Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Rövid hírek Házunk tájáról

2002. február 8-án testületileg lemondott a KKB.

Soós István (Soósi), V. Vill.

Világlátás, jó közösség, szakmai programok

Kezdjük a legelején. Mikor kezdődött a történetetek?

Kedves Új Diákjaink!

Aktuális ZOH!

A liftes gyilkos

"..egy végső, halálhörgésszerű sikolyban tört ki..."

A mi Kockánk: elnök úr

"... idén a Schönherz nyerte el az «Év kollégiuma» címet a nagy kollégiumok kategóriájában."

MASTERPLAN / MASTERPLAN

Kari BME Ösztöndíj, Kari Jutalom

25 éves jubileumi KSZK-s találkozó

Rövid hírek Házunk tájáról

Rég nem jelentünk meg... tudjátok, vizsgaidőszak, meg ilyenek. Szóval rég nem is olvashattatok Kolesz híreket, pedig mostanában igazán sok minden történt. Hát lássuk:

Január egyik éjszakáján ismeretlen tettes ellopta a kollégium – amúgy értéktelen – kültéri hőmérőit, melynek köszönhetően leállt a fűtés. Az Egyetem erre felhatalmazott műszaki szakemberei 5 nap alatt javították volna ki a hibát, ám Cilu (Kassai László) kézi vezérlés segítségével egy óra alatt normalizálta a helyzetet. A hőmérők pótlásáig (amely "folyamatban van") a fűtésben kisebb ingadozások előfordulhatnak.

Új, korszerű, energiatakarékos, központilag szünetmentes ellátású világítás került kiépítésre a lépcsőházakban, melyek vész esetén és áramszünetben is biztosítják a menekülési útvonalak használatához szükséges fényt. Reményeink szerint még az idén folytatódik a felújítás, és a kollégium közterületi világítását (folyosók, liftközök, földszint, bejárat) energiatakarékos, korszerű eszközökre cserélik.

A vizsgaidőszak végén több ízben volt tapasztalható a kollégiumban hosszú vízhiány. Ennek oka a kollégium melletti utcában történt csőtörés, illetve egy elzáró szelep meghibásodása volt, melynek teljes javítása három napig tartott.

További várható üzemszünetek: a hőközpontban az egyik melegvízcső elrepedt, várható, hogy emiatt az egyik napon nem lesz víz a kollégiumban a javítás miatt, mely természetesen előre meg lesz hirdetve, valamint a tavasz folyamán valószínűleg sor fog kerülni egy-két rövidebb – szintén előre bejelentett – áramszünetre is.

A fürdőszobák felújítása jelenleg a 15. emeletnél tart (a 18-on kezdték), ennek keretében sor kerül a szellőzők, illetve az ajtók cseréjére (amennyiben szükséges). Mivel szerencsére most újabb pénzkeretet kaptunk, a felújítás folytatódik: várhatóan a 7. emeletig fogja futni a keretből.

Kolesz felvételi

A tavaszi féléves kollégiumi felvételi minden gond nélkül lezajlott.

A tavaszi félévben az őszihez képest a kollégiumi férőhelyeink száma 30-cal csökkent, így most a Schönherz Kollégiumban 1000, a Vásárhelyiben 162, a Tétényi úton 55, a Gyöngyösi úton 50 helyünk van.

A bekerüléshez a Schönherzbe 2.4, a Vásárhelyibe 2.3, a Tétényibe és a Gyöngyösi útra 2.25-ös kollégiumi átlag kellett. A bennmaradáshoz a 2.00 kritériumot kellett teljesíteni. A kollégiumok közti költözéshez 3.00 átlag kellett.

A leadott 1496 kérelemből 256 kérelem került elutasításra, de ez a szám még március elején a beköltözés után módosulhat.

A Schönherz Kollégiumból 50 embernek kellett, illetve kell kikötöznie, de a mozgás ennél nagyobb, hisz aki teljesítette a 3.00-t, az a kívánt kollégiumba kerülhetett.

Kolesz belépők

A legtöbben valószínűleg már az első héten megkaptátok a kolesz belépőiteket. (Ezeket idén is a Titkári Reszort készítette el, a design nem Blue munkája!) A DO-kat a portán a fakkokban találhattátok meg, míg a színes belépőket a kör- illetve reszortvezetők adták át személyesen a gazdájuknak. Ha valakinek problémája lenne a belépőjével (mégsem kapta meg, hibás stb.), akkor a Titkári Reszortot kell (nem szidni) keresni. Írjatok a következő címre: titkari@sch.bme.hu.

Külsős belépők készítésére is lesz lehetőség: minden kedden 20-21 óráig a 1409-es szobában. A külsős belépő ingyenes a külső kollégiumokban lakó villanykarosoknak, illetve azoknak, akiknek valamelyik kör, reszort vagy csapat előzetesen igényelt. Minden más felsőévesnek 1000 Ft-ba, elsősöknek 500 Ft-ba kerül (kulturális hozzájárulás).

