Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kedves Műegyetemi Hallgató!

Zenekarunk több mint 105 éve alakult és azóta folyamatosan működik.

Dohányzásra kijelölt helyek az Egyetem létesítményeiben

"részlet a rektori körlevélből"

A Szakkoli féléve

A konferencián szóban is mindenki mondott egy pár szót az eddigi tevékenységéről. Néhányan még Powerpointos előadást is vállaltak.

A piros hetes csapdája

"Tanmese – kizárólag – ivarérett férfiaknak"

American Beauty

Csak hogy tudjátok...

Új év, új elvárások egy dinamikusan fejlődő, fiatal csapatban!

ACM programozási verseny a BME-n

Eredmények

Új EHK elnök?

EHK-tükör

Úttörőtábor helyett

2000. szeptember 19. és 24. között közel 200 hallgató vehetett részt a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Üdülési Centrumban a Hallgatói Önkormányzatok Szakmai Táborán.

A tábort a HÖK-ök a Hallgatókért Mozgalom rendezte, a főszervezők a mozgalom két vezetője, Fehér Zoltán és Tímár Áron voltak.

Biztosan sokan nem tudjátok, mi ez a mozgalom, ezért egy kis "történelem":

2000. februárjában közel negyven hallgatói önkormányzat függesztette fel tagságát, mert nem tartották megfelelőnek a HÖOK elnökségének munkáját. Májusban – néhány fontosabb kérdésben kompromisszumra jutva a többiekkel – visszaléptek a HÖOK-ba, de emellett megalakították a HÖK-ök a Hallgatókért Mozgalmat, azzal a céllal, hogy az elmúlt években erejét vesztett hallgatói mozgalom újra ott legyen a felsőoktatási döntések meghozatalánál. Ebben a mozgalomban kb. 70 HÖK vesz részt.

Anyagi támogatást az Ifjúsági és Sportminisztérium és a Gazdasági Minisztérium nyújtott, így vált lehetővé, hogy a hallgatói képviselők és diákújságírók ingyen vehessenek részt.

A szervezők célja a táborral az volt, hogy szakmai fórumot teremtsenek a hallgatói önkormányzatok számára, ahol a résztvevők a diákokat érintő legfontosabb témákban előadásokat hallgathatnak és szemináriumokon vehetnek részt.

Ennek megfelelően elismert, hozzáértő előadók beszéltek az egyetemek és főiskolák normatív finanszírozásáról, az egyetemi integrációról és a tömegesedő felsőoktatás minőségbiztosításáról, a diákigazolványról és kedvezményrendszeréről, a felsőoktatási integráció eddigi folyamatáról és jövőjéről és hasonló aktuális felsőoktatási kérdésekről.

A tábor keretein belül került sor a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület (MESE) konferenciájára is. A Műegyetemet a Műegyetemi Sajtóklub 12 tagja képviselte. Mi, sajtósok lévén főleg a MESE programjain vettünk részt, melyek Hornyák Tibornak, az egyesület elnökének köszönhetően igen színvonalasra sikeredtek.

Találkoztunk Neltz Jánossal (Petőfi Rádió – Menza), Csikesz Tamással (Magyar Hírlap – Felsőfokon melléklet) és Kelen Károllyal (Népszabadság – Diploma melléklet). Sajnos a három újságíróval egy alkalommal tudtunk volna beszélgetni, ám Kelen Károly mellett a másik két vendég ritkán jutott szóhoz. Egy kisebb vita azért kialakult Csikesz Tamás és Kelen Károly között a felsőoktatási mellékletek szerkesztési elveiről és később általában az újságírás elveiről és az újságírói etikáról. Szóba került, hogy lemehetne-e egy vibrátor-teszt vagy óvszer-hirdetés egy színvonalas országos lap felsőoktatási mellékletében – általánosságban: vannak-e olyan témák, melyek nem tűrnek nyomdafestéket, vagy csak az újságíró stílusán és megközelítésén múlik-e, hogy bekerül egy cikk vagy sem.

