Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

EHK-tükör

2003-as rendezvénynaptár

ÚjVár, Táncklub, Banális és a többiek.

Kollégiumi hálózati hírek

Fiókmélye

Egy világ a föld alatt

"...Ugye azt hitte, olyan lesz, mint ahogy az amerikai akciófilmekben bemutatják?..."

Ösztöndíj

HK news

Jött egy Mozdony.

HK news

RF felújítás

nagyobb csatornaválaszték és jobb képminőség

Boszorkány II.

A XXIX. Schönherz QPA eseményei

Csütörtök, a nevezés napja:

Idén a Qpa a hősies lovagi kor jegyében telt el. A haldokló nagy Király utolsó kívánságára összegyűltek országunk nagyjai, hogy nemes versengésben döntsék el, ki is legyen a trónörökös és a Szent Grál őrzője. A nemes urak alattvalóikkal egyetemben naplemente után megjelentek a nagy Király előtt, hogy jelezzék részvételi szándékukat a nagy megmérettetésen. A részvétel feltétele volt 15 darab szent pergamen az előző napi Helytartósági Gyűlésről (HGy), ajándék, és a 10 kehely aranyszínű nemes nedű magukhoz vétele, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Végül is jó néhányan akadtak, akik egyik-másik kritériumnak nem tettek eleget (hiányzott a 15 pergamen vagy éppen csak fehér ill. édes vörös italt – tejet és málnaszörpöt – hoztak magukkal), így nekik, hogy bátorságukat bizonyítsák, meg kellett küzdeniük az udvari sárkánnyal. Szerencsére minden nemes diadalmaskodott, így hajnal hasadtára 26 csapat kezdhetett neki a nagy küzdelemnek.

Péntek

A péntek a sport és a baktériumok védelmének jegyében telt el. A Sportnapon a csapatok vállalkozó kedvű tagjai számos sportágban vehettek részt. Többek között volt bicikliverseny, bumeráng, cipődobás, hullahopp, kötélhúzás, pingpong, tenisz, ugrálókötél, frizbi-foci, streetball, méta és sakk.

Azok, akik nem merültek ki teljesen a nagy sportolásban, még aznap hangot adhattak elége-detlenségüknek a baktériumok mostanában annyira divatos (és túlzott) irtása ellen. A tüntetés jókora transzparensei és a teli tüdőből harsogott jelmondatok a legváltozatosabb módon védték az elnyomott parányok érdekeit. Ilyen volt például a "Demokráciát a perem alá!", a "Korea, Vietnam, Líbia mind smafu! Naponta több millió áldozat egyetlen WC-ben!" vagy a "A baktériumok is élőlények! Vigyázzunk arra, ami kicsi!". Sajnos a gyilkos takarítók a hangos tiltakozás ellenére a szemünk láttára pusztítottak el sok millió ártatlan bacit. Borzalmas látvány volt! Miután minden csapat kifejtette követeléseit, egy "Aki nem ugrál, nem villanykaros!" bekiáltásra mindenki ütemesen elkezdett ugrálni, melyre a parkoló alatti mélygarázs mennyezete intenzív ringatózással reagált. A visszafelé úton volt sárga szöcske: egész szépen ugrált, csak a vezető nem értékelte a dolgot és ennek többször hangot is adott hol szóbeli fenyegetéssel, hol határozott fékezéssel.

Szombat

Szombaton került sor a nevezési túrára. A csapatok délelőtt egymás után indultak neki a hűvösvölgyi útvonalnak, hogy a 6 állomáson a lovagi erények jegyében mutassák be tudásukat. Többek között hódoltak nemes úrnőnek, készítettek gyógyírt az uralkodójuk sebeire, próbára tették egy csapattársuk hűségét, írtak zengő éneket hősies tetteikről és bemutatták, mi is található a nyúlon túl. Zárásként virsli és tea várta a fáradt lovaginákat és lovagokat.

Vasárnap

A nevezési túra után jól jött egy kis pihenés, melyre vasárnap lehetőség is nyílt. A majd' egész napon át tartó punnyadás után a Klubest keretén belül darts-ozhattak, biliárdozhattak, kártyázhattak a szenvedélyes játékosok.

