Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

"A Schönherz kolesz nem apácazárda..."

A Schönherz Zoltán Kollégium "a" villanyos és infós kolesz. Sokan hajlamosak az egész kart a kolival azonosítani, ami mondjuk nem a legszebb dolog, de elmond valamit ennek az intézménynek a jelentőségéről. Ha pesti vagy, akkor sem árt, ha benézel ide: sok jó ember összejön itt, ki ehhez, ki ahhoz ért. Vannak vizsgasoraink, házifeladat-megoldóink és megoldásaink, esetleg holnapi vizsgasoraink... a rengeteg körről és szórakozási lehetőségről még nem is beszélve. Most pedig egy rövid szótár!

Schönherz, "escéhá", a Ház: ez maga a kollégium.

KKB (Központi Kollégiumi Bizottság): A kollégiumot irányító, választott testület. A Küldöttgyűlés (KGy) által ráruházott jogokat gyakorló és feladatokat ellátó, max. 11 fős csapat. A vezetője a titkár, akit a kollégisták választanak. A KKB feladata a reszortok működésének koordinálása, a kollégium működését szabályozó döntések, rendeletek meghozatala.

Kollégiumi Önkormányzat: Ezek mi magunk vagyunk, vagyis az összes kollégista.

Kollégiumi Küldöttgyűlés (KGy): A Kollégiumi Önkormányzat legfelső, döntéshozó szerve. Gyakorlatilag a koleszosok közül bizonyos szabályok szerint választott küldöttekből áll, ők döntenek a legfontosabb kérdésekben. Ők választják meg a KKB-t is.

KFEB (Kollégiumi Fegyelmi és Etikai Bizottság): Bizony ilyen is van! Az ő feladatuk, hogy a kolesz értékrendjét kialakítsák és megőrizzék, a KKB munkáját segítik. Ha valaki megszegi a kolesz belső szabályait, vagy az együttélés általános normáit, akkor bizony a bizottság elé fog kerülni.

Nevelőtanárok: Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. Jó fejek, volt Sch-sok mind. Általában egy-egy szakmai körhöz vagy reszorthoz tartoznak, valamint az elsős csapatoknak van külön bejáratú. Hozzájuk nyugodtan fordulhattok ügyes-bajos dolgaitokkal, mindig szívesen segítenek (azért vannak). Ha koleszos leszel (vagy "bejárós"), akkor sok fontos dolgot fogsz tőlük megtudni mindenféle téren, érdemes rájuk hallgatni.

Csapat, évfolyam: Hát itt néha elég nagy a kavarodás. A klasszikus értelemben vett "egyetemi évfolyam" fogalma a kreditendszer "áldásos" mellékhatásaként idővel értelmét veszti, hiszen az együtt kezdett emberek a keresztféléveik és megszerzett kreditpontjaik függvényében egészen eltérően állhatnak tanulmányilag, akár az is előfordulhat, hogy egyetlen közös tárgyuk sem lesz.

A kollégiumi évfolyam (amit manapság egyre gyakrabban csapatnak is nevezünk) jelenti azt a társaságot, akik együtt kezdték az egyetemet, és a szerencse folytán egy szintre / egy nevelő-tanárhoz kerültek, lehetnek infósok és villanyosok vegyesen. Ők a keresztfélévektől és tanulmányaiktól függetlenül egy társaság, és csak rajtuk múlik, meddig maradnak együtt...

Körök: A kollégiumban működő öntevékeny társaságok, ahol a közös érdeklődésű emberek gyűlnek össze ezt-azt csinálni. Részletes leírást olvashatsz róluk ebben a számban.

Reszortok: A Ház igazgatásával kapcsolatos társaságok; a különböző köröket, csapatokat, vagy valamely fontosabb területet fogják össze. Közvetlenül a KKB alá tartoznak, vezetőjük általában a KKB tagja. Van Kultúr, Szakmai, Sport, Érdekvédelmi és Titkári és Gazdasági reszort.

