Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

SPOT

Tichy-Rács Bence, III. Vill.

Élettechnika

Baross Levente, II. Info.

Tichy-Rács Bence, II. Vill.

Zengő

Nem álltak mindig tornyok a hegycsúcsokon. Régen még a hegységek legmagasabb csúcsaira is föl lehetett jutni. Kilátót építettek oda, hogy onnan gyönyörködjenek a tájban az emberek.

Kollégium és diákotthon

Kari Tanács

Soós István (Soósi), V. Vill.

Tudni kell... Blues szöveget írni

Ügyelni kell arra, hogy nyelvtani szabályokat ne nagyon tartsunk be, mert rögtön kibukna, hogy fehérember írta!

A nevetséges Mr. Ripley

Azt hittem, hú most de jó filmet nézek meg. A bemutató alapján bombajónak tűnt. Adott egy hollywoodi filmcsillag, gyilkosságok és egy érthetetlen történet. Nagyon izgatta a fantáziámat, hogy most miii vaaaan???

Már akkor furcsa volt a dolog, amikor beléptünk a terembe és rajtunk kívül hét ember volt bent. Persze hozzá kell tenni, hogy délutáni előadáson voltunk, mondván, így olcsóbb.

A történet a következő: a tehetséges Mr. Ripley (Matt Damon) remekül zongorázik, de amiben igazán profi, az az aláírások és emberek tökéletes utánzása. Egy kölcsönkért zakóval kezdődött minden. Onnantól mindenki azt hitte, hogy együtt járt Dickie Greenleaffel, a gazdag hajógyáros fiával egyetemre. A gazdag apa megbízza Ripleyt, hogy hozza haza Amerikába elkóborolt playboy fiát Olaszországból. A tehetséges Tom felkészül a bevetésre. Tudja, hogy Dickie szereti a jazzt, így hát betanulja a nevesebb zenészek listáját. Alighogy megérkezik Olaszországba, piócaként tapad Dickire és menyasszonyára, Marge-ra (Gwyneth Paltrow). Luxusjacht, mediterrán tájak, hatalmas villák és egy gyönyörű menyasszony. Ez mind nem adatott meg Ripleynek, hát élvezi a helyzetet, ameddig csak lehet. Amikor a fiú közli vele, hogy nem hajlandó hazamenni semmi pénzért sem, Tom beveti a nagyágyút, a jazzt. Innentől elválaszthatatlan barátok lesznek, szinte testvérek. De a selyemfiú megelégeli Mr. Ripley rámenősségét, meg akar szabadulni tőle. Dickie és Marge nem is sejtik, hogy a simulékony modorú újdonsült cimbora meddig képes elmenni, hogy átvegye Dickie életstílusát... esetleg az életét is. Persze ebbe mind belejátszik, hogy Ripley erősen vonzódik a fiúhoz. A terv azonban fordítva sül el, a tenger közepén Tom gyilkol. És innentől kicsit zavarossá válik a történet. Mr. Ripley kettős életet él, hála természetes adottságainak.

Az első gyilkosságot követi a második, de a rendőrség tehetetlen. Mindenki belekeveredik ebbe a Greenleaf – Ripley ügybe, már rég elvesztették a fonalat.

Ripley akkor bukik le, amikor Marge megtalálja fiókjában Dickie gyűrűit, holott Dickie megígérte, hogy soha nem veszi le őket. Egyedül Marge jön rá a rejtélyre, de neki nem hisz senki. Az ügy lezárult, jöhet a szép befejezés... illetve jöhetne, ha közben Tom nem gyilkolna még egyszer, most a család egyik barátját. És ez a zárókép. Hogy miért ölte meg? Ki tudja? Ja... hát ha egy üzem beindul...

Azt végül is nem tudtam megfejteni, hogy Mr. Ripley szexuálisan is vonzódott-e az erősebbik nemhez... bár szerintem igen.

A filmet Oscar-díjra is jelölték 5 kategóriában. Szerintem hiányzott belőle az action. Kicsit az volt az érzésem, mintha Matt Damon egyedül játszotta volna végig az egészet. Tudnám idézni Cole Sear-t a Hatodik érzékből: A mesébe fordulatok is kellenek...

Tücsök