Hétfő

Déltől kora estig tartott a véradás, melyen összesen 144 fő vett részt. A BSTV megörökített néhány véres jelenetet, néhányan pedig szédelegtek a közel fél literes megcsapolás után, és megfogadták, hogy jövőre rendesen esznek-isznak véradás előtt.

A délutáni kocsmafutásban részt vevő csapatonkénti néhány embernek – a városi rohanáshoz hasonlóan – néhány állomást kellett megtalálni, majd megválaszolni az ott kapott kérdéseket, illetve – mivel az állomások kocsmák voltak – fogyasztani. Az állomások megtalálásához kis segítséget is kaptak a feladatra vállalkozók, pl.: Róka rege róka (Rege), Linus Torvalds háziállata (Pingvin), Nel fia (Nelson). A kérdések jobbára a tárgykörhöz kapcsolódtak (pl.: hány évig érlelik az aszút, melyik gyümölcsből nem lehet pálinkát főzni, mekkora véralkohol-szint halálos, miből készül a sör stb.), a fogyasztandó alkohol mennyiségét pedig ugyancsak a rendezők szabták meg.

Este aztán jött a SKEBU, a Schönherz Kupa Előtti Buli. A sörcsapolásban oktatók (Dévényi László, Iváncsy Szabolcs, László Zoltán, Pap László, Pongor György, Serény György) is segítettek, melynek igen nagy sikere volt. Fellépett a Kárpátia, a Kérdőjel és a Pál Utcai Fiúk. Óriási volt a buli, rengeteg lány jött el és természetesen az alkohol sem hiányzott.

Ezen a napon indult el a Highlander játék, mely egészen péntek estig tartott. Minden csapatnak 5 tagja ("highlandere") vehetett benne részt. A "Csak egy maradhat!" jelmondat nevében a halhatatlanok 5 napon keresztül üldözték egymást vízipisztolyaikkal, de a vizes küzdelemhez ennél jóval több qpázó csatlakozott. A csaták helyszínét olykor nagy kiterjedésű víztócsák jelezték még órák múlva is. A küzdelem végére 2 játékos maradt életben: Bella Gábor és Németh Gábor.

Kedd

A kedd egy érdekes feladványokkal dúsított tájfutó versennyel, a BME hancúrral kezdődött. A cél a "szent Qpának rejtekéről regélő ősi kódex" visszaszerzése volt. A verseny szinte végig a K épületben folyt, csak az Elméleti Sárkányölési Tanszékhez kellett a V1-be átmenni :-). A csapatok minden állomáson megkapták következő céljuk helyét, melynek megfejtése azonban nem volt egyszerű feladvány, pl.: "...az emelkedő vásárlás ajtaja mellett..."

A párhuzamos képzés keretében a csapatok csoportokba osztva látogattak el más felsőoktatási intézmények különböző előadásaira. Én egy pénzügyire voltam "hivatalos". Hatalmas volt a tömeg, jó pár embernek nem is jutott hely. Az előadás ugyan elég monoton volt, de azért csak sikerült hangulatot varázsolni bele. Épp valami "M1, M2, ... Mvégtelen"-ről volt szó, amikor felemelkedett az első kéz. A kérdező afelől érdeklődött, hogy vajon milyen kapcsolatban állnak a fentiek az autópályákkal. Az előadó – miután észrevette az addigra már álló érdeklődőt – rögtön el is magyarázta, hogy igen, van kapcsolat, mivel ha valakinek van pénze az autópályában, akkor az a pénz az M1-be tartozik. :) A nem várt válasz nagy sikernek örvendett.

Az előadás közepe tájékán az öreg elismételni készült valamit az év első előadásáról, melyhez hozzátette, hogy addig mindig el fogja ismételni, amíg nem repülnek rothadt paradicsomok a katedrára. Két vállalkozó kedvű egyén el is ment paradicsomot szerezni, amit nem sokkal később 100 Ft-ért árulni kezdtek a padsorok szélén. Közben egy kartonpapírból készült villám is előkerült valahonnan, melyet azonban némi ide-oda adogatás után egy dühös lány darabokra tépett. (Utána kapott egy paradicsomot ajándékba.) A vége felé több papírrepülő is napvilágot látott, melyek változó szépségű pályákon repkedtek az előadóterem légterében. Minderre az öreg jól reagált: "Látom, megjelent hazánk légiereje is", "Sajnos nekem nincsen légvédelmem" stb. Az előadás vége után egy öntudatos közgázos kiállt a katedrára és közölte, hogy OK, hogy "Schönherz napok" vannak (sajnos még nem hallotta eleget a QPA szót), de ha több ilyen lesz, akkor irgum-burgum... (Bejelentését nagy tapsvihar követte.)

