Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Az ösztöndíj változása tavaly óta a Villanykaron

Legjobban a 4,37-et teljesítők jártak, viszont a legdühösebbek a a 4,36-ot elért tanulók lehetnek.

Az előző számunkban megjelent helyesírási teszt helyes megoldásai:

a., a., c., a., b., b., b., a., c., a., a., a., a., b., a., b., c.

A búcsúzó KB

ACM - ICPC Hungarian National Contest 2004

Tudni kell...

"...TDK-t írni"

Impresszum

Aktuális ZOH!

"...aki felírja, hogy fájl, azt berakjuk a hűtőbe..."

ÁB-sok listája

2000/2001-es tanév, tavaszi félév

HK választás afterfeeling

Azokra a rendkívül intelligens figurákra, akik úgy any... vélekedtek, hogy a csokival lettek megvéve a szavazatok, szót sem vesztegetnék, hiszen nekik az sem ért el az agyukig, hogy MINDENKI kapott, nem csak az, aki "jó helyre húzta az X-et."

Túlélhetjük-e a technikát?

Rejtvényfejtők bajnoksága

Egy-két héttel ezelőtt érdekes plakátok tűntek fel a kollégiumban. A terjesztők aziránt érdeklődtek, hogy vajon hány embert érdekelne egy rejtvényfejtő bajnokság. Lám, a nyughatatlan villamosmérnök vér már megint valami új dologgal próbálkozik. A bajnokság szervezőit, Veres Mihály és Szabó Tamás másodéves hallgatót kérdeztük a részletekről.

– Gondolom, nem egyik napról a másikra pattant ki ennek a rejtvényfejtő bajnokságnak az ötlete. Hallhatnánk valamit az előzményekről?

– Mivel mind a ketten szenvedélyes keresztrejtvény-fejtők vagyunk, még az ősszel kitaláltuk, hogy rendezni kellene egy versenyt a hozzánk hasonló megszállottak részére. Ezt annyira jó ötletnek találtuk, hogy elhatároztuk, mi magunk fogunk hozzá a szervezéshez. Egy tavaszi időpontban egyeztünk meg, hogy legyen elég időnk a szükséges támogatók felhajtásához. Először is megkerestük Géró Petit a KKB részéről, valamint tárgyaltunk a Füles újság szerkesztőivel is. Mindkét részről a támogatásukról biztosítottak bennünket. Ezek után egy kis szünet következett, míg aztán most az új félév kezdetével belevágtunk a konkrét szervezésbe.

– Miért tartottátok fontosnak a Füles támogatását?

– A legfontosabb dolog, amiben segíteni tudnak, azok a rejtvények. Megkértük őket, és el is vállalták, hogy adnak megfelelően színvonalas rejtvényeket, amelyeket nyugodtan fel lehet adni versenyfeladatként. Magunkat nem éreztük alkalmasnak arra, hogy az alkalomnak megfelelő színvonalas rejtvényeket készítsünk, noha már mindketten próbálkoztunk ilyesmivel. Egyébként is, a mi igazi hobbink a fejtés. Emellett a Füles vállalta azt is, hogy betanít minket arra, hogyan kell kijavítani a beérkezett versenyfeladatokat, hiszen ezt a munkát valószínűleg mi fogjuk elvégezni, esetleg beszervezünk egy-két segéderőt. És persze arról is szó van, hogy a díjak nagyrészét a Füles fogja felajánlani. Sajnos erről konkrét dolgokat még nem tudok mondani, mivel az ottani menedzserek még most is az ezévi pénzeszközök elosztásán gyötrődnek, de az elvi támogatást megkaptuk. Reklám ajándékok biztosan lesznek, mint például sapka, póló, táska stb., de mi bízunk abban, hogy komoly díjakat is kapunk. Természetesen nagyon számítunk a KKB anyagi támogatására is. Szeretnénk a versenyzőket egy kis üdítővel, szendviccsel hatékonyabb munkára ösztönözni, ehhez pedig kell némi pénzmag.