Kollégiumi belépő: Arcképes igazolvány, mellyel igazolhatod kollégiumi tagságodat. Az alap - amit majd Te is kapsz - a DO (diákotthoni belépő). Aki sokat dolgozik a Házért, azt a kör/csapat/reszort színes belépővel jutalmazhatja, ez lehet KB (kollégiumi belépő) vagy ÁB (állandó belépő). Bizonyos kedvezményekre, kiváltságokra jogosít a felmutatása, pl. ingyen belépés bulikba, első éjszaka joga stb. Nem kollégista villanykarosok is kiválthatják a koleszbelépőjüket, ez a külsős DO.

Felvételi rendszer: A HK, a KKB és a Dékáni által elfogadott rendszer, a koleszba ki- és bekerülés szabályait rögzíti. (Néha "3*100-as rendszer" néven emlegetik, mert a felvételi pontszám - felsőéveseknél - 3 szempont szerint [tanulmányi, közösségi, szociális] tevődik össze.) Első év után (és csak ekkor) kicsit bonyolultabb: a tanulmányi rész 1,5-szörös, a közösségi 0,5-szörös súllyal számít be az összpontszámba.

Hálózat (SchNet): Az elsősök hálóhasználata első félévben bizonyos időpontokban korlátozva van, mégis ezzel fogod elszúrni az időd nagy részét. A KSzK fejleszti és felügyeli. Saját szabályzata van, amit nem érdemes megszegni, mert mindennek nyomós oka volt, amit kitaláltak. A hálózatról olvashatsz bővebben az Internyet c. cikkben.

Schönherz QPA: Tipikusan szeptember-októberben megrendezett nagy, többhetes játékos csapatvetélkedő-sorozat. Rendkívül jó buli. Ha kihagyod, valószínűleg egy életig bánni fogod. De persze azért közben nem szabad teljesen elfeledkezni az egyetemről sem! [Első analízis-előadásaink egyikén mondta nekünk Kónya Ilona: "Egyvalamit jegyezzenek meg: az egyetem nem a Schönherz Qpából áll!" - Tom]

Kollégiumi rendezvények: A QPÁ-n kívül van ilyen szép számmal. Ilyenek: Fesztivál 7 (egész hetes kulturális rendezvény rangos előadóművészek és együttesek meghívásával), Dezső-buli (disznóvágás), LeóBál (jégkrémparty), Felezőbál (ha már egyszer valaki odáig is eljut...), Ballagás ("a" perspektíva), VíziNyuszi (medencés sportvetélkedő és buli), Evezősnap (vetélkedő szintén a vízen), JegesNap (parádés vetélkedő a jégen), Őszi és Tavaszi Csúcstartó (sportrendezvény, nagy kihívás: ki dönti meg a tavalyi rekordot?), Csillagtúra (a QPÁ-nál is régebbi hagyomány, akadályverseny jellegű játékos túra koncerttel és babgulyással a végén), Gólyatábor...

Hallgatói Iroda: A kolesz I. emeletén található. A KKB és a HK közös irodája, de egyéb társaságok is szoktak itt gyűlést tartani (reszortok, rendezvények...)

Jó eséllyel Ti is meg fogtok itt fordulni. A kari HK, és néha mások is itt tartanak ügyelet; itt lehet leadni szoc.tám.-kérelmet stb.

Seniorok: A gólyák patronálásával foglalkozó társaság. Azért vannak, hogy nektek segítsenek. Ezen kívül persze egy igen jó banda. Ők rendezik többek között a Gólyatábort, Gólyabált, beköltözést, Gólyaszerdát stb. Az SSSL (Szent Schönherz Senior Lovegrend) fogja össze őket, és az elsős nevelőtanárok köré csoportosulnak. A gólyatáborban majd megismerkedhetsz velük.

Sándor László (Slaci): "A kollégium legrégebbi hagyománya". A kollégium igazgatója, immár 28 éve. A kolesz sok tekintetben neki köszönheti, hogy ott tart, ahol. Régen hivatalból tagja volt a KKB-nak is.

Schönherz Szakkollégium: Magas szintű szakmai képzést nyújt, rendes felvételi van, majd a képzés végen komoly vizsgával zárul. Több nagyobb és fontos céggel is kapcsolatban állnak. Érdemes érdeklődni a lehetőségekről!