Este kezdődött az IQpa a földszinti nagyteremben. A vetélkedőt Csiszár Jenő vezényelte, összességében nem volt elsöprő sikerű. Jenő nem értékelte nagyra az IQpákon már hagyományosan nem működő hardware-supportot, ezt el is mondta az elején, a közepén és a végén is, nehogy elfelejtsük. ("Ha legközelebb hívtok valami ismert embert, vigyétek el innen a számítógépeket, mert mindenkinek el fogja mondani, mennyire nem értetek hozzá.") Azért jövőre NemKéne ugyanezt eljátszani, nem árt a rendszert a vetélkedő előtt tesztelni és belőni.

A válaszokon azért Jenő is meglepődött: valószínűleg nem várta, hogy a Villanykaron szinte kivétel nélkül jó megoldásokat kap az általános műveltségben vájkáló kérdésekre. Ezenkívül élénk érdeklődést mutatott az egyik tehénkés lány iránt, amit néhány megjegyzés formájában tudatott velünk és a tehén-fiúval, akinek az ölében a hölgy ült – de nem tudta, kivel van dolga. :) Az n-edik ilyen beszólása ("Most mit csókolgatod, nekem itt vetélkedőt kell vezetnem, te meg ingerelsz...") után a "Ha tetszik, megbeszélhetjük" választ kapta. Jenő ezután más téma után nézett.

A lánc-story egy szereplőlistával és egy alaptörténettel indult, melyhez minden csapat hozzátett egy kicsit. Mindenkinek 3 órája volt, hogy visszaküldje a történet folytatását, melynek megírásához csak az előző csapat által megalkotott részt láthatta, így aztán tartalmaz néhány váratlan fordulatot.

Szintén ezen a napon kezdődtek a számítógépes játékok. A versenyzők a játékok igen széles skáláján tehették próbára képességeiket. A régi szép időkből volt például Pipeline, Barbarian, Uridium, Football, Wizard of Wor. A "Középkor" kategóriában pl. Wolfenstein 3D, Pinball Fantasies, Dyna Blaster, Scorched Earth, Dope Wars és Screamer csatákat láthattunk. A modern játékok képviselői közül pedig a Quake I, II és III, a Mortal Kombat 4, a Re-Volt, a Brood War és a Stephen King's F13 szerepelt a listán.

Szerda

A városi nap feladatainak helyszínei a Vörösmarty tér, a Vár, a Jászai Mari tér, a Blaha Lujza tér, a Margit-sziget, a Flórián tér, a Gellért-hegy és a Liszt Ferenc tér voltak. Ezek közül az egyik legvidámabb a Jászai Mari téri állomás volt. Itt a csapatok azt a feladatot kapták, hogy mossák le a 2-es villamost. Erre igen változatos megoldások születtek. Volt, aki sört tett a mosóvízbe, hogy az habos legyen. Mások a közeli McDonald's-ból hoztak vödröt, vizet és mosószert. A Qpak csapata egy általuk nem ismert Retox!-ost szervezett be villamost mosni (ezért mindkét csapat plusz pontot kapott). A cselesebbek szereztek papírt a sofőrtől (aláírással, dátummal, villamos sorszámával), hogy ők lemosták a villamost. Megint mások pedig a vegytisztítóba mentek, és onnan hoztak számlát, hogy beadták a villamost tíz napra vegytisztítani. Mind a csapatok, mind a civilek jól tűrték a megpróbáltatásokat: a sokadik csapattól, mikor bementek a közeli virágboltba, az eladó néni már csak azt kérdezte: "Qpa? Vödörért jöttek?"