Pikó András újságíró és Fábri György filozófus egy hamarosan beinduló, felsőoktatással foglalkozó site-ra hívta fel figyelmünket és ajánlott lehetőséget a közreműködésre. A site honlapja a http://www.unipresso.hu lesz. Az említett két úriember egyébként az 1988-as hallgatói megmozdulások szervezője, a HÖOK elődjének alapítója.

Utolsó este, a tábor csattanójaként kifutott a Balatonra az első magyar Diák-médiahajó, fedélzetén a tábor összes résztvevőjével és a MESE születésnapi tortájával, hiszen az egyesület akkor ünnepelte ötödik születésnapját. A hajón történtekről Az év diákújságírója című cikkben olvashattok, Czinege Erzsébet, a Kémlelő újságírója tollából.

A sajtós programokon kívül egy beszélgetésre is betereltek minket, melyen Boros Bánk Levente (a HÖOK alelnöke) és Gajda Tibor (a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, HÖOK elnökségi tag) tartottak eszmecserét a HÖOK működéséről. Ez a beszélgetés többünkben is disszonáns érzéseket keltett.

Az első dolog, ami feltűnt: mindkét illetékes elvtárs – egyébként nagyon higgadt stílusban – úgy beszélt a HÖOK-ról, mint egy független, harmadik "valamiről". A beszélgetésen részt vett Fábri István, a Jelenkor Társadalomkutató Műhely vezetője is. Ő ismertette a HÖOK-ról szóló kutatás eredményeit, melyből – többek között – az derült ki, hogy a hallgatók közül kevesen ismerik a HÖOK-ot. Sokan a szervezet nevét sem tudják, az elnök nevét még ennél is kevesebben [sőt, elenyésző azok száma, akik tudják, hányas lába van – a hülye szerk.]. Véleményem szerint ebből következtetéseket levonni a működés jóságára vonatkozóan csúsztatás. A HÖOK dolga nem saját reklámozása. Én, mint egyszerű hallgató azt szeretném, ha a felsőoktatással kapcsolatos döntéseknél ott lenne a hallgatók véleménye. Nem érdekel, hogy konkrétan ki képviseli legfelső szinten az érdekeinket.

Sőt, továbbmegyek: nem érdekel, hogy a HÖOK-ból hányan vannak jóban az Oktatási Miniszter Úrral, hogy hány "párt" van a HÖOK-on belül és hogy milyen módszereik vannak egymás lejáratására.

Nálunk országos viszonylatban is jól működik az Egyetemi Hallgatói Képviselet – ennek ellenére a BME-sek kis százaléka tudja, hogy mi az az EHK, egyáltalán létezik-e. Nem kerül vele kapcsolatba, nem foglalkozik vele. Az egységsugarú hallgató maximum a saját kari HK-jáig lát el, és ezért nem hibáztatható egyik fél sem, hiszen ezért van a Hallgatói Önkormányzatnak hierarchiája.

Gajda Tibor a beszélgetés végén még kifejtette egyértelműen negatív véleményét a csillebérci vezetőképző táborokkal kapcsolatban, pozitív ellenpéldaként felhozva az akkori tábort, mely szerinte szakmailag és szervezésileg is sokkal jobb. Talán ez volt az a pont, amelyen a legtöbben meghökkentünk.

Valóban jó volt a zánkai tábor, szívesen elmennék újra. De a csillebérci HÖOK Vezetőképzők lehúzása valahogy nem fér bele a képbe, hiszen a BME-ről évek óta részt veszünk ezeken a minden félévben megrendezett vezetőképző táborokon, és – Tiborral ellentétben – nem érezzük, hogy akár a szervezés, akár az előadások minősége komolyabb kívánnivalót hagyott volna maga után.

Persze ez mind nem számít. A lényeg: Tiborral együtt mi is reméljük, hogy a közelgő HÖOK elnökválasztások után még jobb érdekképviselettel, még érdekesebb programokkal kedveskedik nekünk a HÖOK, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

Tom