Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A torony (1.)

HK news

Erdélyi Tamás

Információtechnológiai forradalom

Impresszum

Kölykök! Fizessetek!!!

ACM programozási verseny a BME-n

Eredmények

HK news

Választások után – Volt nyílt nap – Lesz KTH – OHV – Pályázatok

Dibó Zoltán

Elavult, öreg szakik

Há-há! Én már átmentem!

Kedves kis gólyák! Most már örültök, hogy fel lettetek véve, mi? Hehehe... na majd... Biztos kíváncsiak vagytok már, hogy melyek azok a tantárgyak, amelyekből majd úgy kivágnak, mint macskát sz**ni. (Mármint titeket, nem engem. Melyik hülye értette félre már megint?!) Lássátok, íme, én még emlékszem rájuk... Zárójelben a kreditszám, mellette a követelmény [aláírás (a), félévközi jegy (f) vagy vizsga(v)]. Figyelem! Erősen szubjektív vélemények!

I. félév

Villamos

Matek (7,v): Ez a tantárgy erősen szivatós, főleg azért, mert izomból belejátszik az előtanulmányi rendbe (ha keresztre vágnak, akkor jól elcsúszol mindennel). Az oktatótól erősen függ a nehézségi szint, pl. szokott lenni ún. Matek Light is. A számonkérési rendszer is erősen változó, érdeklődjetek a felsőbbévesektől ez ügyben.

A tananyag: középiskolai anyag egy hónapban, számelmélet, vektorok, sorozatok, differenciálszámítás, integrálás (ezerrel), analízis stb. Mellesleg elviselhető.

Fizika (5,v): Kevésbé előadófüggő, nem is annyira szívatós.

Tananyag: Kibővített középiskolai anyag, integrálás keresztül-kasul (következő féléves matek...), kinetikus gázelmélet (öcsém, ez... háát!), dinamika, kinematika, relativitáselmélet (összenyomjuk a baktert, meg ilyenek), idődilatáció, hosszkontrakció, merev test.

Programtervezés (5,f): Pascal. Ahány előadó, annyi tematika. 6 év programozás után itt tudtam meg, hogy sívó hülye vagyok... ZH és házi feladat van belőle. Érdemes beszerezni egy jó jegyet. Ja, és indul belőle egy Haladó programozásnak becézett kurzus. Aki jól nyomja a Pascal-t annak jó szívvel ajánlhatom, "nem dolgoztatják halálra" a usereket. A "sima" programtervezéssel szemben itt nincsenek géptermi órák.

Digitális technika (6,v): Szakközepeseknek viszonylag jól fekszik, bár nehezebb. Gimnazistáknak kicsit jobban megfekheti a gyomrát.

Tananyag: Boole-algebra, sorrendi és kombinációs halózatok analízise és szintézise stb. Le lehet alázni.

Anyagtudomány (5,v): Nem egy vészes dolog, bár annak tűnhet. Van belőle labor, arra érdemes bejárni és jó kis jegyzőkönyveket generálni, mert az jól jöhet vizsgán. Szintúgy a nagyházi feladat: ha jó, plusz pont jár érte. Én voltam több, mint 3 előadáson!

Címszavakban: csúszósík, szilárdoldatok, röntgendiffrakció, zónás tisztítás, tartós folyás, végtelen féltér, Poisson-szám, diszlokációk, fémszappan, üvegfém, szupravezetők, doménfalak stb. Tök állat, nem? Akkora levezetések vannak... (Azóta jártam Terekre: öcsém, az Anyagtudomány levezetései semmik!)

Info

Analízis (8,v): Alapvető alapozó alaptantárgy - heti hat óra nyolc kreditért. Megtanultok limeszt számolni, deriválni, integrálni, függvényeket analizálni, ezek később fontosak lesznek. Ez az a tárgy, amit úgy lehet megtanulni, hogy tonnaszámra kell példákat megoldani - ez a hármashoz bőven elég, a jobb jegyhez az elméletet is tudni kell. A gyakvezérekről kérdezd meg a felsőbbéveseket. Mivel az előadók jók, szerintem ez az egyik legérthetőbb tantárgy. Érdemes gyúrni rá, mert nagyban befolyásolja az átlagodat. Aki tanult már deriválni, integrálni, azért ne bízza el magát...