Este a Casanova bál, mint a környék fiatal hölgyeit a Házba csalogató rendezvény, ismét elérkezett. Megint több volt a lány a Schönherz falai között, mint máskor 3 hónap alatt összesen. Összesen 707 lányt regisztráltak a kicsit hosszúra sikerült sor végigállása után. Bent aztán vég nélkül ment a zene, melynek sorát a United nyitotta meg.

Csütörtök

A Háborúk napjának első élménye sokaknak az előző este (éjszaka) után gyilkosnak tűnő koránkelés volt. A lovagi játékokra a Weinerr Paintball pályán került sor, mely a kolitól majd' másfél órányi utazásra található. De ami ott következett, az simán megérte mind a "korai" kelést, mind a hosszú zötykölődést. A csapatok tagjai számos izgalmas játékban bizonyíthatták rátermett-ségüket. Volt komédia, kill 'em all (paintball), para troopers (akadályverseny), párbaj, számháború, western (párbaj öt öt ellen), céllövés és kommandó (hárman vadásznak egy fegyvertelen "őzre"). A hangulat nagyon jó volt, a kék és zöld foltok (sárga kísérettel) hozzátartoznak az ilyesmihez, a gyűjtögető kedvűek pedig tucatszámra szedhették össze a földről a lövedékeket.

Nem sokkal a csapatok visszaérkezése után megkezdődött a nagyszíndarabok bemutatásának első része a földszinti nagyteremben.

A show a Nemkéne mese-mix-ével kezdődött, melyben egy fantasztikus Britney Spears dalfordítást is hallhattunk.

A Qpak kvázi-igényes "Ha én rózsa volnék" dalát saját maguk félbeszakították, és következett valami teljesen különböző stílus. Ebből a teljesen különböző stílusból egy idézet: "Én leszek a jövő főértelmisége, hogyha ki nem b@sznak ebben a félévben". Stílusos volt a zárás: lefagytak, mint egy mp3 (bennragadt az utolsó néhány hang). :-) A Csernozjomtól megismerhettük Bingót, a bohócot (sokan mondták, hogy ő az, biztos ő volt).

Úgy látszik, már nem csak a filmekben és a gépészeknél nem maradhatnak ki semmiből sem a buzik. A Chipészek színdarabjának vége is elferdült kicsit, de amit a QSCH performance-án láthattunk, azt nem kívánom senkinek.

Nem csak nagyszíndarabok és performance-ok voltak ezen az estén, hanem karaoke is. Sok jó előadást hallgathattunk, de a NemKéne csapat egyik tagjának produkcióját szeretném kiemelni: a Metallica Turn the Page című számát énekelte el úgy, hogy még a Metallica-rajongóknak is leesett az álla. Meg is kapta a vastapsot utána. A Los MUchachos Tankcsapdát és Kispált énekelt jól, a VK lehet, hogy jobban járt volna egy női énekessel, de azért nem volt rossz, a Csernozjom képviselőjétől Kopasz dalt hallhattunk (ameddig tudta J ), a Qpak karaoke-ja pedig a Takarítónő – Ülünk a vonaton mix lett volna – hát, a refrént legalább nagyjából tudta az énekes.

A VK szintén előadta a Tankcsapda A legjobb méreg című számát (úgy látszik, ez volt a menő ezen a qpán), de saját szöveggel. A szöveg király is volt, de ennyire még nem hallottam embereket elcsúszni a ritmustól. Később kiderült, hogy ez volt az indulójuk.

Mindeközben, a szünetekben Ervin mini-IQpáját élvezheíttük, amely változatos témákban (kizárólag a világháborúról volt szó) adta tudtunkra, hogy mennyire nem tudunk semmit. Néhány forduló után Ervin megérdeklődte, hogy kérdezzen-e még. A heves fejingatások eredményeképpen elmondott egy viccet. Ezután inkább visszatértünk a kérdésekhez.

Péntek

A Nokia road-show keretein belül Qpa feladatként részt vehettek a qpázók egy rejtvény- és egy kirakó-versenyen, a Goldmann forgalma pedig aznap jelentősen megcsappant J.