Téli Tábor

A regisztrációs hét végén, február 9-11-ig került megrendezésre Kóspallagon a kollégium Téli Tábora. A szervezők nagyobb részvételi arányra számítottak, de akik eljöttek, azok egy tartalmas hétvégének lehettek részesei. Több témában folytak véleménygyűjtő, problémafelvető kiscsoportos beszélgetések ("A kollégiumi önkormányzat működési hibái", "A Szakmai Reszort jövője az új évezred küszöbén", "Egyes hétközi rendezvények sikertelenségének okai, lehetséges megoldások", illetve az elsőévesek és a seniorgárda viszonya, a gólyákkal való kapcsolattartás módszereinek elemzése), melyek a témavezetők segítségével forgószínpadszerűen kerültek megrendezésre, így mindenki minden témában elmondhatta a gondolatait.

Volt még KKB-beszámoló, gazdasági beszámoló és tájékoztató az induló Szponzor Csoportról, valamint sor került az ünnepélyes ÁB-átadásra is. A tábor végén a különböző témák vezetői egy lezáró beszélgetés keretében foglalták össze a hétvége során összegyűjtött véleményeket. Sok okos gondolat hangzott el, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az egésznek csak akkor van értelme, ha a szavakat tettek is követik majd.

Elsős (és másodéves) tábor

A Szent Schönherz Senior Lovagrend szokás szerint idén is megrendezte a hagyományos Elsős Tábort, melyre a Téli Tábor helyszínén, közvetlenül azelőtt került sor (így az érdeklődő elsősök rögtön ott is maradhattak egy kis "továbbképzésre"). Ennek keretében minden elsős csapatból 4-5 vállalkozó szellemű elsős ismerkedhetett meg komolyabban a kollégium működésével. Idén újdonság volt, hogy ezzel párhuzamosan a másodévesek számára is rendeztek egy tábort, melyben szintén szituációs játékok, tréningek és közös ötletelések, beszélgetések segítségével próbálták sorra venni a Ház őket leginkább érdeklő, ügyes-bajos dolgait. Mindkét rendezvény (a résztvevők elmondása szerint) nagyon jól sikerült.

Szakmai Nyílt Nap

Február 22-én, csütörtökön rendezte meg a Szakmai Reszort a Szakmai Nyílt Napot, melynek célja, hogy kicsit közelebbről is bemutassa a körökkel most ismerkedő elsősöknek a szakmai körök munkáját. A rendezvény nagy sikernek örvendett, körülbelül 120-130 fiatal vett rajta részt. És hogy minél könnyebb legyen csatlakozni a körök munkájához, több kör is elhatározta, hogy a közeljövőben érdekesebbnél érdekesebb tanfolyamokat, előadássorozatokat fog tartani. Bővebb információt majd a plakátokról nyerhettek.

Bulik, rendezvények a félévben

A Kultúr Reszort ebben a félévben 19 körrel kezdte meg működését. A félév során a rendszeres bulikon kívül 6 alkalmi rendezvényre is sor kerül. Ebben a félévben is lesz a hagyományoknak megfelelően Dezső buli, Felező Bál, Leó bál és egy talán minden eddiginél színesebb és érdekesebb Fesztivál7. Újdonságként a másodéves kollégisták egy csapata farsangi mulatságot szervez nekünk, és lesz egy úgynevezett Szakest is, amilyen rendezvénnyel a Schönherzben még nem nagyon találkozhattunk, de más egyetemeken és főiskolásokon élő és népszerű hagyomány.

A hétközi rendszeres rendezvények kis változtatással szintén megrendezésre kerülnek. Minden hétfőn a Jazzklub rendezvényét látogathatjátok meg, a fogadóval, és kéthetente a Benkó Dixieland Band fellépésével, keddenként a megszokott társastáncos rendezvényeket tartjuk (Táncklub és Rongyláb Party felváltva), a szerdákon pedig a lazább buliké a terep, ekkor a Vizsgatemető és a Banális Közhely tartja felváltva rendezvényeit, melyekre több színes, érdekes koncertet is szerveznek a rendezők. Vasárnaponként ezentúl is a Vörös Kakas fogadóé az első emelet. Péntek-szombaton pedig az Új Várklub tartja megszokott rendezvényeit.

A félév rendezvénynaptárát a 13. oldalon találjátok.

Új tag a KKB-ban

A Téli Táborban jelentette be a KKB, hogy Soós Istvánt felvette tagjai közé. (Erre joga van a Ház SzMSz értelmében.) Sosi eddig legtöbb idejét az Új Várklub büféjének vezetésével töltötte (neki köszönhető az új gárda felépítése), de már régen kacsintgat a KKB felé. Egyes tervek szerint szeretnének neki szerepet szánni a következő KKB-ban, ezért célszerűnek látszott már most bekapcsolódnia a jelenlegi KKB munkájába, még ha csak az utolsó egy-két hónapra is.

Újabb rongálás

Ismét megrongálták a Stúdió közvetítőkocsiját, a Bedfordot. Első alkalommal kitörték az összes lámpáját, letörték az ablaktörlőit, elvitték a rendszámtáblát, most a hátulját firkálták össze. Mindkét eset az Új Várklub rendezvénye alatt, éjszaka történt. [Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy ilyenkor a környéken rajzó biztonsági őrök olvasgatnak vagy pasziánszoznak? – vIstván]

Csilla