Bevezetés a számításelméletbe (5,v): Gyönyörű neve van, nem? Régebben gusztustalanabb volt: Diszkrét matematika, bár ezt már csak az egyetemi őskövületek ismerik így... Lineáris algebra, vektoralgebra, mátrixok, determinánsok, halmazelmélet, csoportelmélet és némi bevezetés a gráfelméletbe... Viszont muszáj ezt megérteni, mert a következő félévekben sok mindenki fog hivatkozni az itt megtanultakra. Fontos, hogy megtaláljátok a legjobb gyakorlatvezetőt, sok minden múlik rajta. Feltétlenül csörtess be felsőbbévesekhez és érdeklődj! Vizsga: reklamálni lehet, de általában nem sokat lendít a helyzeten. (Ha valahogy sikerült a szóbelit kisírni, ne aggódj, majd ott vágnak meg...)

Programozás alapjai (2.5,v): Szabványos Pascalt oktatnak, úgyhogy aki tud programozni Turbo Pascalban, az felejtse el, hogy tud. Mert nem tud. Majd rájön. Ehhez a tárgyhoz tartozik egy gyakorlat is számítógép laboratórium (2.5, f) néven, ahol bőven lesz időtök Neptunozni és levelezni a HSzK-ban, csak hát a jegy... A félév teljesítéséhez el kell készíteni a nagyházit, egy komplett programot, ami ha működik akkor kettes, ha pedig nem OEM változatot adtál be hanem díszdobozosat, akkor van esélyed az ötösre.

Digitális technika (5,v): nagyjából ugyanazt lehet elmondani, amit villanyosoknál, de az infón kicsit könnyebb. Van pár házi feladat, amit be kell adni. Ezek nem túl nehezek, érdemes őket megcsinálni, mert eközben lehet legjobban megtanulni az anyagot és utána a vizsga már gyerekjáték. A tanszék honlapján lévő vizsgasorok tartalmazzák a tipuspéldákat, amik alapján fel lehet készülni. Kivéve, ha esetleg pl. puskázáson kapják az embert, legközelebb olyan feladatot kap, hogy beletörik a kalkulátora...

Fizika I (5,v): Imádni fogjátok. Nyert ügye van annak, aki már tud deriválni, integrálni. Az első előadás után rájöttök, miért mondom. Csak gyakorlatokkal lehet megúszni, érdemes a fakultatív gyakorlatokra is bejárni. Többnyire ZH-szintű példákat oldogattok majd meg. Ha az év elején kiadott ajánlott feldatokat megoldod, akkor már van némi halvány reményed. Másik eset: fizika zseni vagy. Azért ha némileg tudsz példamegoldani, ismered a képleteket, és fejből vágod az elméletet, menni fog. A téma: mechanika, hőtan, statisztikus gázelmélet.

Physics I (5,v): Fizika angolul. Nem kell megijedni, akinek van középfokúja, az lazán megérti. Az előadó is viszonylag jól beszél angolul. Nincs ZH, de van helyette házi feladat, ami bizony elég szivatós (hárman csináltuk egy egész hétvégén át éjjel-nappal, aztán örültünk, hogy éppen elfogadták). Beadási határidő előtti éjszaka az alvással töltött órák száma 0. Az előadó, Bokor Nándor igazán rendes [naná, ex-Impulzusos].

Közös

Közismereti tárgyak (2,f/v): Ez nektek valószínűleg közgáz, illetve ajánlott, mert szükséges a diplomához, ezért jobb rajta hamar túlesni. Egy kétórás előadás hetente, általában nem látogatandó. Ha eddig nem tudtál puskázni, most megtanulsz. Amúgy van tudománytörténet, filozófia, arab világ, szaknyelv, csomó baromság. Van érdekes, unalmas, hasznos, nehéz, rossz, nevetséges stb.

Testnevelés (0,a): Van. És négy félév kötelező. Sokféle sport közül lehet választani, és a követelmények is változatosak. Van, ahol elég szigorúan kezelik az óralátogatás kérdését, van, ahol kevésbé. Érdemes minél előbb megcsinálni mind a 4 félévet, mert kell az államvizsgához, és az ember úgyis csak egyre lustább lesz.

