Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Hegedű

Csernozjom Tourist

A Műegyetemi Kórus

"...számos külföldi fellépés és fesztiválon való részvétel öregbíti nevüket."

Nem helyettesíti

Az InfoSite múltjáról és jövőjéről. "Azt nem értem, hogy valaki, aki nem tanulta meg, nem érti a tárgyat, hogy veszi magának a bátorságot, hogy egy összefoglalót készítsen, amikben alapvető hibák szerepelnek."

Megtagadva

"Nem létezel! Nem léteztek! Semmi sem létezik! - intett körbe a szobán."

G#ci meteorológusok

"Vagy egy random-generátor csinálja a k_rva időjárásjelentést?"

Rejtvényfejtők bajnoksága

A Diákhitel kamatáról feketén-fehéren

A diákhitel törlesztése tehát jövedelemarányos, így a kamat változása kizárólag csak a törlesztési időszak hosszát befolyásolhatja.

Impresszum

Impressziók – II.

A Simonyi konferenciáról

A Schönherzen belül működő, jelentős múltra visszatekintő öntevékeny szakmai köröket magába tömörítő Szakkollégium november negyedikén tartotta névfelvevő konferenciáját. A rendezvény során a Szakkollégium ünnepélyes keretek közt fölvette Simonyi Károly professzor nevét.

A konferencia a villanykarosok által jól ismert Informatika épületben került megrendezésre. A borongós kedd délután folyamán az ünnepségre megérkezőket a bejárat mellett elhelyezett regisztrációs asztalnál fogadták és igazították el a rendezők. A megnyitó kicsit csúszott az eredeti négy órás időponthoz képest, ezért bőven volt idő beszélgetni, vagy elolvasni a bejutásnál kapott programfüzetet, melyben a konferencia során meghallgatható előadások fóliái kaptak helyet. A kezdésre várakozóknak feltűnhetett, hogy sajnos elég kevés volt az érdeklődő – ez talán a korai időpontnak volt betudható, hiszen később egyre többen érkeztek. Fél óra is eltelt, mire a résztvevők összegyűltek a Kozma László nagyelőadóban, és megkezdődött a konferencia.

Az ünnepélyes megnyitó során a felszólalóktól Simonyi professzor életútjáról, valamint a Szakkollégium céljairól és tevékenységeiről is hallhattak a vendégek. Magyar Bálint oktatási miniszter nem tudott személyesen megjelenni, ezért levélben gratulált a névfelvételhez, és sok sikert kívánt a Szakkollégium jövőbeni működéséhez. A konferencia ünnepélyes része a Simonyi Szakkollégium létrejöttét megörökítő okirat aláírásával zárult. Az előadások sorát Kis-Szabó András Seek and Destroy című prezentációja nyitotta, majd Tóth Nándor, a Kollégiumi Számítástechnikai Kör tagja következett, aki az egyetemi környezetben való központosított azonosítás problémájáról beszélt.

A prezentációk meghallgatása után a vendégek számára egy kis állófogadással kedveskedtek a rendezők. Amíg az előadók és segítőik a konferencia következő részét készítették elő, a résztvevők megvitathatták az addig elhangzottakat, valamint "nem csak igével él az ember" mottóval szomjukat és éhségüket is csillapíthatták.

Az állófogadás alatt a konferencia terembe benézve öt nagy hangfalra figyelhettek fel a kíváncsi szemek. Ezek a hangsugárzó berendezések AC-sek jóvoltából kerültek oda, és a Dolby hangrendszerekről tartott előadáson kaptak szerepet. A teremben ösz-szegyűlt hallgatóság számára különleges élményt jelenthetett a változatos Dolby technikákat megcsillogtató hangfelvételek és zenék meghallgatása. Eközben a nagyelőadóban is újra megkezdődtek az előadások, melyek során a vendégek a legújabb kutatásokba nyerhettek betekintést. Többek között Imre Sándor beszélt a "gyök not" kapu rejtélyeiről, Szőke Zsolt pedig a "Tapeless" stúdióról. A http://www.simonyi.sch.bme.hu oldalon további információk találhatók a konferenciáról, sőt az előadásokról készült videók is letölthetők innen. A kollégiumban sokan nem tagjai egyetlen szakmai körnek sem, így nem igazán köztudott, hogy milyen jellegű munka folyik a Szakkoli berkein belül. A konferenciára ellátogatókban azonban nagy valószínűséggel kialakul(hatot)t egy átfogó kép a szóban forgó önművelő csoportok tevékenységével kapcsolatban, és mindemellett a vendégek kaptak egy kis ízelítőt a korszerű informatika és elektronika legújabb eredményeiről is az előadások során. Mindent összevetve színvonalas rendezvénynek lehettek részesei az I épületbe ellátogatók, és én sem bántam meg, hogy rászántam néhány órát erre a rendezvényre.

Hory