével, az EHK koordinálásában a karok bevonásával elkezdődött a hallgatók felvilágosításához szükséges előkészítő munka, hogy minden információhoz hozzájussatok még időben. Ezt egyelőre jelentősen akadályozza, hogy nincsenek még készen az Ügyrendek.

VVER 440/213, Bzmot

Hírek Telefóniából

Talán többeknek szemet szúrtak már azok a változások, amelyeket a közelmúlt hozott a kollégium telefonhelyezetében. Ezek közül is az inkább szemet szúró, hogy egyes emeleteken kártyás telefonok kerültek a hagyományos pénzbedobósak helyére. Ezzel egyidőben az összes nyilvános állomáson visszaálltak a távhívó jogok, vagyis e pillanatban a kollégium minden nyilvános készülékéről lehet akár vidékre, akár külföldre telefonálni. Több mint egy éves probléma nyert ezáltal megoldást; a MATÁV akkor amiatt vette el ezekről a készülékekről a távhívójogot, mert "vonallopást", fizetés nélküli használatot regisztrált. Akkor a technikai feltételek nem voltak adottak ennek kiküszübölésére, s csak most kerültek felszerelésre a jogosulatlan használatot kizáró védőáramkörök. Ezzel együtt tudni kell, – s ezt mindenkinek szeretném figyelmébe ajánlani, aki ezekről a készülékekről telefonálni szokott – hogy a távhívó jogok addig "élnek", amíg újabb vonallopás nem történik, ekkor ugyanis – az ígéret szerint – végleg lekerül a vidéki vonal a készülékekről.

A kártyás telefonok használatához egy fontos adalék, hogy telefonkártya napi 16 órán keresztül vásárolható a kollégiumban: napközben a földszinti büfében (nyitvatartási idő alatt) este nyolctól éjfélig pedig a tizennegyediken.

A másik változás, amely talán kevésbé szembetűnő, de esetleg fontosabb lehet: megújult a Ház telefonközpontja. A régi relés BHG központ helyett, felettébb kedvező bérleti konstrukcióban, a TELENORMA cégtől bérlünk egy Integral 331 ISDN kisközpontot. Jelenleg ez inkább az üzembiztonságban, a meglevő mellékekről elérhető szolgáltatásokban jelenthet változást, mert a bekapcsolható mellékek száma csak kis mértékben nőtt. Ez a növekedés viszont elég arra, hogy a párhuzamosított mellékek megszűnjenek. (Egy részük már megszűnt – az aktuális házi telefonkönyvet ld. a szemközti oldalon!)

Ezekkel a munkákkal párhuzamosan folyik a hálózatépítés, ami a jövőben lehetővé tenné sokkal több mellékállomás bekapcsolását – akár annyiét is, hogy minden szobába kerüljön telefon. Ezekkel a munkákkal kapcsolatban Sárhegyi Karcsit érdemes keresni, már eddig is sok értékes javaslat érkezett, ha valakinek még jutna eszébe ilyesmi, ne tartsa vissza!

Magáról a központról csak dióhéjban: ISDN központ, tehát alkalmas digitális adat-, kép- és hangtovábbításra is, mind szolgáltatásaiban, mind hardver felépítésében csúcstechnológiát képvisel. Remélhetőleg következő számaink egyikében tudunk egy szakmai rovatot szentelni a központnak – azok szerint, akik ismerik, megéri.

A következőkben valószínűleg gyakran lesz téma a Házban a központ és a hálózat bővítése, így újságjaink is minden bizonnyal tudósítani fognak minden változásról. Most csak egyet még: a korábban megszokott belső tárcsahang megváltozott, január óta az Európában megszokott szaggatott háziközponti tárcsahangot halljátok, ha valamelyik házi készülék kagylóját felemelitek.

Dénes Ferenc