Schönherz Telekom: Ők üzemeltetik a kolesz telefonhálózatát. Ez egy nagyon kellemes dolog: minden szobában defaultból van belső vonal, és kívülről is hívhatnak. Maga az előfizetési díj benne van a kolidíjban. Ha igényelsz külső vonalat epszilon pénzért, akkor te is tudsz kifelé telefonálni. Mindenkinek lehet saját kódja a szobában, a hónap végén részletes számla jön, amiből kiderül, hogy kódonként mennyit telefonáltak.

Lift: 4 bazinagy gyorsliftünk van, néha működnek is. Nem nyomni kell, csak érinteni. Kiszállásnál, beszállásnál köszönsz. Ha túl sok gombot nyomsz meg, vagy poénkodsz, kivágnak. Csúcsidőben (reggel) akár 5 percet is kell rá várni.

Karácsonyfa: vicces dolog. Ha megnyomod a liftben az összes gombot, akkor szépen világít, mint a fent említett dolog. Nem szoktuk kultiválni. Enyhén szólva.

Gólyaszerda: A kollégiumi körök bemutatkozása a gólyáknak, hagyományosan csütörtökön. Érdemes ott lenni.

Gólyaverés: Hehe... ilyen is van. Jó kis "rendezvény".

Gólyakocsma: Csütörtökönként látogatható összejövetel. Minden alkalommal van valamilyen egyetemmel-kollégiummal kapcsolatos téma, de gyakorlatilag bármiről elbeszélgethettek itt a seniorokkal némi kóla társaságában. Hangulatos, hasznos hely.

KSzK: Kollégiumi Számítástechnikai Kör. Ők tehetnek arról, hogy van háló, és ők segítenek, ha mégsincs.

Balu (Twister), Sirkan, Bagira: Nem a Dzsungel könyvéből, ezek a kollégium KSzK-s szerverei.

Beköltözés: Lesz, majd meglátod! Szuper. Jókat lehet szórakozni. Apucit, anyucit meg otthon kell hagyni.

Kiköltözés: A kolesz elhagyása a vizsgaidőszak végén. Hatalmas tortúra, össze-vissza kell rohangászni mindenért, a szemétledobó eldugul, a liftek is tuti akkor romlanak el... Nem érdemes az utolsó pillanatban elkezdeni a cuccok hazacipelését - nem is gondolnád, mennyi mindened van.

14. emeleti büfé: Az esti órákban üzemel, a lusta kollégisták kedvelik, mert nem kell lemenni a boltig. Egészen olcsó, bár az árukészlete természetesen szűkösebb.

Popper: menő kinézetű, általában sznob és bunkó alak. Tipikus felszerelései: kézben tartott rádiótelefon, kigombolt ing alól elővillanó aranylánc, macho-s cuccok, szőke poppercica és dízelmerdzsó.

Poppercica: tipikusan a Várklubot látogatja. Szűk naciban és bőrszoknyában jár, meg technopatában (rohadt vastag talpú cipő). Szőke, esetleg vörös vagy fekete, természetesen festett. Nagy brutális izomkolosszus haverja van, ezért Te nem kellesz neki. Ha nagy brutális izomkolosszus vagy, kis rádiótelefonos digó a haverja. Ha kis rádiótelefonos digó vagy...

Várklub: a kollégiumban működő rendezvény, de inkább fogalom. Nagy menő diszkó a Schönherz első két szintjén. Jó dolog, hogy hozza a pénzt és sok poppercica jár ide, negatívuma, hogy popperek is jönnek bőven, buli alatt dübörög az egész kolesz, és a főbejárat helyett az alagsorit kell használni. Kicsit drága, de a belépő villanykarosoknak olcsó.

Sárga szöcske: Jellemzően Schönherz Qpa alatt a villamos a rajta "utazó" egyetemisták ritmusos ugrálása következtében pattogni kezd a síneken, néha kisiklik.

Csótány: A lányok után a legnépszerűbb bentlakó állatfajta. Sajnos számbeli fölényben vannak és nagyon strapabíróak. Általában este és/vagy csótányírtás (csótányetetés) után jelennek meg falkástul. Ágyakba nem nagyon másznak fel, de azon kívül bárhol össze lehet velük futni. Ha nem szereted őket, egy idő után teljesen begolyózol, mindenhol csótányokat látsz, ha valami megmozdul, rávágsz mobiltelefonnal vagy videokártyával...

