Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kollégiumi Küldöttgyűlés beszámoló

"2001. április 24-én ismét összegyűltek mindazok, akik az átlagosnal jobban érdeklődnek a Ház ügyes-bajos dolgai iránt, hogy véleményükkel segítsék a Kollégium ügyeiben illetékes döntéshozók munkáját. Legalábbis ez volt a cél..."

HK news

A félév eddigi eseményeiről, aktuális dolgok

Prioritás

Az elnyomott kistestvér

Millennium

"...nekünk is van az M betűs csodából."

Mit együnk?

"Kicsit kezdünk elkényelmesedni."

Kollégium és diákotthon

Elnézést kérünk...

Túlélési útmutató

HPösztöndíjak

Broadcast message from Ireland

Jelen dokumentum nem jöhetett volna létre a mobil számítástechnika (laptop), Imre Sanyi jófej ötlete (figyelj kecsa, találtam neked egy jópofa konferenciát, IST Mobile Summit), nomeg az ír időjárás támogatása nélkül.
Még egy dolog: az események anarchikus rendben követik egymást, logikát felesleges keresni, az idő múlásával egészítgettem ki az egyes bekezdéseket, ez úton szeretném megköszönni a NEDIT insert funkciójának nagylelkű támogatását.

Mi mást lehet csinálni egy 3 órás úton, mint kifejteni első benyomásaim. Nos, a repülőről csak az volt furcsa, hogy valami lapos zöld izé felett repülünk, de ez csak egy pillanatig látszott, mert amúgy minden felhőben volt. Na ez Írország, gondoltam, erre meg kiszállva a gépből majd megsültem (így éjszaka meg már igazán fűthetnének), tök meleg volt, és sütött a nap és egyáltalán nem volt zöld. Akár Pest is lehetett volna, ott is már minden angolul van kiírva, itt csak annyi a difi, hogy itt angolul is beszélnek. Na jó, azért jobban rendben vannak a dolgok, meg tényleg zöldebb a fű, de világoszöld...

Apropó nyelvek, nekem úgy tűnt, itt minden két nyelven van kiírva. Először valami ismeretlen (kelta? vagy egész véletlenül ír, de maradjunk a keltánál) [végül kiderült, hogy írül, szóval innetől kelta=ír] nyelven, majd jóval nagyobb betűkkel angolul. Az emberek maguk között angolul beszélnek (állítólag senki sem tud írül, de mindent megtesznek a nyelv fennmaradásáért), rádió is, minden. Tolerancia zéró, értsem meg, amit elhadarnak, igen hadarnak a drágák. Hehe, ők meg értsék meg az én kiejtésem. De ma este hallottam valami fantasztikusat a quarter to helyett, nem volt semmi, van ír tájszólás, én meg állítólag valami skót dialektusban beszélek(?) angolul, 1:1.

Dublinon áthaladva egy dolog tűnt fel, hogy egyetlen három emeletesnél magasabb házat sem láttam. OK, mintát csak a széléből vettem, de akkor is, bár a reptérről mintha feltűnt volna pár echte pesti toronyház, de az úton már nem találkoztam velük, addig biztos lebontották.

Kedvencem a közlekedés. Először is minden marha a szembesávban rongyol, meg a kormányok is hülye helyen vannak, még szerencse, hogy nem én vezetek. Már a reptérről kiérve el akartak csapni, marhán nem ott kerestem az autót, ahol végül is jött. De szokható a dolog. Most felnézve az útra már koránt sincs akkora hányingerem, mint induláskor.

Azért gyalog nem egyszerű a dolog. Ha van egy út, ami középen el van választva valamivel, akkor az elválasztáson állva felesleges a jobbfelől jövő autót keresni, úgyis egy olyan fog elcsapni ami a hátad mögött jön.

