Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Így mulat egy magyar egyetemista

EHK tükör

OD

"Kimegyünk vagy kikészítjük?"

Fiatalság

Cím nélkül

13 éve írtuk

"...ez a Villamoskar leendő kollégiumának impozáns felhőkarcolója. Lesz."

Péz pont hu

Így történik, hogy – a nic.hu példájával élve – az árvíztűrő.hu domaint feloldás előtt a klienseknek xn-rvztr-wqa0gx3bwi.hu formába kell konvertálniuk.

Cím nélkül

Erdélyi Tamás

A Schönherz kolesz nem apácazárda...

PC-dömping

Az egyetem ellátottságára jellemző, hogy általában nehéz szabad számítógéphez hozzáférni. Most ez a helyzet megváltozott, és éppen a hazánkban ma leginkább terjedő IBM kompatibilis gépek területén.

A helyzet javítását – mint nemrég a Stoczek emeletráépítésénél is – külső segítség tette lehetővé. Az informatika szak létrehozása igényelte megfelelő színvonalú és nagy számban hozzáférhető számítógépek megjelenését a karon. Ezt a gépparkot az SZKI, a BME, a Művelődési Minisztérium és a Tudományszervezési Intézet együttes erőfeszítése hozta létre. Összesen 44 gép ketyerészik az R épület 407-ben, ebből 25-öt az SZKI adományozott. A cél (az informatika szak eszközhátterének biztosítása mellett), hogy a hallgatók megismerjék a PROPER gépeket, és ezáltal később vásárlóként vagy esetleg dolgozóként kapcsolatba kerüljenek a céggel.

Az R épületben 3 kisebb teremben vannak a gépek, termenként 13 darab. Mindegyikhez van egy nyomtató! A 11 db 256 kB-os géphez 2*360 kB-os meghajtó és monochrome monitor tartozik (Proper 16A), a másik kettőben a meghajtó mellett egy streamer és egy 20 MB-os winchester pörög. Ezeknél a tár is nagyobb (512 ill. 704 kB és az utóbbi színes is). 3 gép tartalékban van, 2 pedig az operátoroknál működik.

Szki

Jelenleg az idő 40%-ban van lekötve (info + erős), de szinte mindig található szabad gép. Éppen ezért nincs foglalási rendszer sem, szükség esetén (pl. félév végén) bevezetik. Nyitva tartás reggel 8-tól este 8-ig. A használathoz mindenkinek fényképes igazolványra van szüksége (és beiratkozáskor személyi, diákigazolvány).

A gépeken Propos operációs rendszer fut (ez a DOS 3.1 verziónak felel meg). Az igazolvány ellenében kérhető oprendszer leírás (2 vaskos könyv) és rendszerlemezek. Ezek mindenféle programokat tartalmaznak, pl.: BASIC (interpreter és compiler), assembler, Turbo Pascal. Üres lemezeket (egyelőre) nem tudnak adni az igazolványra, csak az oktatott tankörökben. Ilyen igazolvány az oktatónak is szükséges.

Hozzáférhető még Fortran, assembler- és BASIC-tutor (oktató-pr.). A winchestereken van dBaseIII+ és Microsoft C is. Remélhetően rövidesen lesz MPROLOG is.

Épül egy lokális hálózat, így minden gép a winchesterről szedheti majd le az alapszoftvereket. Így rövidesen "interaktív" órákat lehet majd tartani.

A gépek egyelőre jól bírják a terhelést. A beüzemelés óta (főleg a nyomtatók voltak nyűgösek) nincs velük komoly gond. Az első egy hónapban az SZKI kihelyezett egy szervizmérnököt is a hibák javítására. A garancia lejárta után a tervek szerint átalánydíjas szerződést kötnek a szervízre.

Azt hiszem, példa értékű az SZKI "reklámja". E szűkös időkben különösen értékes ajándék. A körítés is kitűnő: minden géphez nyomtató, oprendszer leírás, rendszerlemezek. Szebbet kívánni szinte nem is lehet.

Amiről még érdemes álmodni szerintem: némi szakirodalom felhalmozása. Mind kölcsönözhető, mind árusítható formában is (ebbe floppy-árusítás is belefér, hiszen ma hozni kell valahonnan). Valószínűleg egy fénymásoló is jó lenne. És persze megfelelő szakirodalom, aminek szűkös és hiányos kínálata lassan a gépek beszerzéséhez hasonló akadálya lesz a számítástechnika hazai elterjedésének.

(P)