Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Néhány gondolat a modulrendszerről

Impulzus

Mozdulj magadért!

Interjú Dr. Osváth Péterrel

KSzK

Vajda Milán

EHK-tükör

Kicsit nem figyeltem oda, és az időjárás a tavaszt átugorva rögtön a nyárba, és vizsgaidőszakba csapott át! Jövőre leülök megnézem! Most meg megnézhetem magam...

Majzik Róbert (Mc)

Csapdában

Copycat pie perv burnt

Aki minden területet lefed

Büszkén elmondhatom, hogy a második helyezett ma egy nagyon neves színész, Szombathy Gyula, a felettem lévő évfolyamban pedig Bálint András színész-rendező, és Jordán Tamás, a Nemzeti Színház mai igazgatója voltak ennek a szavalóversenynek a főszereplői, tehát elég jó körökben mozogtam akkor.

Jósgép még mindig

Lsp felvetette, hogy múltkori cikkem nem zárja ki olyan jósgép létezését, mely ugyan nem 100 százalékosan, de a vártnál nagyobb biztonsággal mutatja a jövőt. Például nem 1/6 hanem 1/3 valószínűséggel mutatja, hogy melyik oldalára esik a dobókocka. (Jól fel lehetne használni egy ilyet kaszinókban.) Egyébként ez a gép ekvivalensnek tűnik a Kristóf által említett lehetséges jövőt mutató géppel.

Sokat (vagyis inkább csak sokáig) gondolkodtam, hogy hogyan cáfolhatnám meg egy ilyen gép létezését, de ma rájöttem, hogy ilyen gép létezik. Vegyünk például egy gyereket, aki számára teljesen véletlenszerű, hogy milyen idő lesz holnap (50% esik, 50% nem esik), tehát számára egy meteorológus is egy jósgép, még ha csak 70% pontossággal is dolgozik. (Ami talán nem túlzás, most, hogy a madárbeles módszer helyett pl. műholdakat használnak.)

Talán el tudtok képzelni egy gépet, amely a kocka eldobásakor megméri a kocka sebességét, helyzetét, a légköri viszonyokat, miegymás, és ebből jó eséllyel kiszámolja, hogy melyik oldalára esik. Ennek már csak finomítása, ha az eldobás előtt, a kockát dobó egyén hangulatát, fizikai képességeit stb. figyelembe véve számol.

No persze az abszolút pontosság érdekében számolni kell a számítás hatásaival, tehát modellezni kell a gépet, amihez legalább annyi anyag kell, mint amennyi a géphez, és ezt a kiegészítő egységet is számításba kell venni... Vagy akinek jobban tetszik: a pontos számításhoz az egész univerzummal kell számolni, amihez első menetben is egy világnagy gép kéne.

Insanus