Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Eördegh Péter (Loft)

HK news

EHK-Tükör

Kétoldalról

Citromot locsoltak az éjszaka ködének tejébe.

HK news

"Sikerrel zárult le a 2000. évi hallgatói képviselő-választás, ..."

Lövészet a BME-n

Fair

Állásbörze Felkészítő Napok 2004

A tréning lényege, hogy a résztvevők egymás mellett egyénileg legyenek képesek pozitív visszacsatolásra, és így viselkedési minták kialakítására.

ARTulcsapás

Neptun

Y2K

Február 24-e különlegesen szép nap volt az Egyetem nagyszervere, az Ural2 szempontjából. Annyira jól érezte magát, hogy minden userének küldött egy névnapi gratulációt! :) [Legalábbis azoknak, akik nem elég antiszociálisak ahhoz, hogy /dev/null-ba irányítsák az adott címről érkező leveleket. Nem úgy, mint én... hehe - Blue] Így legalább mindenki megtudta, hogy 2000 valóban szökőév, a közhiedelemmel ellentétben nem február 29., hanem február 24. a szökőnap, és hogy a rendkívül hasznos névnapi üdvözleteket küldözgető script nem jól kezelte a szökőnapot.

Napunk látszólagos égi pályáján 365 nap, 5 óra, 48 perc és 46 másodperc alatt ér el tavaszponttól tavaszpontig. Hogy a naptárt és a természetet szinkronba hozzák, variálni kellett egy kicsit az évek hosszával.

Az olyan évek szökőévek (azaz február hónapban 29 napjuk van), amelyek sorszáma osztható néggyel, de a százzal oszthatók közül csak azok, amelyek négyszázzal is oszthatók. Ilyen években februárban 29 nap van, 23-a után van a plusz nap, így a névnapok elcsúsznak egy nappal. Ezt a naptári rendszert 1582-ben XIII. Gergely pápa vezette be, és Gergely-naptárnak hívjuk.

Hogy miért pont február 24. szökőnap? Ennek történelmi okai vannak, és az ókori rómaiakhoz mehetünk panaszkodni, ugyanis ez a döntés még azokból az időkből maradt ránk.

Tom