Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

VBK – könyv minden mennyiségben

Használt könyvek, jegyzetek, többnyire a dotált ár alatt. Ezek keresletét és kínálatát rejti magában a VBK, a Villamos Bookmaker Kör. A csoportról Csuzi Andrással (Andris) beszélgettünk az egyik este.

– Hogyan alakult a VBK?

– Mindig probléma volt az, hogy az adott félévhez szükséges jegyzeteket beszerezzék az emberek a felsőbbévesektől. Ilyenkor – főleg az elsőévesek – mindig végigjárják a különböző szinteket az egyes értékes könyvekért. Ezt szerettük volna összefogni, amikor négyen elkezdtünk foglalkozni a VBK-val. Azóta az egyik srác kilépett, és jelenleg hárman vagyunk tagok: a körvezető Sűdy Barnabás (EnVagyok), Skrabák Csaba (Tchibo) és jómagam.

– Hogyan működtök?

– Bizományba vesszük át a behozott könyveket, jegyzeteket. Ha valaki behozza az eladó könyvet, javasol egy eladási árat, amivel kapcsolatos egyetlen kikötésünk, hogy nem lehet magasabb, mint az adott jegyzet aktuális dotált ára. Azzal mi nem annyira foglalkozunk, hogy mennyire piacképes az adott jegyzet, mert az illetőnek kell tudnia, hogy mit akar adni. Az ár 95%-át megkapja, a maradék 5%-ot a kör fenntartására fordítjuk.

Keddenként tartunk nyitva a negyedik emeleti takarítószertárban. Érdemes megnézni előtte a weboldalunkat, ugyanis itt megtalálható az aktuális könyvlista. Az ehhez szükséges adatbázist EnVagyok, magát a honlapot pedig Tchibo készítette.

– Mennyire használják ki ezt a lehetőséget az emberek?

– Az elsősök nagyon vásárolnának, de az emberek nem nagyon hozzák le a könyveket. A legfurcsább az volt – s ez na-gyon meglepett minket –, hogy a tavalyi elsősök, akik előző évben fél órákon át álltak sorba (és néha csak az első öt ember kapott közülük olyan könyvet, amilyet akart), az idén nem hozták le felesleges könyveiket. Pedig egy anyagtudomány könyv, vagy egy közgáz könyv az nem olyan, amire éveken át szükség van. A félévek végén sörakciókat szoktunk tartani, amikor 3–5 jegyzet bizományba adása után egy üveg sört adunk az illetőnek.

Bacsi, Balázs