Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Mosoly

HK news

Naplopók

Tök függetlenül, ám teljesen egyszerre ébred bennünk fel a szégyenérzet, hogy ehhez képest mi átlustálkodtuk a napot, párhuzamosan kezdjük a hajunk gyorsan valami emberi formára szedni, kipislogni a csipát a szemünkből, rövid nyújtózások, ruhaigazgatás, hirtelen valami komolyabb beszédtéma keresése.

Alapítási jegyzőkönyv

SAS Egyetemi Program

A SAS 1976-os alapítása óta nyitott a fiatalabb generációk irányába, speciális ismeretek közvetítésével hozzájárul a fiatalok ismeretanyagának bővítéséhez, s a diákok elhelyezkedésének megkönnyítéséhez.

A tervezés csődje

"A legtöbben eléggé szánalmasak..."

Rettegés

20 éves a PC

"Becsapjuk magunkat azzal, hogy mennyi minden újat tud a gépünk, pedig pont a PC-nek köszönhetjük, hogy ennyire lemaradtunk."

Zenei hírek

Guide to safe FAX

Fegyelmi határozat

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának fegyelmi bizottsága H. R. egyetemi hallgató fegyelmi ügyében a 2000. május 31-én megtartott fegyelmi tárgyaláson meghozta és kihirdette az alábbi határozatot.

A fegyelmi bizottság az 1993. évi LXXX. törvény 37. §-ába ütköző magatartása miatt vétkesnek találta, és fegyelmi büntetésként a Hallgatói Fegyelmi Szabályzat 2.1 pontjának megfelelően a következő fegyelmi büntetéssel sújtja.

– Egy évre eltiltja tanulmányainak folytatásától, ezt úgy értelmezve, hogy csak egy év elteltével záróvizsgázhat.

– A fegyelmi határozatot az egyetem, annak jogerőre emelkedése után – nevét kezdőbetűivel jelölve – közzéteszi.

Záróvizsgát 2001. júniusától tehet.

A fegyelmi tárgyaláson H. R. úgy nyilatkozott, hogy a házi feladatok általa becsült "bevételét", 27.000 Ft-ot befizeti a "Műegyetemi Hallgatókért Alapítvány"-nak. A Bizottság ezt a határozat meghozatalakor enyhítő körülményként tudomásul vette, azzal, hogy a befizetési csekket legkésőbb június 5-én a Dékáni Hivatalban bemutatja, és annak másolata az ügy anyagába kerül. Ellenkező esetben a határozat semmis, és a fegyelmi tárgyalás folytatódik.

Külön kérelem és erre vonatkozó határozat nélkül mentesül a fegyelmi büntetés hatálya alól a fegyelmi büntetés lejártával.

Jelen határozat ellen a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül a Kar Dékáni Hivatalába benyújtott, a kar dékánjának címzett halasztó hatályú fellebbezéssel élhet.

Indoklás

H. R. több féléven keresztül pénzért árulta a Hálózatok és Rendszerek II. tárgy házi feladatainak megoldását. Tudatában volt annak, hogy illegális dolgot tesz, lehetőleg nehezen lenyomozhatóan járt el (a barátnő telefonját ill. freemail-es e-mail címét adta meg, a "vevőket" átmásolásra kérte, hogy a megoldás nehezen felismerhető legyen, a fizetséget kalandregénybe illő módon vette fel úgy, hogy ő kereste meg közterületen a vevőt. Az ezzel foglalkozó Rektori Körlevél és "Hitelességet biztosító eljárások" kari szabályzat a minimális büntetési tételnek két félév passzívot ad meg, a felső határ súlyosabb esetben négy félév passzív, ill. az Egyetemről való eltávolítás.

A bizottság enyhítő körülményként értékelte a következőket:

– vita nélkül elismerte, hogy mit tett, és az eljárás során kooperatív volt;

– felajánlotta az általa megadott "bevétel" befizetését egy hallgatói alapítványnak;

– kitűnően tanult, jól dolgozott, feltehetően jó mérnök lesz, csak a záróvizsgája van hátra;

– nehéz családi körülmények között él;

– ez az első ilyen fegyelmi eset a szabályok egy évvel ezelőtti bevezetése óta.

A bizottság ugyanakkor kisebb mértékben súlyosbító körülményként értékelte a következőket:

– a cselekedet erkölcsromboló hatása;

– kiváló esze van, tehát tisztában kellett lennie azzal, mit csinál;

– a házi feladat árusítását akkor sem hagyta abba, amikor a 1999/2000 tanév 2. félévében magas volt az ösztöndíja;

– a házi feladatokat arra a tanszékre készítette, ahol TDK-zott és dolgozott.