Amúgy tiszta amerika, kinn van a balra kanyarodni tilos tábla, meg felette ekkora "DONT TURN LEFT" felirat gyengébbek kedvéért. Meg a macisajtba bele van írva a "YIELD rigth to way" vagy valami hasonló (néha már csak a YIELD marad), meg az úttest tele van SLOW feliratokkal. A repülőtéren egyébként az autókölcsönzők körül teli van az út "PLEASE DRIVE ON THE LEFT SIDE!" táblával, vajon miért? Szóval minden a nyomatékosság kedvéért ki van írva uppercase (így valóban elég 26 karakter ismerete) angolul is (keltául közlekedési jótanácsot nem láttam).

Úgy tűnik, a gyorshajtás errefelé bocsánatos bűn, vagy itt mást jelent a nagy piros körben 30 tábla. Mi vagy 80-nal mentünk, és minket előztek (jobbról, ami itteni népszokás szerint szabályos). De láttam iszonyú kicsi piros körben 50 táblát, alig mert ott lenni, szinte elnézést kért az összes autóstól létezéséért. Le is sz@rták...

Út: az elválasztó sáv alá van bunkózva (lásd: M3 városba bevezető szakasz, lámpák előtt). Ennek köszönhetően egy előzés a következőképp alakul: wrrrooommm (visszavált), tak tak tak tak (elválasztósáv), hhhhhh (lélegzet vissza, mert cefetül jönnek szembe), tak tak tak tak, huh, megvolt. Ennek az útnak speciel mindkét felén van sárga szaggatott (alábunkózott) vonallal leválasztott elakadó(?) sávja, így teljesen természetes a leszorítós, elfér 3 autó egymás mellett technika. Teljesen olyan, mint Olaszországban, csak itt úgy tűnik, kötelező lehúzódni. Ez akár 2-es számú warning is lehetne a balratarts után. Piszokul oda kell figyelni, itt ez a szokás.

Táj, fű, birka, fű, tehén, fű, EU-konform vákuumfóliázott szalma (amiben lehet, hogy birkaszar van, így több értelme van a fóliázásnak). A lokális mezőgazdaságot elnézve a birka-tehén és lineárkombinációi kivételével nem nagyon terem meg semmi, minden, ami nem lakott terület vagy erdő, az legelő. Fő termény a birka.

Az emberek... hát nem is tudom, pl. a vámnál nem akartak beengedni. Legalábbis az első vámtiszt szerint mindenki, aki nem EU-ból jött, az potenciális nigger bevándorló. Teljesen úgy nézett rám is, pedig jómagam kivételesen fehér ember voltam, bár korántsem olyan sajtfejű, mint őmaga. Mindenesetre nekem is jutott egy kérdőív, amin mindent kiveséztek kezdve onnét, hogy hány útlevelem van(?), mikor kaptam, meg hogy meddig, hol fogok lakni, meg ki a franc hívott Írországba. Hozott a rosseb... ((c) Galaxy) de komolyan, ha turistaként pénzt költeni jöttem, akkor már be sem engednek? Kicsit bepipáztam, Európában nem ehhez szoktam. Ezek után egy másik vámos a szokásos kérdések (miért jött, mennyi időre) után simán beengedett.

A szálló személyzete sem tűnt túl vendégszeretőnek. Elég nehezen értem meg őket, de semmit nem tesznek azért, hogy könnyebb legyen. Pedig ez a Galway valami üdülőterület, vagy miafranc, biztos nem én vagyok az első külföldi itt. Bár mások tudnak rendesebbek is lenni, pl. a buszos fickóval könnyedén megérttettem magam, és valahogy tisztábban is beszélt (na azért nem lassabban).

