Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

KTH, avagy központosítás ezerrel

Külön ablak lesz pl. az indexleadásra. De tegyük fel, hogy összesen öt ablak tud majd ilyenkor foglalkozni az év eleji tennivalókkal. Vagyis egy perc/hallgató. De mint tudjuk, az emberek nem matematikai modellek alapján működnek, s semmi jogunk nincs feltételezni, hogy valóban egyenletesen érkeznek majd.

Kórus Est

Alkotói pályázatok

Alapítványi tájékoztató

A Küldöttgyűlés határozatai

Változások a kollégiumi SzMSz-ben és a Házirendben

Konyhafelújítás

"A konyháink tényleg iszonyatosan lepusztult állapotban vannak..."

Tasi Csongor (Csongi), V. Vill.

Schönherz tavaszi féléves rendezvénynaptár

HK news

Lakhatási - OKT - Neptun - Névváltozás

IEEE Etikai Kódex

Extrapoláció

I. rész: Házi automatizálás

Ma vidáman ébredtem az ébresztőóra diszkrét csipogására. Minden okom megvan a jókedvre, hisz a modern technika az ember életét hihetetlenül kényelmessé képes varázsolni.

Ilyen felemelő gondolatok jártak a fejemben akkor is, amikor fütyörészve beálltam a zuhany alá, amiből automatikusan elkezdett fröcskölni a jéghideg víz. Miután feltápászkodtam az automata fűtésű padlóról – ijedt gazellaszökellésem ugyanis látványos, ám fájdalmas földetérésben végződött –, káromkodva tekertem a törülközőt a derekam köré, és elindultam a Szerverhez.

A Szerver házam büszkesége és irányítója, egy igazi erőmű: ZTX-es ház, Pentium MCMLXXXIV, QX-es alaplap. A 8kW-os teljesitményfelvétel miatt ipari áramról megy, ez azért is előny, mert így mindössze 38 db háromfázisú ventillátorral megoldható a gép hűtése.

A monitor szintén csúcsmodell, 50" képátmérő és ultravékony kivitel. A monitor annyira ultravékony, hogy már kissé áttetsző, ezért kénytelen voltam egy nagy, fekete utazókoffert mögérakni, hogy lássak is valamit. Kis szemtorna után ki is tudtam bogarászni rajta a hibaüzenetet: "Az Ön bojlere hardverkonfliktus miatt nem tudott inicializálódni. A konfliktus a következő hardvereszközökkel áll fenn: garázsajtó, integrált kerti locsolórendszer."

A Súgó persze ismét segített, rávilágított, hogy a problémám nem is probléma, hanem a rendeltetésszerű működés velejárója. Annyit kell tennem mindössze, hogy előkeresem a bojler meghajtó CD-jét (azt, amin a fehér HAJDU felirat látható), és újratelepítem a bojlert. Megtettem, és közben azon álmélkodtam, hogy milyen fejlett már a technika, hiszen a CD-t elég volt a tálcára helyeznem, és automatikusan beszippantotta a gép.

Most már zavartalanul folytathattam reggeli tisztálkodásomat, és hálás voltam, amikor a villanyborotvám szerényen feltette a kérdést: "Biztos, hogy meg akarja vágni magát?". Kedves azért tőle, még akkor is, ha nem várta meg, hogy válaszoljak.

Kissé vérző arccal léptem be tehát a szuperautomata konyhába, betettem két kenyeret a pirítóba, bekapcsoltam a konyhaszekrénybe épített web-tv-video-smartboxomat, és megnéztem a reggeli tőzsdehíreket. Hopp, a kenyér odaégett. Megint elfelejtettem, pedig hányszor figyelmeztettek már a szervízben: a naprakész üzleti hírek lekérdezése annyi erőforrást igényel, hogy a kenyérpirító programja kiszorul a virtuális tárba. Elrágcsáltam hát az égett kenyereket, majd eszem valamit munka közben.

A garázsba siettem. Amikor beültem az autómba, már nyílt is az automata kertajtó. Végigtekintettem az ultramodern műszerfal kijelzőin, amely mindössze négy kijelzőegységre szorítkozott. A régi, elavult sebességmérő helyett egy jóval ergonómikusabb kijelzőt fejlesztettek ki, aminek két állása van (jó sebesség / túl nagy sebesség). Ezen kívül van még egy "Tankolj!" feliratú lámpa, egy "Engedd ki a kéziféket, te marha!" lámpa, és egy "Egyéb hiba, forduljon a szervízhez.".

Jó kis ház ez, morfondíroztam magamban, ráadásul bagóért kaptam meg, hiszen szinte teljesen lefedetlen: a legközelebbi 7200MHz-es bázisállomás 26 méterre van tőlünk.

Bár a szomszédok is elég furcsák, főleg az, aki szemben lakik. Most is ott áll a kertjében, a szemei lázban égnek, és már alig áll a lábán. Szerencsétlen flótás uptime-betegségben szenved. Ez a Linux felhasználók tipikus szindrómája, rögeszmésen ragaszkodnak ahhoz, hogy csak rebootkor alszanak, de mivel a gépen Linux fut, azt nem szabad újraindítani, mert megsértődik a pingvin. Ez az életmód kihatással van kommunikációs készségükre is, többnyire csak annyit képesek kinyögni, hogy "eth0: too much work at interrupt", esetleg, hogy "Én 4.8.94 (Dildo)-t használok. Régebben futott nálam egy Reykyawik is, de az lamereknek való." Ha nagyon megijesztik őket, akkor hangos "Recieved SIGTERM, exiting..." kiáltásokkal átkapcsolnak kernel módba.

Legalábbis ezt beszélik róluk.

lsp