Csótányirtás: A művelet idejére a kolesz lakosságát exportálják a szobából. Szkafanderesek jönnek, befújnak a fürdőszobába és az ágyak mögé valami büdöset, amit lehetetlen kiszellőztetni két napig. Hatására a csótányok egy része disszidál egy másik szobába, nagyobb része átjön a másik szobából, a kis csótányok megkapják a nagycsótánnyá váláshoz szükséges utolsó dózist. (Egyesek szerint a puttonyos cockroach-busterek valójában álruhás csótányok. Lásd: Kafka: Az átváltozás)

Rücsök/rücskölés: Minden olyan dolog, amely az ember szépérzékét és gusztusát bántja. Ha kultúrlény vagy, akkor nem teszed, hanem ellene teszel. Néhányan úgy gondolják, főleg a Qpa alatt, hogy hűde poénos, pedig inkább undorító.

Zetor: Mezőgazdasági gép, melyben Rúzsa Sándor betyár - ismeretlen körülmények között - bentrekedt. Ezt a balszerencsés eseményt az egyetemen a "RúzsaSáááándooooor beszorultaaaaa Zetoooor ba!" kezdetű (és végű) nótában örökítette meg az ifjúság.

Zuhanyzó: Tisztálkodásra, mosogatásra és egyéb "mérési tevékenységekre" (majd rájöttök) használható terület. A hideg és melegvíz mennyiségének kombinációja a csapok állásától majdnem független. Az összetétel időbeli bizonytalansága az emelet magasságával arányos.

Könyvtár: Koliban van ilyen is, van rakás könyv (nahát), térkép, szakmai folyóirat, tanulóhelységként is applikálható. Kölcsönzött cuccokat érdemes visszaszállítani előbb-utóbb, mert kiköltözésnél gondok adódhatnak.

Fiktív állatok: Jónapot kívánok! A fiktív állatok olyan élőlények, melyek kifejezetten elburjánztak szerkesztőségünk, a kollégium és újabban az egész egyetem területén. Nehéz őket elsőre felismerni, ezért az Impulzusban időnként feltárjuk a velük kapcsolatos kutatások legújabb eredményeit és eloszlatjuk a különféle tévhiteket. Leggyakoribb tipusaik a Szoma, Borkel, Borkos. Á

gyneműcsere: a nevével ellentétben nem a szobatársak közötti cseréről van szó, hanem egy kéthetente megejtendő rituális takaró- és párnahuzat-, valamit lepedő-váltásról. Az üzlet az alagsorban bonyolódik, célszerű az egész szobáét egyszerre levinni, és nem külön-külön rohangálni. Időpontja úgy derül ki, hogy kiraknak a liftekhez egy nagy, zöld táblát, amire ki van írva, hogy "Ógyneműcsere" és az időpontja. Hamar kialakul a feltételes reflex ("tábla volt lenn, leviszem a cuccot"). Érdemes elolvasni rendesen az időpontot, mert néha poénos emberek csak úgy kirakják a táblát, mire mindenki lehúzza és lecipeli az ágyneműjét, aztán anyáz...

Szemetes: Csótánymágnes. Célszerű rendszeresen üríteni, nem megvárni, amíg a turha a plafonig ér. Büdös, gusztustalan és ha gondnok néni meglátja az ürítés elmaradását, akkor aztán lehet pedálozni a tekintély visszaszerzéséért.

Szemétledobó: kicsi helység a 13-as szobák mellett, itt lehet megszabadulni a szobában felgyülemlett ganétól, ha éppen nincs eldugulva (kiköltözéskor reménytelen). Pizzásdobozt, üvegeket, kitömött szatyrot nem túl menő belegyömöszölni.

Klubszoba: minden szinten van, ez az 1-es számú mérőhelység, általában itt van ágy, esetleg TV, vagy valami más, néhány körnek ez a bázisa.

Konyha: navajon mirejó? Lehet generálni kaját, van igényes tűzhely. Némelyik emeleten XXL-es méretű a konyha, főzőzsámollyal ellátva. Takarítás magad után, az a lényeg.