Meg bénák, volt egy nagy gondom, az európai csatlakozómat nem tudtam bedugni az ír konnektorba (valami yenki style 3 lapos izé van itt, eleinte legalábbis úgy tűnt). Hívtam a szobaszervizt, végül is én lepődtem meg a legjobban, hogy az ott lefolytatott beszélgetés alapján a fickó tényleg egy átalakítóval jelent meg. Szóval nem hülyék ezek, csak bénák. Ugyanis nagyon megörültem a dolognak, mígnem kiderült, hogy fused a device (gy.k.: van benne egy 1 amperes biztosíték), csakhogy a fuse out és chang fus kell. Node pont 1A fus nem volt peer died. (Megintcsak gy.k.: hiába kérdeztem rájuk 5 óra múlva, semmi válasz, azt meg nem próbáltam elmagyarázni a fickónak, hogy hogyan kell megpatkolni egy biztosítékot. Még a végén balhé lesz belőle, ki tudja, mennyire németek ezek, az időjárásuk alapján simán lehetnének azok is.) Ez azért ciki, mert a fürdőszobában ugyan be tudom dugni a laptop töltőjét, de az meg SHAVERS ONLY (csak borotva) és tényleg shavers only, ugyanis kb. 50W teljesítményfelvétel felett kikapcsol a drága. Tehát laptop bedug, aksi kezdi magát megszívni, Kecsa megszívja, mert elektronika kikapcs. Illetve lehet, hogy bimetálos a berendezés, mert pár perc hűlés után újra lehet tölteni róla 5 percig. Nos így biztos nem lesz feltöltve, de még használva sem, ha a szálloda személyzetére vagyok utalva.

Szerencsére azonban konferenciára jöttem és itt lényegesen segítőkészebb emberekre leltem, csak amíg átsétáltam a helyszínre, hát ismételten meglett a véleményem az országról (lásd: időjárás). Nos, itt azonnal megértették a recepción, hogy mi bajom, mosolyogtak, szereztek egy technikust, aki mutatott egy trükköt. Tehát, magába a konnektorba bele lehet dugni tetszőleges európai csatlakozót, mondjuk védőföld nem lesz, de annyi baj legyen, itt is kb. 240V van. Alapból nem megy bele a dugó, mert beépített hülyeség elleni védelemmel van ellátva a rendszer: két kis csapóajtó addig nem nyílik, amíg a 3. tüske, a védőföld be nincs dugva. Tehát ha a felső lukban lévő pöcköt megpiszkáljuk egy rotringgal, máris mienk az energia! Heuréka...

Időjárás... "West of Ireland is very wet, but on the other hand, we have wonderful Guinness" – és igaza van, mármint eső az van rendesen, a sört még nem próbáltam, de remélem eljön annak is az ideje. Tehát minden szép zöld, és kevés a fa, mert a sok eső mellé erős szél is társul. Már idefelé jövet is láttam gyökerestől kitépett fákat, mai napon az okát is megtapasztaltam a jelenségnek. Tehát gyönyörű napsütés, épp körül akartam nézni a városban, de mire felvettem a gyatyám, húzhattam fel a nagykabátot is, nekiállt szakadni az eső, regisztrációra meg csak menni kellett, így a változatosság kedvéért eláztam. Sajnos az esernyő nevű találmány erős szélben több okból sem hatásos. 1., kifordul, 2., topológiailag nem védi a lábszáram a szarráázástól, mivel felszínre merőleges esőre van optimalizálva, itt meg felszínnel párhuzamosan esik az eső. Ez szomorú, remélem a sörük jó.

A Guinness jó. Ami kellemetlen, az az, hogy ma háromszor áztam el, mivelhogy háromszor tettem ki a lábam a hotelból. Írország, jellemző, hogy a megnyitón mindkét speaker elnézést kért az időjárás nevében. Amúgy meg errefelé biztos téma az időjárás – szidása, kb. olyan általános dolog ez, mint otthon a Torgyán anyázása.

Konferencia, EU-s buli teljesen. Van ilyen "Demographic List" (ez a jelenlévők listája akar lenni ír angolul)
288 emberből 2 magyar szerepel benne. Felüdülés volt Zombory László tanár úrnak, mikor végre megtalált, hát ennyi.

Emberileg a konferencia-szervezők nagyon szívélyesek, vendégszeretők. Résztvevők közül a kisebbség ilyen alone, mint én, az általános az, hogy ketten, hárman, vagy többen eljöttek egy cégtől, egyetemről, mondom, EU-s buli. Az összetétel elemi mérnöki, a nyitóbulin pl. a ruházat teljes skálája megtaláláható volt az öltönytől a szakadt pulóverig (az olaszok tűntek a leglazábbnak).

kecsa