Péntek tizenharmadikán a szakmai nap egyik programja az ACM programozói verseny volt. Csapaton-ként három ember szerepelt, és minden csapat csak egy gépet kapott, ami nem volt hálóra kötve. Linux volt rajta és azt hiszem, mindenki C-ben dolgozott, bár elvileg volt Pascal is. Ezt nem a MI rendezte, ők csak a pontokat osztották és segítettek a lebonyolításban. A csapatok sem estek minden esetben egybe a Qpa csapataival. Indult például két NemKéne, egy MI és pár anonim csapat is, ha jól láttam. Nyolc feladat volt, és olyan pontozási rendszer, ami azt díjazta, ha folyamatosan adja be a csapat a feladatokat. Beadás után minden csapat megtudta, hogy elfogadták-e a megoldását. Ha nem, az pontlevonást (vagy büntetőidőt) jelentett, de azt is megmondták, hogy rossz eredményt adott-e a program, vagy csak megfagyott. Ez a forduló a BME selejtező volt, rendeznek egy ilyet mostanában az ELTE-n is, és innen is, onnan is az első két csapat megy Prágába az európai elődöntőre. Itt az első a VK, második a NemKéne csapata lett.

Este a megnyitó ünnepségen a csapatok bevonultak ajándékaikkal a király és lovagjai elé. Maga a kupa az Impulzus szerkesztőségéből ereszkedett alá a rende-zőkhöz. A ceremónia után az FNT-ben Venus koncert várta a lelkes qpázókat.

Szombat

A Qpa-hétvége ezúttal is bővelkedett feladatokban. A ház környéki hajtás keretében a rendezők óránként 10 kisfeladatot adtak ki, így a csapatoknak nem sok idejük maradt unatkozni. Délután 5-kor sor került a 10-es sörváltó első fordulójára.

Az esti program a nagyszíndarabok és karaoke-k bemutatásának második része volt, ahol jó néhány igen ötletes alakítással találkozhattunk, de néhány gyengébb eresztés is előfordult. Miután a villamosforgalom ezt lehetővé tette, sor került a kézihajtány-gyorsulási versenyre, utána pedig a BSTV éjszakai játéka következett.

Néhány feladat a hétvégéről

Készítsetek Tesco gazdaságos számítógépet!

Hozzatok le egy monitort, és védjétek a képernyőjét!

Helyezzétek el a delíriumot a periódusos rendszerben!

Mozgassátok meg az embereiteket, illetve az arra hajlamos vállalkozó kedvűeket!

Mutassátok meg, miért jó, ha a villamost 5 voltos elemekről üzemeltetjük!

Alapítsatok szektát! Írjatok alapító okiratot és olvassátok fel a színpadon! Menjetek és térítsetek a 4-es megállójában!

Hozzatok le meleg, bolyhos papucsállatkát!

Ruházzatok be!

Keverjetek minél izgatóbb parfümöt!

Rendezzetek be a szinteteken rablótanyát!

Tegyetek különbséget zsiráf és krumpli között!

Exportáljatok esőfelhőt a Szaharába!

Készítsetek motoros nyalókát! Benzinmotoros verzióért plusz pont.

Hozzátok el a pusztamérgesi kerítésszaggatót! Aztán végezzetek vele!

Építsetek kártyavárat!

Vasárnap

A szombathoz hasonlóan vasárnap is folytatódott a kisfeladatok áradata, ezúttal házon belüli hajtás címén. A két nap alatt összesen kb. 160 feladatot adtak ki a Qpa szervezői. A sörváltó döntő első helyezettje a QSCH lett, a második helyezést a ReQpica Dizzályn érte el, míg a 3. helyre az SB itta be magát. Az Arany Ászok 100-as sörváltó eredménye 463 mp lett, ami 30 másodperccel jobb a tavalyi rekordnál.

Az esti záróünnepélyen és eredményhirdetésen a következő díjak leltek új gazdára:

Schönherz Vándorkupa: NemKéne

ElSchönherz Qpa: QPAK + Chipészek

Fair play Qpa: Csernozjom

Casanova Qpa: Quppa

Fortuna Qpa: SB

Schönherz Qka: Ittas család

Legszínesebb egyéniség: 801-es szoba

Fofi – mint a legfiatalabb nevtanár – megkapta Richtől a Schönherz Qpa alapító okiratát.

A nap méltó zárása az éjszakába nyúló SKUBU volt, a hagyományos Schönherz Kupa Utáni Buli.

Szép volt Ti, vagyis MI!

Vera, Kristóf, Tom