Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Szponzor csoport

"A TDK-val és a Philips-el szintén felvettük a kapcsolatot."

TTNY

Maga az épületkomplexum kettő 10 emeletes szárnyból áll. Ez egy teljesen koedukált kollégium.

EHK-tükör

50 éves a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jubileumi tudományos kollokviumot tartunk.

Kedves Hallgató Kolléga!

Bosnyák Tamás (Rémusz)

Sajtból van a gond

13 éve írtuk

Elsős, tanulj!

Harmatcsepp

Dávid és Góliát

A ház őrei

Szeptember elején tagtoborzó plakátokkal találkoztunk a kollégium folyosóin... Majd éjjelente őrjáratozó és a bejáratnál mindenkit igazoltató emberkék mutatták, hogy megalakult a SchönherzŐrség. Erről "beszélgettem" (váltottam e-mailt) Ferenczi Balázzsal (Patkány), a SchönherzŐrség vezetőjével.

Az ötlet a Nyári Táborban vetődött fel, a kollégium biztonságáról szóló beszélgetésen. Nagyon sok embert érintett és dühített a kollégiumban hatalmas mértékben elharapódzott lopás, és sajnos senki se látta az igazi megoldást a megfoghatatlannak tűnő tolvaj becserkészésére. A legkézenfekvőbb az ajtók zárása volna, de furcsa módon többszöri figyelmeztetésre se tudja ezt a kis kényelmetlenséget sok kollégista mindennap véghezvinni. Voltak persze más ötletek is, mint például a beléptető rendszer, de mégis egy ilyen gárda összekovácsolása tűnt a leggyorsabban létrehozható és leghatásosabb fegyvernek. A tervezett teljes ügyelet megszervezéséhez, kb. 60 fővel számolva, egy 3 fős csapatnak csak heti egy alkalommal kell őrködnie.

– A házban éjjelente elég sok helyen lehet veletek találkozni...

Pontosan. Az ügyeletesek feladata egyrészt a kollégium portáján való ellenőrzés, másrészt a szinteken való őrjárat. Összefoglalva: mindenkit ellenőrizniük kell, majd ki kell tessékelniük a kollégiumból, aki nem jogosan tartózkodik itt. Értendő ez alatt, hogy nem kollégista és nem vendég. De természetesen odafigyelnek a szinteken történő esetleges rongálásokra is.

Ugyan a tervezett időszak betáblázásra került, de még mindig szükségünk van segítőkre, olyanokra, akik hajlandóak áldozatot hozni a kollégium biztonsága érdekében, hogy ne legyünk átjáróház mindenki számára. Az újabb emberek segítségével ritkábban kell egy adott csapatnak ügyelni, hosszabb időszakot le tudunk fedni, hatékonyabbá válhat munkánk. Csatlakozni legegyszerűbben az schorseg@rip.sch.bme.hu címre írt levéllel lehet. Legjobb, ha egyből 3 fős csapatként jelentkeztek, de természetesen be tudunk osztani és várunk minden egyéni jelentkezőt is.

– Mondanál néhány szót a jövőbeli terveitekről?

Sajnos nem vagyunk még elegen ahhoz, hogy teljes biztonsággal tudjam állítani azt, hogy a ZH-időszak beköszöntével is gördülékenyen tudunk majd dolgozni, mindenesetre mindent megteszünk, hogy bármi módon megszüntessük ezt a kollégiumot fenyegető veszélyforrást. A beléptetőrendszer elkészüléséig mindenképp ügyeletben leszünk, de a legbiztosabb lenne állandósítani az ügyeletet egy sokkal nagyobb csapattal.

– Eltelt már néhány hét azóta, hogy beindult a SchönherzŐrség. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek az elmúlt időszakban? Hogyan viszonyultak hozzátok a kollégisták?

Leginkább az illegális bentalvókat sikerült lefülelnünk, de sajnálatos módon a qpa alatt nem tudtunk ügyeletet tartani. Nem tudni, hogy megfékezhettük volna-e, de sajnos újból történt lopás. A gárda beletanult a munkába, a csapat tagjai tudják, mi a feladatuk, kivel mit kell tenniük, és érkeztek a tevékenységet finomító, jobbá tevő javaslatok.

Apropó, lopás. Kérünk mindenkit, akinél vagy akinek közelében bármilyen lopás történt, az a tényt és a körülményeket mielőbb jelentse a KKB, a nevelőtanári gárda, vagy az őrség tagjai felé.

A munkánkhoz eddig a kollégisták segítőkész partnerként álltak hozzá, továbbra is szeretnénk, ha legalább olyan szinten segítenék az őrség munkáját, hogy kérdezés nélkül felmutatják belépőjüket. Egyenruhát nem tervezünk, de lesz az aktuális ügyeleteseknél egy igazolvány, arra az esetre, ha valaki kételkedne tisztükben.

Én azt hiszem, nagyon büszkék lehetünk erre a csapatra, akik saját szabad- és pihenőidejükből áldozva vállalják, hogy nem csak saját tulajdonukra, de kollégista társaik, azaz a ti értékeitekre is felügyelnek! Talán emlékeztek még, amikor biztonsági őrök vigyáztak ránk. Sajnos az is kudarcba fulladt, hiszen csak mi, együtt vagyunk képesek megvédeni értékeinket.

Bacsi