Nyelv (0,f): Kell egy középfokú a diplomához, egy alapfokú pedig a szakirányválasztáshoz.

II. félév, kicsit rövidebben

(ezt felesleges is elolvasnotok, hehe...)

Villanyos

Matek II. (7,v): Az elsőnél szivatósabb. Mátrix-algebra, vektorterek, belső szorzás, n-dimenziós terek, determinánsok, többes integrál, sorok, függvénysorok (boáá...), improprius integrál, többváltozós, vektor-skalár, vektor-vektor függvények, koordináta-rendszerek. Sok közös pontja van az infós Anal I-II -BSZ I-gyel, ezért érdemes elbeszélgetni egy infóssal, ha gondban vagy...

Fizika II. (5,v): Elektromágneses terek, hullámtan. Vigyázzunk az Atomfizika tanszékkel, robban!

Digitális technika II. (8,v): A Digit I.-nél kicsit gyakorlatiasabb, érdekesebb. Az első igazán szakmai tantárgy.

Tananyag: mikroprocesszoros rendszerek felépítése és kiszolgáló áramkörei.

Hálózatok és rendszerek (5,v): HáRe, vagyis villanytan. Erről eleget fogtok hallani. Elöljáróban annyit, hogy én a hármasommal főstrébernek és rohadt mázlistának számítok.

Programozás II. (2,f): C. Hasonló a Prog I.-hez, kinek nehezebb, kinek könnyebb. Sajna kevés kredit.

Info

Analízis II. (8,v): Az első féléves anyag folytatása. Ez már nehezebb, mint az első félév.

Étlap: függvénysorok, Taylor-sorok, Fourier-sorok, komplex függvénytan, differenciál-egyenletek, többes integrálok, többváltozós függvények analízise. Mind fontos témák. Év végén lehet előszigorlatozni. Érdemes.

Bevezetés a számításelméletbe II. (5,v): Egyre izgibb. Búvárkodhattok a gráfelméletben, algoritmusok futásidejében, hálókban, testekben, komplex agybajban.

Programozás alapjai II. (2.5, f): C-t okítanak. A szabvány Pascal után nem nehéz felfogni, csak munkás.

Digitális technika II. (5,v): Itt már komolyabb MSI, LSI áramkörökkel, processzorokkal ismerkedtek meg, illesztéseket terveztek. Az előadások látogatása ajánlott, és érdekes az anyag. Van gyakorlat is: áramkörtervező programmal fogtok ügyködni.

Fizika II. (5,v): Na, ezen a féléven már jobban el lehet csúszni. Elektromosságtan, atomfizika, kvantumfizika. Csak azért találták fel a tudósok, hogy most infósokat szívassanak vele. Úgyhogy gatya fel! A Fizika I-ben található esetleges megoldási és túlélési módokkal megcsinálható. Esetleg.

Közös dolgok: mint első félévben.

Általános tanácsok

Tárgyválasztás

Ez főleg az első félévben elég kötött, gyakorlatilag csak előadó ill. gyakvezér-választás van, ami viszont fontos. Ne legyetek halak, alakítsatok ki kedvező órarendet, és járjatok a nektek megfelelő tanárhoz! Kérdezzétek meg a senior-jaitokat, hogy kihez kell mennetek; úgysem lesz túl sok átjelentkező az első félévben. Ezen akár egyetemista létetek múlhat! És ne vegyetek fel nyakra-főre tárgyakat (lásd: Egyetemi nagyszótár, tárgyfelvétel).

Tanulás

Minden nap kellene tanulni, de ezt még én sem hiszem el... a jó persze az lenne, ha napról-napra készülnétek, és mondjuk hétvégén átvennétek a heti anyagot. De ilyet egyetemista nem csinál, elvégre minden reggeli vizsga előtt van egy éjszaka... Ha tudtok lelkiismeretesen jegyzetet másolni, meg abból tanulni, akkor konzekvensen ne járjatok a rossz előadásokra: inkább tanuljatok helyette otthon. Vagy aludjatok. Az jobb. Gyakorlatra bejárni viszont célszerű.

(Ezen cikk "szakkifejezéseinek" magyarázatát ebben a számban megtalalhatjátok. Ja, és ucsítszja, ucsítszja...)