Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

SPOT fény-képrejtvény!

BMGE

Diákhitel II.

HK News

"Minden hallgató jelölhető."

Csillag túrás

"Pedig ez nem így van."

Sítábor '93

Sporthírek

Mi is van a Schönherz tetején?

HK totó

"Mikor van nyitva a Dékáni Hivatal?"

A csapból is ez folyik!

"Igazából ennek az ügynek nem kéne ilyen undorítónak lennie."

Jósgép még mindig

Lsp felvetette, hogy múltkori cikkem nem zárja ki olyan jósgép létezését, mely ugyan nem 100 százalékosan, de a vártnál nagyobb biztonsággal mutatja a jövőt. Például nem 1/6 hanem 1/3 valószínűséggel mutatja, hogy melyik oldalára esik a dobókocka. (Jól fel lehetne használni egy ilyet kaszinókban.) Egyébként ez a gép ekvivalensnek tűnik a Kristóf által említett lehetséges jövőt mutató géppel.

Sokat (vagyis inkább csak sokáig) gondolkodtam, hogy hogyan cáfolhatnám meg egy ilyen gép létezését, de ma rájöttem, hogy ilyen gép létezik. Vegyünk például egy gyereket, aki számára teljesen véletlenszerű, hogy milyen idő lesz holnap (50% esik, 50% nem esik), tehát számára egy meteorológus is egy jósgép, még ha csak 70% pontossággal is dolgozik. (Ami talán nem túlzás, most, hogy a madárbeles módszer helyett pl. műholdakat használnak.)

Talán el tudtok képzelni egy gépet, amely a kocka eldobásakor megméri a kocka sebességét, helyzetét, a légköri viszonyokat, miegymás, és ebből jó eséllyel kiszámolja, hogy melyik oldalára esik. Ennek már csak finomítása, ha az eldobás előtt, a kockát dobó egyén hangulatát, fizikai képességeit stb. figyelembe véve számol.

No persze az abszolút pontosság érdekében számolni kell a számítás hatásaival, tehát modellezni kell a gépet, amihez legalább annyi anyag kell, mint amennyi a géphez, és ezt a kiegészítő egységet is számításba kell venni... Vagy akinek jobban tetszik: a pontos számításhoz az egész univerzummal kell számolni, amihez első menetben is egy világnagy gép kéne.

Insanus