– Hát akkor térjünk rá a verseny lebonyolítására. Hol és mikor lesz, hogyan fog lezajlani stb.?

– Március 31-én délután 4-kor fog kezdődni a verseny a földszinti nagyteremben, és előreláthatólag körülbelül 7-re fejeződik majd be. Berendezzük a termet asztalokkal és székekkel, megteremtve a feltételeket a nyugodt fejtéshez. Az előzetes felmérések alapján olyan 30 és 50 közötti létszámra számítunk, ami szerintünk az adottságokat figyelembe véve éppen ideális lenne. Szóval 4-kor kezdenénk valami minimális kis protokollal, ahol a Füles képviselője köszöntené a résztvevőket és mondana pár szót a versenyről. A verseny maga három fordulós lesz, az első lesz nyilván a legkönnyebb. Ez az elképzeléseink szerint egy skandináv típusú poénvadászat lesz, a második egy hagyományos keresztrejtvény, a harmadik, legnehezebb rejtvényről egyelőre csak elképzeléseink vannak. Valószínűleg olasz módra, rejtvénysziget vagy valami hasonló típust fogunk választani. Az értékelés menetközben folyamatosan fog majd történni, az adott forduló feladatait beszedjük, kiadjuk az újat és rögtön elkezdjük a javítást. Az értékelésbe nem csak a hibák száma, hanem a gyorsaság is bele fog számítani. Minden részletében szeretnénk az eddigi rejtvényfejtő versenyek lebonyolítását követni, beleértve ebbe a pontozási rendszer átvételét is. Az utolsó forduló feladatlapjainak kijavítása után kerül majd sor az eredményhirdetésre ill. a díjak átadására.

– Ez egy összesített verseny lesz, vagy lesznek kategóriánkénti győztesek is?

– Ez erősen a díjak mennyiségétől függ. Mi szeretnénk mindenkit megjutalmazni, aki jó megoldást készít, de ez tényleg a kiosztható ajándékok számán múlik. Valószínűleg úgy lenne a legjobb, ha fordulónként hirdetnénk eredményt, az összesített győztesek pedig valami komolyabb díjat kapnának. A célunk az, hogy az is eljöjjön, aki csak egy fordulóban akar részt venni.

– Tulajdonképpen mi a hasznotok ebből az egészből, hiszen ti nem fejthettek, hanem a megoldásokat fogjátok javítani?

– Hát már az is nagyon nagy élmény, ha az ember megszervezhet egy ilyen rendezvényt, hiszen ki ne szeretne szervezkedni? Másrészt eddig ilyen sosem volt itt a kollégiumban, s talán ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy a rejtvények iránt érdeklődő kollégisták megismerjék egymást, s előfordulhat – bár ezt csak félve merem kijelenteni –, hogy hosszabb távú lesz ez a kapcsolat mondjuk egy körön belül. A versenyt sem egyszeri alkalomnak szánjuk, siker esetén szerintem félévente egy ilyet nyugodtan lehet szervezni. Sőt, akár rejtvénykészítő versenyt is rendezhetnénk, erre a Fülesnél nagyon biztatnak minket. Számukra egy ilyen verseny rendkívüli haszonnal járna, hiszen újabb és újabb rejtvénykészítő munkatársakra van szükségük. Toborzásra ennél jobb alkalom pedig nemigen létezik. De most egyelőre a legfontosabb feladatunk, hogy ezt a mostani versenyt sikeresen lebonyolítsuk. Nemsokára megjelennek majd az újabb plakátok, most már lényegesen több információval, és kb. két hét múlva elhelyezünk majd egy nagy tablót valahol a földszinten, amelyen elolvashatók lesznek a részletes szabályok és feltételek. És hát mindenkit nagyon nagy szeretettel várunk március 31-én 4-kor a versenyen.

– Köszönöm a beszélgetést, és kívánom, hogy legyen nagy sikere a versenyenek!

-hl-